`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Collage City - Η πόλη ως κολάζ

Collage City - Η πόλη ως κολάζ

Archetype team - 28/12/2020 ΧΡΟΝΙΚΟ

Η ελληνική έκδοση του περίφημου βιβλίου Collage City των Colin Rowe και Fred Koetter (πρωτοδημοσιευμένο από το ΜΙΤ Press το 1978), είναι πλέον διαθέσιμη μέσω των Εκδόσεων Παπαζήση στην Αθήνα υπό τον τίτλο: Collage City – η πόλη ως κολάζ. Επιμελητής της έκδοσης και μεταφραστής είναι ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού & Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Το βιβλίο των 50.000 λέξεων στο πρωτότυπο, παρουσιάζεται στην ελληνική του έκδοση με διαστάσεις 21x29 εκ. και έκταση 345 σελίδων, δίγλωσσο ως προς τα μακροσκελή εισαγωγικά του κείμενα. Το Αγγλικό μέρος, έκτασης 33.000 λέξεων, περιλαμβάνει μια κριτική απόκριση από τον αρχιτέκτονα και ακαδημαϊκό δάσκαλο Bernard Tschumi και δύο εισαγωγικές τοποθετήσεις γραμμένες ειδικά για την ελληνική έκδοση από τους Anthony Vidler (Κοσμήτορα της Αρχιτεκτονικής Σχολής Cooper Union της Νέας Υόρκης) και Ed Mitchell (Διευθυντή της Σχολής Αρχιτεκτονικής και Εσωτερικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου του Σινσιννάτι). 

Η δήλωση οπισθόφυλλου από το MIT Press:
Το βιβλίο αυτό αποτελεί κριτική επανεκτίμηση κι αποτίμηση σύγχρονων θεωρήσεων του πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και του ρόλου του αρχιτέκτονα-πολεοδόμου επί του αστικού περιβάλλοντος ένταξης. Οι συγγραφείς, απορρίπτοντας τα μεγαλεπήβολα ουτοπικά οράματα του «καθολικού πολεοδομικού σχεδιασμού» και του «ολοτελούς σχεδιασμού» [total design], προτείνουν αντ’ αυτών μια «πόλη-κολλάζ» που δύναται να συμπεριλάβει ένα ολόκληρο φάσμα ουτοπιών σε μικρογραφία.

Η δήλωση οπισθόφυλλου από τον Donald Appleyard, Περιοδικό Αμερικανικής Εταιρείας Πολεοδομικού Σχεδιασμού [APA, American Planning Association Journal]:
Διεξερχόμενος αυτό το βιβλίο υπό πνεύμα σκεπτικισμού μάλλον, οφείλω να πω ότι το βρήκα συναρπαστικό, διαφωτιστικό, ευφυέστατο, πνευματώδες, αλλά και παροργιστικό, καθώς διερευνά τα θέματά του μέσω ενός είδους γραμματικών ακροβατισμών που μπορώ να αποκαλέσω μόνο καθηλωτικούς». Πρόκειται για βιβλίο που εξετάζει τις ιδεολογικές προαιρέσεις της μοντέρνας αρχιτεκτονικής, τις φιλοσοφικές προελεύσεις τους, τις εκδηλώσεις ή αποτυπώσεις αυτών, και τους τρόπους με τους οποίους αναδεικνύονται ελλιπείς ή προβληματικές. Είναι ένα βιβλίο περί αρχιτεκτόνων που είχαν και έχουν εμπνευσμένες συλλήψεις περί της ιδεώδους πόλης, και προσπαθεί να αναπροσανατολίσει αυτές τις ιδέες από την ουτοπία ενός μονοσήμαντου οράματος προς μια πιο πολυδύναμη θέαση της μορφής των πόλεων. 

Ο επιμελητής και μεταφραστής Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος σημειώνει στο οπισθόφυλλο:

Τη στιγμή που η εγχώρια αρχιτεκτονική διανόηση «ανέγνωσε» στο μοντέρνο την «ευγενή αγριάδα» του ανόθευτου «χωριού» μας, ηπειρωτικού ή κυκλαδίτικου, αυτομάτως ανήγε το όποιο μοντέρνο σε μεταμοντέρνο, κάτι απολύτως θεμιτό κι αποδεκτό, αν βεβαίως ο δεύτερος όρος δεν συνιστούσε όνειδος για τους νεοέλληνες ενός εντόπιου μοντέρνου. Στη φερόμενη ως μεταμοντέρνα «πόλη ως κολλάζ», το λαϊκότροπο, αισθαντικό, ανώνυμο και παραδοσιακό, το μαστορικό, αναπόδραστο, αυτοσχέδιο, ανεπιτήδευτο, ιστορικό κι ατόφιο, υποθετικά γνωρίσματα ήγουν ενός μοντέρνου και της ημεδαπής, αποτελούν όρους που, μεταξύ άλλων, εντοπίζονται βιβλιογραφικά κι αντανακλώνται στο φιλοσοφικό στερέωμα με σχολαστικό σθένος κι ερμηνευτικό μένος. Το περίφημο βιβλίο έχει αποτελέσει, επί τέσσερις δεκαετίες ήδη, κομβικό ανάγνωσμα μύησης στα ανώτερα κλιμάκια της αρχιτεκτονικής θεωρίας, ενώ η παρούσα έκδοση, ενημερωμένη με πρωτο-δημοσιευόμενες κριτικές τοποθετήσεις καίριων προσώπων της χωρικής διανόησης, γραμμένες ώστε επακριβώς να «ελέγξουν» και να ιχνηλατήσουν ερείσματα κι επιρρέπειες των συγγραφέων, απευθύνονται σε έμπειρους αναγνώστες και ειδήμονες παραθέτοντας πολλαπλούς άξονες προβληματισμού, όπως και η ελληνική απόδοση με τον πυκνό σχολιασμό. Οι σπουδαστές της αρχιτεκτονικής θα αναγνωρίσουν εδώ μια καταιγιστική βιβλιογραφική επισκόπηση που προτάσσει ένα εύρος αναφορών κι εκδοτικών ερεθισμάτων κρίσιμο για τις τέχνες και την πρόσληψη των ιστορικών και κοινωνικών δρώμενων, πέρα από τις συμβατικές ιδεοληπτικές αγκυλώσεις.

PMENYrVxNG.jpg

Collage City - Η πόλη ως κολάζ
Επιμέλεια και μετάφραση Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος
Ο κωδικός Βιβλίου στο σύστημα συγγραμμάτων Εύδοξος είναι 94700224
ISBN: 978-960-02-3628-6. 
Διαστάσεις 21*29, 345 σελίδες, τρία κείμενα αγγλικά

PRODUCT CATALOGUE

Γυψοσανίδα Ηabito

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Φυσική Βαφή με Κουρασάνι LavaPaint

PROLAT

FENIX | Πόρτες

ELTOP

Decorative HPL for Interior Design

ELTOP

Ηχομονωτικό σύστημα αποχέτευσης Skolan Safe από πολυπροπυλένιο

CARAMONDANI HELLAS

Latho Components | 3D Wooden Milled Panels 

ELTOP

MYKONOS Βιοκλιματική Πέργκολα

GLM HELLAS

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Μανώλης Οικονόμου - 28/03/2024

Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design | Μέρος Β’

Ηρώ Καραβία - 27/03/2024

Επιτόπου διαδρομή | Μια εμπειρία στο τηνιακό τοπίο με στάση στον παραδοσιακό οικισμό Αγάπη

Μηλιώτη Ράλλεια, Περαματζέλη Δανάη - 25/03/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες