`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Διαπολιτισμικό Κοιμητήριο στην Αγία Βάρβαρα, επαρχία Πάφου, Κύπρος

Διαπολιτισμικό Κοιμητήριο στην Αγία Βάρβαρα, επαρχία Πάφου, Κύπρος

Νίκος Σοκορέλης, Μαίρη Γιαννάκα - 23/07/2021 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική Εργασία

Φοιτητές: Νίκος Σοκορέλης, Μαίρη Γιαννάκα 
Επιβλέποντες: Σόλων Ξενόπουλος, Ελένη Χατζηνικολάου
Τμήμα: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών | Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
Ακαδημαϊκό έτος: 2019/-20


Η διπλωματική εργασία αφορά τη δημιουργία ενός διαπολιτισμικού κοιμητηρίου στην Αγία Βαρβάρα, της Επαρχίας Πάφου. Η ταφή των ανθρώπων ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής, και είναι ένα θέμα που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προβληματισμό, τόσο σε κοινωνικό όσο και προσωπικό επίπεδο. Στη συνύπαρξη των ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες, πεποιθήσεις και τρόπους ταφής, βασίζεται η διπλωματική μας. 

Στο κοιμητήριο φιλοξενούνται τέσσερις θρησκείες: Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Χριστιανοί Καθολικοί, Βουδιστές, Ισλαμιστές. Αποτελείται από χώρους ταφής, ένα κτίριο αποτέφρωσης - γέφυρα, έναν χώρο προσευχής, καθώς και ένα παρατηρητήριο. 

Χαρακτηριστικά οικοπέδου 
Το οικόπεδο βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους, οι οποίοι διαχωρίζονται από έναν ποταμό. Πάνω από αυτόν, υπάρχει μία γέφυρα που ενώνει έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας. Η περιοχή αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως αγροτική, καθώς υπάρχουν αρκετές καλλιέργειες και βοσκοτόπια.  

A5NC5TjzJb.jpg
CLwObXpOd4.jpg

Είσοδος  
Η είσοδος για να εισέλθει κάποιος στον χώρο και να κινηθεί σε αυτόν, γίνεται μέσω μιας μεγάλης διαδρομής, που καταλήγει στο αποτεφρωτήριο. Καθώς κινείται κάποιος σε αυτήν, μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνσή του, ακολουθώντας τις διακλαδώσεις της κύριας διαδρομής. Οι χαράξεις δημιουργήθηκαν με βάση τον προσανατολισμό ταφής των τεσσάρων θρησκειών.  

Rw41j9wsrs.jpg


Χώροι ταφής  
Καθώς εισέρχεται κάποιος στο κοιμητήριο, το πρώτο που αντικρίζει είναι η μερικώς ανοργάνωτη διάταξη και κατανομή των τάφων. Ο προσανατολισμός κάθε τάφου διαφέρει ανάλογα με τη θρησκεία. Η ανάμειξή τους έχει στόχο να φέρει εικόνες από ένα πυκνοδομημένο - άναρχο κέντρο μιας πόλης, με συνεχείς προσθήκες. Τέλος, στην απέναντι όχθη υπάρχουν σχισμές στο βουνό και πλατώματα, όπου θα γίνεται η αποθήκευση της τέφρας - οστών. 

haMY1p1ynn.jpg

Χώρος αποτέφρωσης  
Ο χώρος αποτέφρωσης "γεννιέται" από τον έναν λόφο, όπου εκεί τοποθετούνται όλες οι κύριες λειτουργίες του, περνάει πάνω από το ποτάμι δημιουργώντας μια γέφυρα, και καταλήγει ξανά στο εσωτερικό του απέναντι λόφου. Το κτίριο αποτελείται από όγκους, που ο καθένας από αυτούς έχει και μία διαφορετική λειτουργία. Στο πίσω μέρος του κτιρίου έχουν τοποθετηθεί οι χώροι περιποίησης του νεκρού, ο χώρος αποτέφρωσης και το δωμάτιο παράδοσης τέφρας. Στη συνέχεια ακολουθούν ο χώρος αναμονής - ησυχαστήριο, ο χώρος υποδοχής και το αναψυκτήριο. Περνώντας στην απέναντι όχθη, στο τέλος της διαδρομής, υπάρχει ένα βάθρο που η οροφή του είναι κενή. Το βάθρο που υπάρχει κάτω από αυτή, λούζεται με το φως του ήλιου δίνοντας μια θεϊκή αίσθηση. 

Χώρος προσευχής  
Ο χώρος προσευχής είναι μια υπαίθρια αυλή, κυκλικής γεωμετρίας, που βρίσκεται θαμμένη στη γη. Μέσα σε αυτή έχουν τοποθετηθεί χώροι λατρείας, που η μορφή τους παραπέμπει σε έργο αγγειοπλαστικής. Αυτοί προσανατολίζονται και διαμορφώνονται εσωτερικά ανάλογα με την κάθε θρησκεία. Θέλοντας να ενισχύσουμε την ιδέα της ενότητας μεταξύ των θρησκειών, οι χώροι προσευχής ενοποιούνται μέσω του υπαίθριου χώρου. Η κατάβαση στον χώρο προσευχής γίνεται μέσω μιας ράμπας που γλύφει τον εξωτερικό τοίχο. Τέλος, ένας μικρός στενός διάδρομος, ένα σκαμμένο τούνελ, οδηγεί σε μία πηγή νερού - φωτός.  

vbkc2ybX-z.jpg
Q9AeDZ5OvJ.jpg

Χώρος παρατηρητηρίου 
Ο χώρος του παρατηρητηρίου ακολουθεί τον ίδιο σχεδιαστικό χαρακτήρα, όπως οι χώροι λατρείας. Μέσα σε αυτή την ψηλόλιγνη μορφή, το μόνο που υπάρχει είναι μία πορτοκαλί σκάλα, που την περικλείει μια τραχιά μαύρη επιφάνεια. Η είσοδος γίνεται από μία σχισμή στον λόφο, καταλήγοντας σε έναν υπόγειο χώρο. Όταν βρίσκεται κάποιος στο χαμηλότερο επίπεδο υπάρχει απόλυτο σκοτάδι, και καθώς ανεβαίνει τα ανοίγματα στο κτίριο πυκνώνουν, αφήνοντας τις ακτίνες του φωτός να περάσουν στο εσωτερικό, δημιουργώντας μια αίσθηση αποκάλυψης. 

K-O-fu1EOv.jpg
HVZ1VK0HIJ.jpg








PRODUCT CATALOGUE

Γυψοσανίδα Ηabito

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Φυσική Βαφή με Κουρασάνι LavaPaint

PROLAT

FENIX | Πόρτες

ELTOP

Decorative HPL for Interior Design

ELTOP

Ηχομονωτικό σύστημα αποχέτευσης Skolan Safe από πολυπροπυλένιο

CARAMONDANI HELLAS

Latho Components | 3D Wooden Milled Panels 

ELTOP

MYKONOS Βιοκλιματική Πέργκολα

GLM HELLAS

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Μανώλης Οικονόμου - 28/03/2024

Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design | Μέρος Β’

Ηρώ Καραβία - 27/03/2024

Επιτόπου διαδρομή | Μια εμπειρία στο τηνιακό τοπίο με στάση στον παραδοσιακό οικισμό Αγάπη

Μηλιώτη Ράλλεια, Περαματζέλη Δανάη - 25/03/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες