ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Anti-Villa

Anti-Villa

Ηρώ Καραβία - 19/07/2024 DESIGN

Το κτίριο μανιφέστο ενάντια στην ιδεολογία της εξευγένισης

Εικόνα Εξωφύλλου: Anti-Villa, Arno Brandluber, Γερμανία | Πηγή: Martin Binder

Λίγο πιο έξω από την πόλη του Βερολίνου της Γερμανίας, κοντά στη λίμνη Krampnitz, βρίσκουμε το έργο Anti-Villa. Πρόκειται για μια επανάχρηση του πρώην βιομηχανικού κελύφους του εργοστασίου εσωρούχων «Ernst Lück», το οποίο χτίστηκε τη δεκαετία του 1960. Εκ πρώτης όψεως, το κτήριο δε μας θυμίζει σε τίποτα τις κλασσικές αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις ενός παραθεριστικού οικοδομήματος δίπλα σε μια λίμνη, και πόσο μάλλον μιας βίλας. Ανεπίχριστο σκυρόδεμα στις όψεις, ανοίγματα τα οποία παραπέμπουν σε γκρεμισμένους τοίχους και μια υπερμεγέθης ρήση σε διαγώνια επέκταση της οροφής, παραπέμπουν περισσότερο στο φάντασμα του παλιού εργοστασίου με μπρουταλιστικές υφολογίες παρά σε μια σύγχρονη, άνετη βίλα.

RDY1jFtzMJ.jpg

Anti-Villa, Arno Brandluber, Γερμανία | Πηγή: PLUSH 74


Ο αρχιτέκτονας Arno Brandluber, ενάντια στην ιδεολογία της σύγχρονης αναδόμησης βιομηχανικών κελυφών, ήθελε να αναπτύξει μια νέα μεθοδολογία και ιδέα γύρω από την αρχιτεκτονική της “αναβάθμισης” και της “ανανέωσης”, σεβόμενος την ιστορικότητα, αλλά και να ανοίξει τον διάλογο γύρω από το τι θεωρούμε αρχιτεκτονικά υγιές και ωραίο.

Το προγενέστερο οικοδόμημα αποτελούνταν από δύο μεγάλα κτίρια τριών ορόφων, συνολικής κάλυψης 700 τμ. Για τη δημιουργία της Anti-Villa, o Arno Brandluber δημιουργεί μια συνθήκη όπου κατά τους θερινούς μήνες τα τετραγωνικά εκμετάλλευσης είναι 500, σε έναν συνδυασμό στεγασμένων και ημι-στεγασμένων χώρων διημέρευσης και διανυκτέρευσης, ενώ τον χειμώνα ο βιώσιμος χώρος έρχεται στα 70 τμ, για να μην υπάρχουν μεγάλες απώλειες ενέργειας κατά τη θέρμανση του κτιρίου. Η ελαχιστοποίηση των χώρων εκμετάλλευσης κατά τους χειμερινούς μήνες καθιστά το κτίριο ιδιαίτερα “έξυπνο” και η συγκεκριμένη σχεδιαστική πρωτοβουλία θα έπρεπε να αποτελεί κανόνα σε σύγχρονες αρχιτεκτονικές μελέτες τέτοιας κλίμακας. Επιπροσθέτως, τους χειμερινούς μήνες η θέρμανση των χώρων γίνεται μέσω μιας κεντρικής σάουνας. Η κάτοψη απελευθερώνεται από δομικούς διαχωρισμούς, καθώς τα νέα χωρίσματα αποτελούνται από διαφανείς κουρτίνες PVC οι οποίες δημιουργούν και θερμικές ζώνες στους χώρους. 

kXBb0pFEwQ.jpg


0CUYKcVrjB.jpg

Anti-Villa, Arno Brandluber, Γερμανία 


Εσωτερικά οι χώροι έχουν κρατήσει τον χαρακτήρα του κελύφους, με έντονα τα δομικά στοιχεία και υφολογίες που θυμίζουν το βιομηχανικό παρελθόν του κτιρίου. Ανεπίχριστες επιφάνειες, σκυρόδεμα, μεγάλα ανοίγματα, απλές γραμμές στα κουφώματα και ανακλαστικές επιφάνειες. Συγκεκριμένα τοποθετούνται πολύ μεγάλες ανακλαστικές επιφάνειες, τόσο κατακόρυφα όσο και κάθετα στον χώρο, που σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα δημιουργούν ένα οπτικό παιχνίδι, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα και το φυσικό φως. Η επίπλωση είναι αρκετα αφαιρετική, με ιστορικά κομμάτια, τόσο σχεδιαστικά όσο και εικαστικά. Σίγουρα στην επιλογή των επίπλων έχει συμβάλει και ο τωρινός κάτοχος του κτιρίου και σχεδιαστής Rick Owens.

Η Anti-Villa είναι ένα μοντέλο κτιρίου που θα έλεγε κανείς ότι είναι μοναδικό στη μορφολογία και τον χαρακτήρα του, ενώ διαθέτει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μηχανική επιμέλεια. Επίσης, αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η αρχιτεκτονική δεν δημιουργεί μόνο γυαλιστερούς, φωτογραφήσιμους εμπορικούς χώρους. Μπορεί να μιλήσει για την ιστορία της, να σεβαστεί τη μορφή και ίσως να είναι και άσχημη.

Wl3VWCHsyA.jpg

Anti-Villa, Arno Brandluber, Γερμανία | Πηγή: Viceversa Magazine


Διαβάστε επίσης:

Thetis concept store | Το Design Society συζητά με τους ιδρυτές

Thetis concept store


Studio Materiality: Παιχνίδι με το design σε κάθε πτυχή του

Studio Materiality

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnicool Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρόταση για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό "Ελένειον Δημόσιο Νηπιαγωγείο" στη Λευκωσία

Archetype team - 26/07/2024

TAKIS · “Συνθέτοντας” στον δημόσιο χώρο

Γιάννης Γιαννούτσος - 24/07/2024

Στρώμα Magnistretch: Το “Στρώμα των Αθλητών” συστήνεται σε Αρχιτέκτονες, Interior Designers και Ξενοδόχους

Archetype team - 22/07/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

June Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες