`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Editorial February Issue

Editorial February Issue

Archetype team - 01/01/1970 ΘΕΩΡΙΑ

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μπαουχάους πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή η επέτειος είναι μια καλή ευκαιρία να μελετήσουμε ξανά αυτό το μεγάλο κίνημα και να αντιληφθούμε τι πραγματικά ήταν. Ο Σωκράτης Γεωργιάδης γράφει “Τώρα πια το ξέρουν όλοι. Κατοικίες με μπόλικο γυαλί και μεταλλική λάμψη: στιλ Μπάουχαους. Κατοικίες υγιεινές δίχως οικιακή ατμόσφαιρα: στιλ Μπάουχαους. Πολυθρόνες με σκελετό από ατσαλοσωλήνα: στιλ Μπάουχαους. Φωτιστικά με επινικελωμένο κορμό και ομπρέλα από ματ γυαλί: στιλ Μπάουχαους. Ταπετσαρίες τοίχου με κυβικά μοτίβα: στιλ Μπάουχαους. Τοίχος δίχως ζωγραφικό πίνακα: στιλ Μπάουχαους. Τοίχος με πίνακα, αλλά τι να σημαίνει άραγε: στιλ Μπάουχαους. Έντυπο με χοντρές γραμμές και γκροτέσκ γραμματοσειρές: στιλ Μπάουχαους. Όλα γραμμένα με πεζά: στιλ Μπάουχαους. ΟΛΑ ΕΙΠΩΜΕΝΑ ΜΕ ΣΤΟΜΦΟ: ΣΤΙΛ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ.” Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον κείμενό του, με τίτλο “Το Bauhaus και ο πειρασμός του στιλ”.

Οι αρχιτέκτονες συνήθως δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό κτηριακών συγκροτημάτων (κατοικίες, κτήρια γραφείων κλπ) αλλά και άλλους ιδιαίτερους χώρους ή σπήλαια. 
Σε αυτό το τεύχος του, το Archetype δημοσιεύει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αρχιτεκτονικές μελέτες: τη μελέτη αξιοποίησης του σπηλαίου της Αντιπάρου από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΜΕΤΑ Αρχιτεκτονική και τη μελέτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Euphoria Resort από το γραφείο ΜΜ Group Consulting Engineers. 

Διαβάστε στην ενότητα “Χρονικό” το ενδιαφέρον κείμενο του Ανδρέα Γιακουμακάτου για τη Νάπολη, με τίτλο “Παρελθόν και μέλλον στην «υπόγεια» Νάπολη”, καθώς και το οδοιπορικό στο Mont Parnes, ένα κτηριακό συγκρότημα γεμάτο δημιουργία και πλούσια ιστορία, του Μανώλη Οικονόμου. 

Οι βιομηχανικές μνήμες αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του. Τα βιομηχανικά κτηριακά κατάλοιπα συνιστούν πηγές πληροφοριών για τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες της ζωής του παρελθόντος και έχουν εξέχουσα σημασία για την ταυτότητα του κάθε τόπου. Διαβάστε την ερευνητική εργασία της Νεφέλης Ανδριώτη, με τίτλο “Επανάχρηση βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προϋποθέσεις και αρχές."
cleardot.gif

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παιδικές χαρές: Από τον Van Eyck στον Πικιώνη

Τάσος Γιαννακόπουλος - 17/04/2024

Νότιες Πύλες Θηβών | Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας

Archetype team - 16/04/2024

Vintage pshyco. The Digger

Μανώλης Οικονόμου - 15/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες