ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Ανασχεδιασμός των παλαιών λουτρικών εγκαταστάσεων και ανάπλαση της ακτής Γέφυρας – Θερμών στην Κάλυμνο

Ανασχεδιασμός των παλαιών λουτρικών εγκαταστάσεων και ανάπλαση της ακτής Γέφυρας – Θερμών στην Κάλυμνο

Καλλιόπη Ράπτη - 30/01/2024 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική Εργασία

Φοιτήτρια: Καλλιόπη Ράπτη
Επιβλέπων: Κλήμης Ασλανίδης, Επίκουρος Καθηγητής
Σχολή: Πολυτεχνείο Κρήτης
Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2021


Η εργασία αφορά εν γένει την ανάπλαση της ακτής που οριοθετείται από τις παραλίες Γέφυρα και Θέρμα στο νότιο άκρο του οικισμού Πόθια, στην Κάλυμνο. Πρόκειται για έναν συνήθη προορισμό για τους λουόμενους, λόγω της εύκολης πρόσβασής του από τον λιμένα και το κέντρο του νησιού. Στα κύρια χαρακτηριστικά της περιοχής συγκαταλέγονται η άρρηκτη σύνδεση με τον λόφο στα δυτικά και η συνεχής γραμμική πορεία ανάμεσα στον βράχο και τη θάλασσα. 

jbiWKDYyVc.jpg

Αεροφωτογραφία της περιοχής μελέτης


Επί Ιταλοκρατίας γίνεται αντιληπτό πως στην περιοχή απαντώνται μεταλλικές ιαματικές πηγές και ξεκινάει μια προσπάθεια αξιοποίησής τους με τη δημιουργία λουτρικών εγκαταστάσεων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν τη δεκαετία του 1950.

9TujLl0pnZ.jpg

Το συγκρότημα των λουτρικών εγκαταστάσεων τη δεκαετία του ‘60


MzyXO9j1BN.jpg

Οι λουτρικές εγκαταστάσεις σήμερα 


Η παρούσα μελέτη προτείνει μια σειρά ήπιων επεμβάσεων στο φυσικό αυτό περιβάλλον και κατόπιν την αποκατάσταση του αρχικού τμήματος των λουτρικών εγκαταστάσεων και την επέκτασή τους με στόχο τη στέγαση ενός σύγχρονου κέντρου ιαματικών λουτρών, απευθυνόμενο τόσο στον συμβατικό όσο και στον ιαματικό τουρισμό. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε αποτύπωση ενός συνόλου οικοδομημάτων και ελαφρών κατασκευών που εντοπίζεται στην περιοχή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον χώρο υδρομάστευσης του νερού, έναν μικρό ιδιόκτητο ναό με κτήριο βοηθητικό αυτού, κατασκευές αντιστήριξης στο βραχώδες τοπίο, υπαίθριες κλίμακες και κατασκευές που εξυπηρετούν τη χρήση της εστίασης στις δυο παραλίες. Κατόπιν, η έρευνα εστιάζει στο κτήριο των ιαματικών λουτρών. Πρόκειται για έναν ενιαίο κτηριακό όγκο, ο οποίος κατασκευάστηκε σε τρεις επιμέρους φάσεις, ενώ στην ίδια θέση προϋπήρχαν λουτρικές εγκαταστάσεις της περιόδου της Ιταλοκρατίας (οι οποίες καθώς φαίνεται κατεδαφίστηκαν πλήρως με την κατασκευή του νέου κτηρίου). Στο κτηριολογικό πρόγραμμα του συγκροτήματος εντάσσονται δεκαέξι ιδιωτικά λουτρά και οκτώ υπνοδωμάτια. Οι κοινόχρηστοι χώροι περιορίζονται ως επί το πλείστον στους χώρους κίνησης, με εξαίρεση το βόρειο τμήμα, που μετατράπηκε σε χώρο εστίασης λίγα έτη μετά την κατασκευή του. Η κάλυψη του υφιστάμενου κτηρίου υπολογίζεται περί τα 430 τ.μ., ενώ η δόμηση στα 712 τ.μ.

zRlMyH6WtO.jpg

Σκίτσα κεντρικής ιδέας 

l0y6TK3UO-.jpg

Σχέδιο γενικής διάταξης

Στο πλαίσιο της πρότασης για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής, επανασχεδιάζονται οι ελαφρές κατασκευές που εξυπηρετούν τους λουόμενους καθώς και ο μικρός ναός, δημιουργείται χώρος στάθμευσης και πεζοδρόμιο υπό τη μορφή προβόλου και οι απαραίτητοι χώροι υγιεινής και εστίασης. 

IvHHXtDcJu.jpg

Ναός – Ανατολική όψη

KbOD-RBWOr.jpg

Ναός - Κάτοψη

-1olFAOv9Z.jpg

Ναός – Τομή Ε-Ε

Ειδικότερα για τις λουτρικές εγκαταστάσεις, επιλέχθηκε η αποκατάσταση μόνον της πρώτης φάσης του κτηρίου, η οποία χαρακτηρίζεται από ορισμένη συνθετική καθαρότητα με στοιχεία τυπολογικά και μορφολογικά, που δύνανται να ενταχθούν στον μοντερνισμό της δεκαετίας του ‘50 και πιο συγκεκριμένα στην αρχιτεκτονική των τουριστικών καταλυμάτων της εποχής στη νησιωτική Ελλάδα. 

Hqx8N4ibYD.jpg

Κάτοψη ισογείου λουτρικών εγκαταστάσεων

A4r_1D6JjZ.jpg

Κάτοψη ορόφου λουτρικών εγκαταστάσεων

Το υφιστάμενο τμήμα συμπληρώνει η προσθήκη, η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες ενός σύγχρονου κέντρου ιαματικού τουρισμού, με σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, ενώ παράλληλα δεν επισκιάζει το υφιστάμενο και σχηματίζει μαζί του ένα σύνολο παρόμοιας κλίμακας με αυτής που συναντάμε σήμερα.

QLfI6awD5g.jpg

Τομή Α-Α

Po2rEc8Vli.jpg

Τομή Γ-Γ

82bkdiT_Yz.jpg

Ανατολική όψη

fSLYYYVpKT.jpg

Νότια όψη

gbq9p_fta7.jpg

Βόρεια όψη

Το νέο συγκρότημα διαθέτει φυσικοθεραπευτήριο, ιδιωτικά και κοινόχρηστα λουτρά, χώρους περιποίησης και χαλάρωσης, χώρο εστίασης, τέσσερα προϋπάρχοντα δωμάτια, στα οποία προστίθενται ιδιωτικοί χώροι υγιεινής, καθώς και δυο νέα δωμάτια για Α.Μ.Ε.Α.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το κτηριολογικό πρόγραμμα των εγκαταστάσεων διαμορφώθηκε βάσει μιας «Ιαματικής διαδρομής» και μεθόδων που έχουν τις ρίζες τους στα πρώτα ρωμαϊκά λουτρά, καθώς και σε σχέση με τον προσανατολισμό του κτηρίου και τις μεταλλικές ιδιότητες του νερού που πηγάζει στην περιοχή. 

rPNKQpbzZN.jpg

Διάγραμμα «Διαδρομής του νερού»

krhPMd4M6w.jpg

Ανατολική άποψη του συγκροτήματος

gvj9zOtZva.jpg

Η είσοδος στις λουτρικές εγκαταστάσεις

3pESxhbhiv.jpg

Βατό δώμα και στέγαστρο

-_fwPCViwm.jpg

Αποκατάσταση του τοξωτού προστώου και βοτσαλωτό δάπεδο 

dqj0rNWhXo.jpg

Ημιυπαίθρια πισίνα με κρύο νερό για αποθεραπεία

G6iyGpxdrO.jpg

Κοινόχρηστα ιαματικά λουτρά

PRODUCT CATALOGUE

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για έναν νέο πολιτισμό του χώρου

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 01/07/2024

Bicubic Residence

Archetype team - 28/06/2024

Το καινοτόμο Design του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Ηρώ Καραβία - 26/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες