`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Η αρχιτεκτονική στην εποχή της διχασμένης αναπαράστασης

Η αρχιτεκτονική στην εποχή της διχασμένης αναπαράστασης

Archetype team - 30/12/2019 ΧΡΟΝΙΚΟ

Το ερώτημα της δημιουργικότητας στη σκιά της παραγωγής

Dalibor Vesely, Η αρχιτεκτονική στην εποχή της διχασμένης αναπαράστασης: Το ερώτημα της δημιουργικότητας στη σκιά της παραγωγής
ISBN: 978-960-02-3520-3
Σελίδες: 622
Έτος πρώτης έκδοσης: 2019
Επιστημονική επιμέλεια - ερμηνευτικό σημείωμα - διεύθυνση σειράς "Αρχιτεκτονικός Λόγος": Βασίλης Γκανιάτσας 
Μεταφραστής: Στέλιος Γιαμαρέλος 
Εκδόσεις: Παπαζήση

Η νέα εκδοτική σειρά επιχειρεί να προσεγγίσει την ιδιαιτερότητα της αρχιτεκτονικής ως γνωστικής περιοχής και τον ιδιότυπο λόγο που τη χαρακτηρίζει, μέσα από τα αρχιτεκτονικά έργα και τον φιλοσοφικό, θεωρητικό και κριτικό λόγο γι’ αυτά. Αφορά τις φιλοσοφικές, θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές διερευνήσεις και μελέτες της αρχιτεκτονικής γνώσης, ως θεωρητικής και πρακτικής γνώσης των αρχιτεκτόνων, ως εμπειρικής και πρακτικής γνώσης των μαστόρων, αλλά και ως εμπράγματης γνώσης που βρίσκεται ενσωματωμένη στα αρχιτεκτονικά έργα και τις πολιτισμικές πρακτικές και δράσεις που σχετίζονται με αυτά.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα αποθησαύρισμα γνώσης, που όμως δεν έχει μια γραμμική συνέχεια επιχειρημάτων. Αντικατοπτρίζει, απεναντίας, ένα μωσαϊκό σκέψεων και θεωρητικών εντοπισμών μιας εναγώνιας προσπάθειας για μια ολοκληρωμένη σύνθεση ενός πολλαπλασιαζόμενου πεδίου ιδεών, κριτικής και προτάσεων, για την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής πράξης ως πολιτισμικής δημιουργίας. Πέρα από το περιεχόμενο, ακόμα και ο τρόπος που είναι γραμμένο φανερώνει μια συνθετική και δημιουργική πράξη. Πρόκειται για μια θεώρηση υπό διαρκή κατασκευή, που είναι δημιουργική στην πορεία της κατ’ αναλογία προς το αρχιτεκτονικό «φαινόμενο» που προσπαθεί να περιγράψει και να μιμηθεί σε γραπτό λόγο.

Για τον Dalibor είναι ακριβώς αυτή η αναζήτηση και συζήτηση των προκείμενων, ως καταστατικών και συγκροτητικών παραμέτρων του νοήματος, δηλαδή η κατασκευή και η νοηματοδότησή τους εξαιτίας ακριβώς του τρόπου κατασκευής τους, που αποτελεί το κεντρικό ζήτημα του βιβλίου.

DehyXKD0T-.jpg


Για την ελληνική έκδοση, έγραψαν:

"Ο Vesely αναδεικνύει την κεντρική θέση που κατέχει η αρχιτεκτονική στον ανθρώπινο πολιτισμό –όχι ως ονειρική, ούτε ως αισθητική ή λειτουργική κατασκευή, αλλά ως επικοινωνιακή πράξις. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει τις δυσχέρειες και τα διλήμματα που κλονίζουν το πρόταγμα της ανθρώπινης δημιουργικότητας, σε ένα κόσμο που σήμερα κατανοείται μέσα από το καθολικό πλαίσιο της τεχνολογίας. Το σπάνιο αυτό έργο, που συνδυάζει την ιστορική εμβρίθεια με τη φιλοσοφική οξυδέρκεια, ανταποκρίνεται στο σωκρατικό αίτημα για μία σοφία που να παραμένει ζωντανή, ακόμη κι όταν γράφεται στο χαρτί, ως «λόγος που ζει και αναπνέει»."
Alberto Pérez-Gómez, Καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο McGill. 

"Το κλειδί βρίσκεται στον υπότιτλο: Η δημιουργικότητα στη σκιά της παραγωγής. Το βιβλίο επιχειρεί κυρίως να ανακτήσει μια κατανόηση του πολιτισμικού πλαισίου του σχεδιασμού, για να αποκαταστήσει το συνολικό νόημα και την πρόκληση που συνιστά η δημιουργικότητα, σε μια εποχή που κυριαρχείται από εργαλειακούς τρόπους σκέψης. 
Μέσα από τις γνώσεις, την αισιοδοξία και τη φαντασία που εμποτίζουν τις σελίδες που ακολουθούν, ο Vesely δεν καταδεικνύει τόσο τις δυνατές πραγματικότητες, όσο τις πραγματικές δυνατότητες της αρχιτεκτονικής σήμερα."
David Leatherbarrow, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο της Pennsylvania

"Η αρχιτεκτονική εκπαίδευση χωρίζεται συνήθως σε διακριτές περιοχές, όπως: σχεδιασμός, ιστορία, θεωρία, τεχνολογία και αναπαράσταση. Η παιδαγωγική και ερευνητική προσέγγιση του Vesely, από την άλλη μεριά, βασιζόταν σε ένα πιο ενοποιημένο εκπαιδευτικό μοντέλο, που συνέδεε τον σχεδιασμό με την ιστορία και διερευνούσε θεωρητικά τον ρόλο της τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η αναπαράσταση δεν αποτελούσε μονάχα έναν τρόπο κατανόησης του παρελθόντος, αλλά και έναν κριτικό μηχανισμό που μας επέτρεπε να προσδιορίσουμε και να φανταστούμε το μέλλον της αρχιτεκτονικής ως γνωστικού κλάδου."
Mohsen Mostafavi, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Harvard

"Σε μια εποχή που η αρχιτεκτονική φαίνεται πολύ συχνά να έχει χάσει τον προορισμό της, το έργο του Dalibor Vesely ξεχωρίζει ως μία από τις λίγες γνήσιες απόπειρες φιλοσοφικά εκλεπτυσμένου στοχασμού πάνω στον ρόλο και τη φύση τής αρχιτεκτονικής, που είναι ταυτόχρονα και ιστορικά ενήμερος. Η νέα αυτή έκδοση της ανατρεπτικής μελέτης του Vesely είναι λοιπόν πολύ ευπρόσδεκτη. Πρόκειται για έργο που αξίζει να διαβαστεί από το ευρύτερο δυνατόν κοινό –και χρειάζεται μάλιστα να διαβαστεί από όσες και όσους ενδιαφέρονται όχι μόνο για την αρχιτεκτονική, αλλά και για τον χαρακτήρα τής ανθρώπινης κατάστασής μας εντός του κόσμου.» 
Jeff Malpas, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστήμιο της Tasmania

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νότιες Πύλες Θηβών | Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας

Archetype team - 16/04/2024

Vintage pshyco. The Digger

Μανώλης Οικονόμου - 15/04/2024

Ανάπλαση του Κοινοχρήστου Χώρου και της Ευρύτερης Περιοχής του Νέου Σταθμού Μετρό Ευαγγελισμός

Archetype team - 12/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες