ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Ερευνητικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Αναρρυθμιστικό έργο του Αλιάκμονα

Ερευνητικό Εκπαιδευτικό Κέντρο στο Αναρρυθμιστικό έργο του Αλιάκμονα

Οικονόμου Κλεάνθης - Χατζής Σωτήρης - 28/08/2019 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική Εργασία

Φοιτητές: Οικονόμου Κλεάνθης, Χατζής Σωτήρης
Επίβλεψη: Ξάνθη Θεώνη, Κόκκορης Παναγιώτης, Παναγιώταρου Μαρία
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης


F5tQLg4yt8.jpg

Ζώντας σε μία κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται, η ανάγκη για εξέλιξη, τεχνολογική πρόοδο και εκσυγχρονισμό είναι ζωτικής σημασίας για τη βέλτιστη ποιότητα ζωής τού σύγχρονου ανθρώπου. Η έρευνα αποτελεί την αφετηρία για τη δημιουργία καινοτόμων νέων τεχνολογιών, που θα συμβάλουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Αντιμετωπίζοντας λοιπόν το αποτέλεσμα της έρευνας, της εργασίας και της επιστήμης ως ένα κοινωνικό αγαθό, και αντιμετωπίζοντας το θέμα της προόδου ως ανάγκη, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου της ΔΕΗ, το οποίο, σε συνεργασία με εταιρείες παραγωγής τσιμέντου και την αρωγή του Πανεπιστημίου, ερευνά νέες τεχνολογίες για την κατασκευή υδραυλικών έργων με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η περιοχή στην οποία τοποθετείται το έργο ανήκει στον Νομό Ημαθίας, 6 χλμ από τον αστικό ιστό της Βέροιας, στην τεχνητή λίμνη της Αγίας Βαρβάρας στον ποταμό Αλιάκμονα (Αναρρυθμιστικό Έργο Αγίας Βαρβάρας).  Η περιοχή που επιλέχθηκε για την επέμβαση είναι ένας τόπος με έντονες αντιθέσεις. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα αποτέλεσμα του φυσικού περιβάλλοντος και της ανθρώπινης παρέμβασης.

Το Αναρρυθμιστικό έργο είναι ίσως το μοναδικό έργο της ΔΕΗ στο οποίο έχει επιτραπεί η πρόσβαση στους πολίτες, με τη δημιουργία μιας διαδρομής στη στέψη του φράγματος, γύρω από τον ταμιευτήρα. Η κυκλική πορεία της διαδρομής όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα οι περιηγητές να αναγκάζονται να γυρίσουν πίσω ακολουθώντας την ίδια πορεία. Η σύνθεσή μας τοποθετείται στη φυσική πλευρά του φράγματος και πηγάζει από την ιδέα ολοκλήρωσης της κυκλικής πορείας, αφού η σύνθεση δομείται γύρω από ένα μεγάλο πέρασμα. Όπως προαναφέρθηκε, η σύνθεση τοποθετείται σε ένα απολύτως τεχνητό περιβάλλον, αφού πρόκειται για ένα μεγάλο έργο υποδομής. Η ιδέα της μονολιθικότητας δημιουργήθηκε από την κατασκευή έργων τέτοιας κλίμακας. Δημιουργούμε λοιπόν μία σταθερή, ανθεκτική, μονολιθική λύση, η οποία τοποθετείται στο τοπίο και αρχίζει να αποτελεί προέκτασή του, αφού σταδιακά αφομοιώνεται από αυτό ως λειτουργικό αντικείμενο. Οι πυραμιδοειδείς πυλώνες, τα κλειστά εργαστήρια, η αίθουσα, καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία της σύνθεσης, φαίνεται σαν να αναδύονται από τη Γη, η οποία τα επιφορτίζει με αυτήν την ανθεκτικότητα και τη στιβαρότητα. 

Βασικό στοιχείο της έρευνας και της εργασίας είναι τα εργαστήρια, η σύνθεση των οποίων ακολούθησε μία κυτταρική δομή κάτω από μία ενιαία πλάκα, η οποία χαρακτηρίζεται από τα αίθριά της που επιτρέπουν την καλύτερη δυνατή κυκλοφορία του αέρα. Οι κλειστοί λοιπόν χώροι των εργαστηρίων τοποθετούνται σε έναν ενιαίο ημιυπαίθριο χώρο, ενώ η εσωτερική σύνδεσή τους επιτυγχάνεται μόνο μέσω ενός κλειστού δικτύου διαδρόμων στον πρώτο όροφο, με είσοδο στο πατάρι τού κάθε εργαστηρίου, το όποιο περιλαμβάνει χώρο γραφείων.

Αναλογιζόμενοι τις ενεργειακές ανάγκες ενός κτηρίου αυτής της κλίμακας και εκμεταλλευόμενοι την αυξομείωση της στάθμης νερού, δημιουργήσαμε ένα κτήριο-μηχάνημα, έναν μικρό υ/η σταθμό που θα εξυπηρετεί ενεργειακά τη σύνθεση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η στάθμη του νερού μεταβάλλεται σε τιμές από το +39.00 μέχρι το +42,50. 

Η συνθετική ιδέα πηγάζει από την έννοια του κοινωφελούς -άρα δημόσιου- χαρακτήρα που επιφορτίζει το κτήριο, συνδέοντας έτσι το επίπεδο της έρευνας και της εργασίας με τον δημόσιο χώρο. Για αυτόν τον λόγο, δεν ήταν επιθυμητό η σύνθεση αυτή να αποτελεί ένα τυπικό ερευνητικό κέντρο, αλλά να μπορεί να φιλοξενήσει πληθώρα άλλων εκδηλώσεων και λειτουργιών, χωρίς βέβαια να παρεμποδίζεται ο αρχικός στόχος του έργου, που είναι η έρευνα. 

Το θέμα επιχειρεί να προβληματίσει σε ζητήματα αντιστροφής της αίσθησης και των εννοιών της φυσικότητας και της τεχνητότητας, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει στην αποκόλληση από την άποψη του «αγνού και αμόλυβδου φυσικού» και του «εχθρικού τεχνητού». Επίσης επισημαίνεται, ότι οι δύο αυτές έννοιες δεν εκφράζονται μόνο με την ύλη και τη μορφή των κτηρίων, αλλά και με τις δομές αυτών. Η τεχνολογία λοιπόν τίθεται ως αναγκαίος παράγοντας της εξέλιξης της ζωής, αλλά και ως κοινωνικό αγαθό που παράγεται μέσω της έρευνας. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να ενισχύσει τη σημασία των μεγάλων τεχνικών έργων ως κοινωφελή έργα και ως παραγωγούς κοινωνικού αγαθού.

XNsbyySmSj.jpg
lnK82Nr7cz.jpg
7UDAFZnhod.jpg
eh78nWr09q.jpg
tBBKELDo8h.jpg
ptRdx9Xsw6.jpg
pi012GRxKB.jpg
2Q2snz1DGp.jpg
jFvllggpmD.jpg
COjYT0kAdj.jpg
WfQ45k5bLl.jpg


PRODUCT CATALOGUE

ELTOP μελαμίνες SM'Art

ELTOP

ELTOP Διαχωριστικά WC CUBICALS

ELTOP

Eltop Μεταλλικές Φορμάικες Homapal

ELTOP

Eltop Facades Προσόψεις κτιρίων

ELTOP

Magnicool Mattress

Magniflex Hellas

Kedry Skylife

DESIGN PERGOLA

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

Ηχομονωτικό σύστημα αποχέτευσης Skolan Safe από πολυπροπυλένιο

CARAMONDANI HELLAS

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο αχρονικός συμβολισμός της οδού Σταδίου αρ. 40

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 20/01/2025

White

Μανώλης Οικονόμου - 20/01/2025

Ολική Αναδιαμόρφωση και Διακόσμηση Κατοικίας

Archetype team - 17/01/2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

Οctober Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες