Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ίδρυση της Σχολής Μπαουχάους πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αυτή η επέτειος είναι μια καλή ευκαιρία να μελετήσουμε ξανά αυτό το μεγάλο κίνημα και να αντιληφθούμε τι πραγματικά ήταν. Ο Σωκράτης Γεωργιάδης γράφει “Τώρα πια το ξέρουν όλοι. Κατοικίες με μπόλικο γυαλί και μεταλλική λάμψη: στιλ Μπάουχαους. Κατοικίες υγιεινές δίχως οικιακή ατμόσφαιρα: στιλ Μπάουχαους. Πολυθρόνες με σκελετό από ατσαλοσωλήνα: στιλ Μπάουχαους. Φωτιστικά με επινικελωμένο κορμό και ομπρέλα από ματ γυαλί: στιλ Μπάουχαους. Ταπετσαρίες τοίχου με κυβικά μοτίβα: στιλ Μπάουχαους. Τοίχος δίχως ζωγραφικό πίνακα: στιλ Μπάουχαους. Τοίχος με πίνακα, αλλά τι να σημαίνει άραγε: στιλ Μπάουχαους. Έντυπο με χοντρές γραμμές και γκροτέσκ γραμματοσειρές: στιλ Μπάουχαους. Όλα γραμμένα με πεζά: στιλ Μπάουχαους. ΟΛΑ ΕΙΠΩΜΕΝΑ ΜΕ ΣΤΟΜΦΟ: ΣΤΙΛ ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ.” Διαβάστε το πολύ ενδιαφέρον κείμενό του, με τίτλο “Το Bauhaus και ο πειρασμός του στιλ”.
Οι αρχιτέκτονες συνήθως δραστηριοποιούνται στον σχεδιασμό κτηριακών συγκροτημάτων (κατοικίες, κτήρια γραφείων κλπ) αλλά και άλλους ιδιαίτερους χώρους ή σπήλαια.
Σε αυτό το τεύχος του, το Archetype δημοσιεύει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες αρχιτεκτονικές μελέτες: τη μελέτη αξιοποίησης του σπηλαίου της Αντιπάρου από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΜΕΤΑ Αρχιτεκτονική και τη μελέτη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Euphoria Resort από το γραφείο ΜΜ Group Consulting Engineers.
Διαβάστε στην ενότητα “Χρονικό” το ενδιαφέρον κείμενο του Ανδρέα Γιακουμακάτου για τη Νάπολη, με τίτλο “Παρελθόν και μέλλον στην «υπόγεια» Νάπολη”, καθώς και το οδοιπορικό στο Mont Parnes, ένα κτηριακό συγκρότημα γεμάτο δημιουργία και πλούσια ιστορία, του Μανώλη Οικονόμου.
Οι βιομηχανικές μνήμες αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την ιστορία του τόπου και των ανθρώπων του. Τα βιομηχανικά κτηριακά κατάλοιπα συνιστούν πηγές πληροφοριών για τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες της ζωής του παρελθόντος και έχουν εξέχουσα σημασία για την ταυτότητα του κάθε τόπου. Διαβάστε την ερευνητική εργασία της Νεφέλης Ανδριώτη, με τίτλο “Επανάχρηση βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Προϋποθέσεις και αρχές."
Μανώλης Οικονόμου - 20/01/2025
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: