`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Arch House

Arch House

Archetype team - 15/12/2021 Αρχιτεκτονική

Kατοικία “Διαμαντή”

Το έργο αφορά την ανακαίνιση λιθόκτιστης κατοικίας, κατασκευασμένης στα τέλη του 19ου αιώνα στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου. Το κτίσμα αποτελείται από δύο ορόφους, τους οποίους χωρίζει ξύλινο μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο αρχικά εξελίσσονταν δύο μακρόστενοι χώροι διημέρευσης, κουζίνα και τραπεζαρία, τους οποίους χώριζε ένας πέτρινος φέρων τοίχος. Στο πάχος του τοίχου αυτού είχε δημιουργηθεί ένας τυπικός "καμπινές", που αποτελούσε και τον μοναδικό χώρο υγιεινής της κατοικίας. Στον όροφο αναπτύσσονταν τα δύο υπνοδωμάτια και μία αποθήκη. Η κατακόρυφη επικοινωνία ανάμεσα στους δύο ορόφους, καθώς και προς το βατό δώμα, γινόταν μέσω δύο αμιγώς ξύλινων κλιμακοστασίων, άκρως επικίνδυνων κατά τη χρήση τους.

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του σπιτιού, στα οποία βασίστηκε η μελέτη σχεδιασμού, εντοπίστηκαν ήδη κατά την αυτοψία αλλά και κατά την απομάκρυνση των σαθρών κονιαμάτων από τους τοίχους κατά τον καθαρισμό τους. Αυτά ήταν το χτιστό, οργανικού σχήματος, τζάκι στον χώρο της κουζίνας που αποτελούσε την καρδιά του σπιτιού, καθώς ήταν ο κύριος χώρος διημέρευσης των κατοίκων, και μια καλυμμένη από αλλεπάλληλα στρώματα κονιάματος οξυκόρυφη καμάρα, ίχνη της οποίας εντοπίστηκαν κατά τον καθαρισμό του μεσαίου πετρότοιχου του ισογείου.

Η ύπαρξη αυτής της καμάρας υποδήλωνε ότι τα δύο στενά δωμάτια του ισογείου αποτελούσαν κάποτε έναν ενιαίο χώρο, επομένως ο ανασχεδιασμός της κατοικίας επικεντρώθηκε στην αποκατάστασή της. Ο κατακερματισμένος και σκοτεινός χώρος μεταμορφώθηκε σε ένα ανοιχτό και λειτουργικό σπίτι με επίκεντρο το τζάκι, η οπτική επαφή με το οποίο πλέον μεγιστοποιείται. Ο όροφος διατήρησε την υπάρχουσα χρήση του, με τη διαφορά ότι η αποθήκη μετατράπηκε σε ένα πλήρως εξοπλισμένο λουτρό. Το ξύλινο μεσοπάτωμα αντικαταστάθηκε διατηρώντας τα αρχικά υλικά και τη διάταξή του, ενώ οι σκάλες σχεδιάστηκαν εκ νέου, ώστε να είναι ασφαλείς και λειτουργικές. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν εν γένει κατά την αποκατάσταση της κατοικίας ήταν κυρίως φυσικά, όπως η πέτρα και το ξύλο, με διακριτικές μεταλλικές λεπτομέρειες, ώστε οι νέες επεμβάσεις να ενταχθούν αρμονικά στο υφιστάμενο κτίσμα.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση στην ενότητα "Αρχιτεκτονική" ΕΔΩ.

Αρχιτέκτονες: Poliedro Architects

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

June Issue vol.2 | 2022
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Διακοσμητικές Επιφάνειες Τοίχου Miga

FINE LINE

Σποτ Οροφής Hide 105 Dark Rotate

MP ILLUMINATION – MARINOS PATRIKIOS

Actiu Home Office

The Green Office

Κάθισμα TNK Flex by ACTIU

The Green Office

Ρυθμιζόμενο σε ύψος γραφείο Mobility by ACTIU

The Green Office
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο χώρος στον κινηματογραφικό κόσμο του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Μανώλης Οικονόμου - 04/07/2022

«Κτίριο Τεχνών, Δ. Δασκαλόπουλος» (Κολλέγιο Αθηνών)

Archetype team - 03/07/2022

«ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΝΗΜΗ»

Γιάννης Γιαννούτσος - 01/07/2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες