Διπλωματική Εργασία
Φοιτητική Ομάδα: Βλάχου Ζωή, Κουρουπάκη Μαλαματένια, Φασουλιώτη Κλάρα
Τίτλος: Δημοτικό Κέντρο Θεάτρου και Μουσικής στην Ιεράπετρα
Επιβλέποντες: Πάνος – Λουκάς Εξαρχόπουλος, Αμερικάνου Ελένη, Παπαγιαννόπουλος Γιώργος
Ίδρυμα: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: Ιούλιος 2018
Κάτοψη Ισογείου
Η διπλωματική εργασία αφορά τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στην Ιεράπετρα, με έμφαση στις μουσικοθεατρικές δραστηριότητες.
Η σκέψη για το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε με αφορμή όλες τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται ετησίως στην Ιεράπετρα. Η πόλη κάθε χρόνο διοργανώνει το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Επιπλέον, διαθέτει έξι θεατρικούς συλλόγους–ομάδες, οι οποίοι φιλοξενούνται σε χώρους –ακόμα και στις ιδιωτικές κατοικίες– των μελών τους λόγω έλλειψης δικών τους εγκαταστάσεων.
Η δημιουργία του κέντρου αυτού, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των θεατρικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται ετησίως στην πόλη, θα προσφέρει έναν πυρήνα πολιτισμού στην περιοχή, ο οποίος θα ενισχύσει την τουριστική και οικονομική δραστηριότητα.
Οικόπεδο
Το συγκεκριμένο οικόπεδο έχει μακριά ιστορία, καθώς στη θέση αυτή βρισκόταν το εργοστάσιο ΜΙΝΩΣ. Το εργοστάσιο εκείνο παρήγαγε σαπούνι, πυρηνέλαιο και χαρουπάλευρο. Η καμινάδα του εργοστασίου υπήρξε το σήμα κατατεθέν της πόλης και αποτελούσε μια τεράστια κατασκευή, που στη βάση είχε διάμετρο σχεδόν 4 μέτρα και ήταν χτισμένη με μικρό τούβλο. Στη δεκαετία του 1980 το εργοστάσιο κατεδαφίστηκε ώστε να μη χαρακτηριστεί διατηρητέο και έμεινε μόνο το φουγάρο, όμως λίγο αργότερα έπεσε και αυτό. Το εργοστάσιο ήταν το μεγαλύτερο του είδους του στα Βαλκάνια.
Πέρα από τη μακρά του ιστορία, η επιλογή του οικοπέδου έγινε διότι αυτό βρίσκεται δίπλα στο κέντρο της πόλης, καθώς και κοντά στα σχολεία της περιοχής. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να αποτελέσει ένα κέντρο το οποίο θα αξιοποιείται καθημερινά, τόσο για σχολικές δραστηριότητες όσο και από τους συλλόγους της πόλης αλλά και από κατοίκους που δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα.
Κτηριολογικό Πρόγραμμα
Πρώτες σκέψεις κατά τον σχεδιασμό
Η ύπαρξη των σχολείων στην περιοχή βοηθά στην ανάδειξη του κτηριακού συγκροτήματος λόγω της καθημερινής κινητικότητας. Σκοπός μας, πέρα από τον σχεδιασμό του θεάτρου και των εγκαταστάσεών του, είναι και η συνεργασία της σύνθεσης με τα σχολικά συγκροτήματα, όσο αυτή είναι εφικτή, μέσω της χρήσης των εργαστηρίων.
Η διάνοιξη στα βόρεια και στα ανατολικά του οικοπέδου διευκόλυνε την είσοδο στο συγκρότημα και την κατανομή των κινήσεων. Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε έναν άξονα κίνησης κεντρικά του οικοπέδου και έγινε διανομή των χρήσεων και των κτηριακών όγκων πλευρικά του ιστού, με αποτέλεσμα τη δυνατότητα σχεδιασμού ενός δημόσιου υπαίθριου χώρου και άλλων μικρότερων χώρων στάσης.
Οι υψομετρικές διαφορές εντός του οικοπέδου που φτάνουν τα 4 μέτρα, μας βοήθησαν στην ένταξη των μεγάλων κτηριακών όγκων των θεατρικών χώρων και στη δημιουργία διαφόρων επιπέδων που προσδίδουν ζωντάνια στον δημόσιο υπαίθριο χώρο–πλατεία που σχεδιάσαμε.
Κάτοψη Α’ Ορόφου
Δυτική Όψη
Βόρεια Όψη
Τομή Τ3 Διαμήκης Τομή Θεάτρου
Τομή Τ4 Εγκάρσια Τομή Θεάτρου
Τομή Τ5 Τομή Πειραματικής Σκηνής
Άποψη του κτηρίου από τη στάθμη +4.00
Το Θέατρο
Προσέγγιση του κτηρίου από τα δυτικά
Η αίθουσα, η σκηνή του θεάτρου με το φουαγιέ
Προσέγγιση του κτηρίου από τα ανατολικά
Archetype team - 20/12/2024
Ηρώ Καραβία - 18/12/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: