ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
ECCA Coated Metal Awards 2024, in Greece and Cyprus

ECCA Coated Metal Awards 2024, in Greece and Cyprus

Archetype team - 09/05/2024 ΧΡΟΝΙΚΟ

Αποτελέσματα Αρχιτεκτονικών Βραβείων

Εικόνα Εξωφύλλου: BIOAROMA MUSEUM AND EXPERIENCE STORE, DESIGN BY KAAF | Photos ©SimoneBossi


Ανακοινώθηκαν στις 30 Απριλίου τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών βραβείων ECCA Coated Metal Awards 2024, για τις καλύτερες εφαρμογές βαμμένων μεταλλικών στοιχείων σε σύγχρονα κτίρια από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διαγωνισμός, που οργανώθηκε από τον European Coil Coating Association με έδρα τις Βρυξέλλες, συγκέντρωσε 45 συμμετοχές, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στην ανάδειξη της καινοτομίας και της βιωσιμότητας των λύσεων με βαμμένο μέταλλο στην αρχιτεκτονική και το design. 

Η διαλογή των έργων έγινε σε δύο φάσεις, με τα έργα που προκρίθηκαν στη βραχεία λίστα (short list) να παρουσιάζονται από τους αρχιτέκτονές τους ενώπιον της κριτικής επιτροπής, σε ειδική συνεδρίαση που έγινε στις 23 Απριλίου στον χώρο The K Project, στην Κηφισιά. Κριτές ήταν οι Yvonne Barcelona, Managing Director της ECCA, Christophe Perin, VP Global Marketing της εταιρείας Beckers, Αλέξανδρος Ζώμας, Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, Παύλος Φεραίος, Μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, και Νίκος Πατσαβός, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η κριτική επιτροπή απένειμε τρία βραβεία και έναν έπαινο, σε αρχιτεκτονικά έργα που κατανεμήθηκαν σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους.

Στην κατηγορία S, για έργα έως 500m², βραβεύτηκε το Bioaroma Museum and Experience Store στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, σχεδιασμένο από τους KAAF Architects. Στο κτίριο, τα φυσικά υλικά, με κυρίαρχη την τοπική πέτρα, συνδυάζονται με βαμμένα μεταλλικά στοιχεία όπως η δίφυλλη πόρτα της εισόδου, οι προθήκες, το στέγαστρο και τα εξωτερικά έπιπλα. Η επιλογή του χρώματος εντάσσει το έργο στο περιβάλλον του, παραπέμποντας στο έδαφος και την τοπική χλωρίδα.

_4nk7tKjVR.jpg

BIOAROMA MUSEUM AND EXPERIENCE STORE, DESIGN BY KAAF | Photos ©SimoneBossi


Στην κατηγορία M, 500-2.000m², βραβείο απέσπασε το συγκρότημα κατοικιών Residences 316 στην Έγκωμη Λευκωσίας, των Constanti Architects. Το κτίριο, που ισορροπεί ανάμεσα στην ταχύτητα της αστικής ανάπτυξης της Έγκωμης και την επιθυμία για ιδιωτικότητα, χρησιμοποιεί στην όψη του έναν συνδυασμό από πλήρη και διάτρητα μεταλλικά πάνελ σε διαφορετικούς χρωματισμούς, εκφράζοντας με μια συνεχόμενη, ευέλικτη επιφάνεια τον ιδιόμορφο, διττό του χαρακτήρα.

wNMvac5NBf.jpg

316 RESIDENCES, DESIGN BY CONSTANTI ARCHITECTS | Photos ©Creative Photo Room


Στην κατηγορία L, για έργα μεγαλύτερα των 2.000m², βραβείο δόθηκε στον ανανεωμένο Πύργο του Πειραιά, σε σχέδιο των PILA. Το έργο χαρακτηρίζεται από σχεδιαστική καινοτομία και πρακτική εφαρμογή, επιτυγχάνοντας όχι μόνο αισθητική υπεροχή αλλά και βιωσιμότητα. Οι προκλήσεις που προέκυψαν από τον υπάρχοντα σκελετό αντιμετωπίστηκαν με επιδεξιότητα, συνδυάζοντας τις σχεδιαστικές απαιτήσεις ενός πολυώροφου κτιρίου με την αρχιτεκτονική δημιουργικότητα, με αποτέλεσμα ένα νέο, εμβληματικό τοπόσημο.

B2cQ093Slr.jpg

PIRAEUS TOWER, DESIGN BY PILA | Photos ©NikosDaniilidis


Στην ίδια κατηγορία, έπαινο απέσπασε το κτίριο γραφείων The Orbit στην Αθήνα, των LC Architects, για την εκλεπτυσμένη εφαρμογή των μεταλλικών του στοιχείων, τα οποία προσαρμόζονται κατάλληλα για να επαναπροσδιορίσουν ένα υπάρχον κτίριο, θέτοντας νέα πρότυπα για την αστική αρχιτεκτονική και ενισχύοντας την αισθητική και το περιβάλλον της πόλης.

WxwJ2dZoeA.jpg

THE ORBIT, DESIGN BY LC ARCHITECTS | Photo 1. ©NikosDaniilidis


Τα βραβεία τελέστηκαν υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου.

Χορηγός των Βραβείων ήταν η εταιρεία Elval Colour. Τον συντονισμό, την επιμέλεια και τον σχεδιασμό της οπτικής ταυτότητας της διοργάνωσης ανέλαβε το ek magazine. 

PRODUCT CATALOGUE

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για έναν νέο πολιτισμό του χώρου

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 01/07/2024

Bicubic Residence

Archetype team - 28/06/2024

Το καινοτόμο Design του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Ηρώ Καραβία - 26/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες