`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Editorial March Issue Vol.2

Editorial March Issue Vol.2

Archetype team - 01/01/1970 ΘΕΩΡΙΑ

«Ένα από τα καίρια ζητήματα της δουλειάς του αρχιτέκτονα, είναι η σχέση ανάμεσα σ’ αυτό που συγκροτεί τη βασική ιδέα του αρχιτεκτονήματος (που εκφράζεται με τις πρωταρχικές αφαιρετικές συνθετικές γραμμές) και στα κατασκευαστικά σχέδια που ακολουθούν και το περιγράφουν με ακρίβεια. H συνθήκη που μπολιάζει την ιδέα του κτηρίου με τα υλικά που την πραγματώνουν στον χώρο και τον χρόνο, κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι. Δεν πρόκειται φυσικά για απλή επιλογή από μια γκάμα διαθέσιμων υλικών, αλλά για τα υλικά εκείνα που εξ αρχής καθορίζουν την ιδέα του κτηρίου και γεννιούνται μαζί της. Τότε, δηλαδή, που το ανόργανο υλικό μετατρέπεται σε οργανικό συστατικό της ιδέας», γράφει ο Τάσης Παπαϊωάννου στο κείμενό του με τίτλο “Η συνθετική αξία της λεπτομέρειας στην αρχιτεκτονική”, θίγοντας ένα θέμα που απασχολεί τους νέους δημιουργούς. 

Η ανακοίνωση του ονόματος του Arata Isozaki για το βραβείο Pritzker 2019 στάθηκε η αφορμή να θυμηθούμε το έργο του μεγάλου δημιουργού, διαβάζοντας το κείμενο του Παντελή Πετρίδη με τίτλο “Η παγκόσμια αρχιτεκτονική του Arata Isozaki”.

Η Θεσσαλονίκη και -κυρίως- οι εγκαταστάσεις της ΔΕΘ έχουν έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει «ανοίξει» η συζήτηση για την ανάπλαση των εγκαταστάσεων και τη διατήρηση ή μη ορισμένων περιπτέρων. Ο Πάνος Εξαρχόπουλος γράφει για το θέμα αυτό, στο άρθρο του “ΔΕΘ ώρα 0 (και ένα επίκαιρο αρχιτεκτονικό ταξίδι)”. 

Στην Ελλάδα αλλά και γενικά στις μεσογειακές χώρες, οι καλοκαιρινές κατοικίες και οι εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα αποτελούν ένα πεδίο αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζεται η κατοικία “APS" στην Αντίπαρο, καθώς και η μελέτη “Στέγη Θέρους”, αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τα Δωδεκάνησα. 

Τέλος, διαβάστε για τη Ng’ambo, τη λιγότερο γνωστή «άλλη πλευρά» της πόλης της Ζανζιβάρης, στην παρουσίαση του βιβλίου “Ng’ambo Atlas. Zanzibar”. Κατά τη διάρκεια του βρετανικού προτεκτοράτου η περιοχή αυτή χαρακτηρίστηκε ως η «συνοικία των ιθαγενών», ενώ σήμερα πρόκειται να γίνει το νέο κέντρο της πρωτεύουσας της Ζανζιβάρης. Οι τοπικές και διεθνείς αντιλήψεις για την πολιτιστική και ιστορική σημασία της Ng'ambo παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα επισκιασμένες, από τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαιρέσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των αποικιακών χρόνων. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι βέβαιο: παρά την περιορισμένη διεθνή φήμη και την ελλιπή αναγνώριση της σημασίας της, η Ng'ambo συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει με ζωτικό τρόπο στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης της Ζανζιβάρης.

 

 

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas
ΝΕΟ!

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Archetype team - 23/04/2024

Ύψη κτιρίων και αισθητική του άστεως

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 22/04/2024

Christian Church in Zhangjiagang City

Archetype team - 19/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες