Σπουδαστές: Μαθιουδάκης Αναστάσης, Μαρκέλλου Αγγελική, Παγουρδάκης Σταύρος
Επιβλέπων καθηγητής: Κουτσουμπός Λεωνίδας
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ιούλιος 2023
Η μελέτη αφορά τη δημιουργία ενός νέου οινοποιητικού συνεταιρισμού – πολιτιστικού κέντρου, στην Περιοχή της Νεμέας. Πρόθεσή μας ήταν εξ αρχής η ενασχόληση με την ελληνική ύπαιθρο και η αναζωπύρωση αυτής.
Σκίτσο Ιδέας
Tοπογραφικό σκαρίφιμα
Ανάλυση περιοχής
Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τις τελευταίες δεκαετίες, και μετά από μια πιο στοχευμένη ανάλυση της περιοχής της Νεμέας, προτείνουμε τη δημιουργία ενός οινοποιητικού συνεταιρισμού– πολιτιστικού κέντρου, το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με τον υπάρχοντα συνεταιρισμό καθώς και με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.
Ανάλυση οικοπέδου
Στόχος της παρέμβασής μας, και σε χωροταξικό και σε σχεδιαστικό επίπεδο, είναι η δημιουργία ενός χώρου - πεδίου δράσης και συνεύρεσης των οινοποιών της περιοχής, δίνοντας έναν πιο δημόσιο – εκπαιδευτικό χαρακτήρα στη διαδικασία παρασκευής του κρασιού, αναδεικνύοντας παράλληλα και την πολιτιστική διάσταση αυτής.
Κάτοψη δώματος
Η παρέμβασή μας βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του κάμπου της Νεμέας, κοντά στο χωριό Κούτσι. Η πρόθεση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης είναι εμφανής και διατρέχεται από τρεις βασικούς άξονες: τη στροφή προς τον Κάμπο της Νεμέας, τον διαχωρισμό των λειτουργιών της παραγωγής του πολιτιστικού κέντρου αλλά και την ενοποίηση αυτών μέσω ενός ξεναγητικού – αρχιτεκτονικού περιπάτου.
Κάτοψη ορόφου
Κάτοψη ισογείου
Στο νοτιοανατολικό τμήμα της σύνθεσης βρίσκεται η μονάδα της παραγωγής, η οποία συνδέεται με το πολιτιστικό κέντρο με τρεις τρόπους, με μια στοά, μια γέφυρα, αλλά και μέσω του υπογείου.
Τομή
Τομή
Τομή
Τομή
Στόχος μας ήταν εξ αρχής η παρέμβαση να παραμείνει ήπιου χαρακτήρα στην όψη του δρόμου. Από την άλλη, η διαρκής αποκάλυψη των αμπελιών αλλά και του κάμπου της Νεμέας κατά το μεγαλύτερο μέρος έκτασης του αρχιτεκτονικού μας περιπάτου, ενισχύει τη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη.
Το πολιτιστικό σκέλος της σύνθεσης στο βορειοδυτικό τμήμα αναπτύσσεται σε δυο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο υπάρχουν οι διάφορες μουσειακές - εκθεσιακές χρήσεις, καθώς και ένα αμφιθέατρο, ενώ στο ισόγειο μέρος συναντάμε τον χώρο της γευσιγνωσίας, ένα μικρό εργαστήριο παρασκευής ξύλινων βαρελιών, καθώς και ορισμένα μικρά αγροτουριστικά καταλύματα με ένα μικρό υπαίθριο θέατρο.
Ο χώρος της παραγωγής από την άλλη, στο νοτιοανατολικό τμήμα της σύνθεσης, αποτελείται από τις διάφορες γραφιακές χρήσεις, οι οποίες στεγάζονται στο μπετονένιο τμήμα του κτηρίου, ενώ η συνολική παραγωγή του κρασιού λαμβάνει χώρα κάτω από τη μεταλλική στέγη, έχοντας έναν πιο υπαίθριο χαρακτήρα.
Our diploma thesis refers to a cooperative winery and a cultural center at Nemea. Our main purpose, was to be involved with the Greek countryside and the problems that exist in the area during the last decades and furthermore to give solutions through our concept.
Our analysis at the area of Nemea, led us to create a cultural center and a cooperative winery, that will collaborate with the cooperative winery that already exists at Nemea and with the cultural associations of the area. Our aim was to create a place that will be used for various actions by the winemakers of the area, and also it will give the opportunity to everyone to learn the process of wine production and the significant cultural aspect of the wine for the area.
Our building is located at the northeast area of flatland of Nemea, at Koutsi village. Αs regards the architectural design of the building it is obvious that we wanted to give some specific characteristics: Firstly, the main part of the building ‘turns’ at the flatland of Nemea. Secondly the operation of the wine production and this of the cultural center are separated but are connected through three ways: a covered road (stoa), a bridge and an underground route. Our aim also was our construction not to highly affect the area. Finally we wanted tο enhance visitors experience through the involvement with the vineyards and landscape of Nemea.
In the northwestern part of the building, there is the cultural center which consists of two levels. On the first level, there are the museum with permanent and temporary exhibitions and an amphitheater. On the ground floor we find the wine tasting area, a small workshop for the production of wooden barrels, as well as, some accommodations that refers to agritourism and finally a small theater.
The wine production area in the southeast part of the project, consists of the offices which are placed in a concrete building, while the overall production of the wine, having a more outdoor character and takes place under a metal roof.
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: