ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Editorial July Issue Vol.1

Editorial July Issue Vol.1

Archetype team - 29/07/2019 ΘΕΩΡΙΑ

O Ieoh Ming Pei, ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς Αμερικανούς αρχιτέκτονες της γενιάς του, απεβίωσε στις 16 Μαΐου 2019 στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Προερχόταν από το Κουανγκτσόου, στην ευρύτερη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1917. Υπήρξε δραστήριος σχεδόν αποκλειστικά στον τομέα της αρχιτεκτονικής για δημόσια χρήση και επιδόθηκε μεταξύ άλλων στον σχεδιασμό υψηλών κτηρίων. Στη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του απέσπασε σημαντικά βραβεία, όπως το AIA Gold Medal (1979), το Pritzker (1983) και το βραβείο RIBA (2010).

 "Ο κινεζικής καταγωγής αρχιτέκτονας σχεδίασε κυρίως για την αμερικανική μητρόπολη επιδιώκοντας, τηρουμένων των αναλογιών, τη διαμόρφωση μιας «αρχιτεκτονικής της πόλης» σύμφωνα με την οπτική του Αldo Rossi, και καταφεύγοντας στην προωθημένη τεχνολογία για την υλοποίηση κτηρίων υψηλών προδιαγραφών (ενίοτε με δυσάρεστες συνέπειες, όπως η αντιδικία στη δεκαετία του 1970 μεταξύ του γραφείου του Pei, της εταιρείας παραγωγής υαλοπινάκων Libbey-Owens-Ford και του ιδιοκτήτη του Hancock Tower στη Βοστώνη, με αφορμή το υπό κατασκευή curtain-wall που παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας της μαζικής θραύσης του υλικού μετά την τοποθέτηση, αντιδικία που κατέληξε στα δικαστήρια). O Pei υπήρξε επικεφαλής μεγάλων αρχιτεκτονικών γραφείων-εμπορικών εταιρειών (η σημαντικότερη με τον Henry Cobb) και υπέγραψε έργα σε όλες τις ηπείρους: εκτός των ΗΠΑ, τα κυριότερα είναι η Bank of China Tower στο Χονγκ Κονγκ και φυσικά η Πυραμίδα του Λούβρου", γράφει ο Ανδρέας Γιακουμακάτος στο άρθρο του με τίτλο "Ieoh Ming Pei. Αρχετυπική γεωμετρία και αστικός συμβολισμός”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

January Issue vol.1 | 2022
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

PRODUCT CATALOGUE

Europa Minimal Frame

Europa

Flex Active Frames

EKA Hellas

Actiu Home Office

The Green Office

Europa Pergola

Europa

Acoustic Panel DecoSound

The Consquare

Axyl

The Consquare

Gesture

Eka Group
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η αρχιτεκτονική στην περιφέρεια

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 24/01/2022

Ανάπλαση του Παραλίμνιου Μετώπου των Ιωαννίνων

Ευανθία Κατσικούδη - 21/01/2022

Ανάπλαση της Πλατείας Δημαρχείου στην Πύλη

Archetype team - 19/01/2022

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες