`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Arch House

Arch House

Archetype team - 15/12/2021 Αρχιτεκτονική

Kατοικία “Διαμαντή”

Το έργο αφορά την ανακαίνιση λιθόκτιστης κατοικίας, κατασκευασμένης στα τέλη του 19ου αιώνα στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Το κτίσμα αποτελείται από δύο ορόφους, τους οποίους χωρίζει ξύλινο μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο αρχικά εξελίσσονταν δύο μακρόστενοι χώροι διημέρευσης, κουζίνα και τραπεζαρία, τους οποίους χώριζε ένας πέτρινος φέρων τοίχος. Στο πάχος του τοίχου αυτού είχε δημιουργηθεί ένας τυπικός "καμπινές", που αποτελούσε και τον μοναδικό χώρο υγιεινής της κατοικίας. Στον όροφο αναπτύσσονταν τα δύο υπνοδωμάτια και μία αποθήκη. Η κατακόρυφη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ορόφους, καθώς και προς το βατό δώμα, γινόταν μέσω δύο αμιγώς ξύλινων κλιμακοστασίων, άκρως επικίνδυνων κατά τη χρήση τους.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σπιτιού, στα οποία βασίστηκε η μελέτη σχεδιασμού, εντοπίστηκαν ήδη κατά την αυτοψία αλλά και κατά την απομάκρυνση των σαθρών κονιαμάτων από τους τοίχους κατά τον καθαρισμό τους. Αυτά ήταν το χτιστό, οργανικού σχήματος, τζάκι στον χώρο της κουζίνας που αποτελούσε την καρδιά του σπιτιού, καθώς ήταν ο κύριος χώρος διημέρευσης των κατοίκων, και μια καλυμμένη από αλλεπάλληλα στρώματα κονιάματος οξυκόρυφη καμάρα, ίχνη της οποίας εντοπίστηκαν κατά τον καθαρισμό του μεσαίου πετρότοιχου του ισογείου.

Η ύπαρξη αυτής της καμάρας υποδήλωνε ότι τα δύο στενά δωμάτια του ισογείου αποτελούσαν κάποτε έναν ενιαίο χώρο, επομένως ο ανασχεδιασμός της κατοικίας επικεντρώθηκε στην αποκατάστασή της. Ο κατακερματισμένος και σκοτεινός χώρος μεταμορφώθηκε σε ένα ανοιχτό και λειτουργικό σπίτι με επίκεντρο το τζάκι, η οπτική επαφή με το οποίο πλέον μεγιστοποιείται. Ο όροφος διατήρησε την υπάρχουσα χρήση του, με τη διαφορά ότι η αποθήκη μετατράπηκε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο λουτρό. Το ξύλινο μεσοπάτωμα αντικαταστάθηκε διατηρώντας τα αρχικά υλικά και τη διάταξή του, ενώ οι σκάλες σχεδιάστηκαν εκ νέου, ώστε να είναι ασφαλείς και λειτουργικές. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εν γένει κατά την αποκατάσταση της κατοικίας ήταν κυρίως φυσικά, όπως η πέτρα και το ξύλο, με διακριτικές μεταλλικές λεπτομέρειες, ώστε οι νέες επεμβάσεις να ενταχθούν αρμονικά στο υφιστάμενο κτίσμα.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση στην ενότητα "Αρχιτεκτονική" ΕΔΩ.

Αρχιτέκτονες: Poliedro Architects

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες Κτηριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Archetype team - 24/05/2024

Tα Novelties της Artemide στην Design Week 2024

Archetype team - 23/05/2024

Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον (Α' Μέρος)

Ηρώ Καραβία - 22/05/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες