`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Η σχολή των Αθηνών

Η σχολή των Αθηνών

Archetype team - 26/04/2018 ΧΡΟΝΙΚΟ

Εθνικό περίπτερο Ελλάδος στην 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2018 - La Biennale di Venezia

Βενετία, Ιταλία. Φεβρουάριος 2018.

H Χριστίνα Αργυρού και ο Ryan Neiheiser έχουν επιλεγεί ως επιμελητές του ελληνικού περιπτέρου, στην Αρχιτεκτονική Μπιενάλε της Βενετίας του 2018, με θέμα: “Freespace,” την οποία έχουν αναλάβει η Yvonne Farrell και η Shelley McNamara. Με τίτλο “Η Σχολή των Αθηνών,” το έργο θα εξετάσει την αρχιτεκτονική των ακαδημαϊκών κοινών -από την ακαδημία του Πλάτωνα μέχρι σύγχρονα πανεπιστημιακά σχέδια. Η επιλογή έγινε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και από τη Γενική Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κα. Ειρήνη Κλαμπατσέα.

Το επιμελητικό δίδυμο φαντάζεται το Ελληνικό Περίπτερο ως το δικό του είδος μάθησης «ελεύθερου χώρου», υιοθετώντας την αρχιτεκτονική κοινοτοπία της σκάλας ή του αμφιθεατρικού τοπίου και δημιουργώντας έναν ενεργό χώρο μάθησης, συζήτησης και επικοινωνίας. Μέσα σε αυτό το τοπίο, αρχιτεκτονικές μακέτες που απεικονίζουν ακαδημαϊκούς κοινούς χώρους από όλη την ιστορία και όλο τον κόσμο, εν ενεργεία και μη, θα δημιουργήσουν ένα πεδίο αρχιτεκτονικών δειγμάτων, που γεμίζει το περίπτερο προς όλες τις κατευθύνσεις. Το έργο αναγνωρίζει ότι οι κοινοί χώροι του πανεπιστημίου -μη προγραμματισμένοι χώροι για αυτοσχέδιες συνομιλίες, περιστασιακά κουτσομπολιά, pop-up διαλέξεις, δικτύωση και άτυπη διδασκαλία- είναι ζωτικής σημασίας για την αδιάλειπτη συνάφεια και ζωντάνια του ακαδημαϊκού θεσμού και αξίζουν συνεχή κριτική και εκσυγχρονισμό.

TDlHoEYRBQ.jpg


Σύμφωνα με τους επιμελητές, “Η Σχολή των Αθηνών είναι μια φιλοδοξία, ένα ουτοπικό όραμα ενός ελεύθερου, ανοιχτού, άτυπου και κοινού χώρου μάθησης. Είναι ένας χώρος που βρίσκεται στο "ενδιάμεσο". Ούτε μέσα ούτε έξω, δεν έχει τις ιδιότητες ενός δωματίου, αλλά ούτε και είναι ένας χώρος μόνο για κυκλοφορία. Παρ' όλο που συνήθως θεωρούμε ότι η μάθηση λαμβάνει χώρα στην τάξη, εκπαιδευτικοί και αρχιτέκτονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια, ότι η εκμάθηση πραγματοποιείται επίσης στο "ενδιάμεσο": στους διαδρόμους, στις σκάλες, στην καφετέρια, στο προαύλιο. Ο Σωκράτης δίδαξε στην Αρχαία Αγορά. Ο Πλάτωνας ίδρυσε την Ακαδημία του στον Ελαιώνα της Αθήνας, όπου συχνά δίδασκε ενώ περπατούσε. Μεσαιωνικά κολέγια ήταν οργανωμένα γύρω από μία κοινόχρηστη αυλή. Τα πανεπιστήμια του 20ού αιώνα είναι γεμάτα από άτυπους μαθησιακούς χώρους, συνήθως συνδεδεμένους με χώρους κυκλοφορίας, και σήμερα υπάρχει μια ιδιαίτερη γοητεία με τον σχεδιασμό αμφιθεατρικών ή κλιμακωτών καθισμάτων, που αποτελούν το κύριο αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό ενός ακαδημαϊκού κοινού χώρου. Φιλοδοξούμε να κοιτάξουμε και προς το παρελθόν αλλά και να σαρώσουμε το σημερινό τοπίο της πανεπιστημιακής αρχιτεκτονικής και να αναδείξουμε συναρπαστικούς και επιτυχείς χώρους που είναι "ελεύθεροι" -δημοκρατικοί, απρογραμμάτιστοι και κοινοί.”

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Μαΐου έως τις 25 Νοεμβρίου 2018 (Προεπισκόπηση 24 και 25 Μαΐου), στο Giardini Βενετίας στην Ιταλία.

7mIKYshUiA.jpg


Σχετικά με τους Επιμελητές:

Η Χριστίνα Αργυρού είναι αρχιτέκτονας, αστικός σχεδιαστής και συγγραφέας. Το 2009 έλαβε πτυχίο Bachelor από το  Πανεπιστημίου του Princeton, ενώ το 2013 έλαβε το μεταπτυχιακό της από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Yale. Η Χριστίνα είναι συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου NEIHEISER ARGYROS, με έργα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχει εργαστεί σε σειρά βραβευμένων γραφείων, μεταξύ των οποίων τα γραφεία ΟΜΑ και WORKac στη Νέα Υόρκη και Ateliers Jean Nouvel στο Παρίσι. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικά στούντιο στα Πανεπιστήμια του Yale και του Cardiff, ενώ σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Architectural Association (ΑΑ) στο Λονδίνο. Έχει άδεια αρχιτέκτονα - μηχανικού από το Τ.Ε.Ε της Ελλάδας.

Ο Ryan Neiheiser είναι αρχιτέκτονας, αστικός σχεδιαστής, μηχανικός, καλλιτέχνης και συγγραφέας. Το 2001 έλαβε διπλό πτυχίο Bachelor καλών τεχνών και μηχανολογίας από το Swarthmore College, ενώ το 2008 έλαβε το μεταπτυχιακό του από τη Σχολή Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Princeton. Ο Ryan είναι συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου NEIHEISER ARGYROS, με έργα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Υπήρξε διευθυντής στο γραφείο Diller Scofidio + Renfro στη Νέα Υόρκη και έχει εργαστεί σε σειρά βραβευμένων γραφείων, μεταξύ των οποίων τα γραφεία ΟΜΑ στο Ρότερνταμ, JDS στις Βρυξέλλες και KieranTimberlake στη Φιλαδέλφεια. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικά στούντιο σε μεταπτυχιακούς φοιτητές των Πανεπιστημίων Princeton και Columbia, ενώ σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Architectural Association (ΑΑ) στο Λονδίνο. Είναι συνιδρυτής της αρχιτεκτονικής έκδοσης Another Pamphlet, ήταν συντάκτης του βιβλίου Agenda: Can We Sustain Our Ability to Crisis? (Actar, 2010) και έχει δημοσιεύσει άρθρα στις εκδόσεις New Geographies, Bidoun και Pidgin.

H Xριστίνα Aργυρού και ο Ryan Neiheiser συγγράφουν το βιβλίο "The School of Athens", το οποίο εξετάζει πιο συγκεκριμένα την Αθήνα και τον πιθανό ρόλο που μπορούν να έχουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα στην αναζωογόνηση και την αναδιαμόρφωση της πόλης.

raOSh4lHqw.jpg


PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες Κτηριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Archetype team - 24/05/2024

Tα Novelties της Artemide στην Design Week 2024

Archetype team - 23/05/2024

Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον (Α' Μέρος)

Ηρώ Καραβία - 22/05/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες