`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Kaira Looro 2023 | Διαγωνισμός: Δημοτικό Σχολείο

Kaira Looro 2023 | Διαγωνισμός: Δημοτικό Σχολείο

Archetype team - 11/01/2023 ΧΡΟΝΙΚΟ

Για την προστασία της υγείας και την πρόληψη του υποσιτισμού

Το Kaira Looro Architecture Competition είναι ένας διαγωνισμός σχεδιασμού ανοιχτός σε φοιτητές και νέους αρχιτέκτονες, με στόχο να ανακαλύψει νέα ταλέντα και να υιοθετήσει μοντέλα βιώσιμης αρχιτεκτονικής για ανθρωπιστικούς σκοπούς, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρέχονται χρηματικά έπαθλα, πρακτική άσκηση και κατασκευές για τους νικητές, που επιλέγονται από μια διεθνή κριτική επιτροπή που αποτελείται από αναγνωρισμένα αρχιτεκτονικά γραφεία.
Αναζητείται ένα νέο σχολικό μοντέλο, που να μπορεί να προστατεύσει και να προωθήσει την ανάπτυξη των δυνατοτήτων κάθε παιδιού!

Στόχος της διαδικασίας επιλογής είναι η επιλογή ενός αρχιτεκτονικού μοντέλου δημοτικού σχολείου, που μπορεί να ανεβάσει το επίπεδο εκπαίδευσης των παιδιών, να εξασφαλίσει το δικαίωμα στη φοίτηση και την υγεία, και να παρέχει τις ψυχοσωματικές και υγειονομικές συνθήκες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων κάθε μαθητή. Ιδανική θα ήταν μια εγκατάσταση που δεν περιορίζεται μόνο σε σχολικά μαθήματα, αλλά μπορεί να φιλοξενεί διαθεματικές δραστηριότητες, ένας χώρος που δεν είναι μόνο σχολείο αλλά και κοινότητα. Μέσω της αρχιτεκτονικής, των σχημάτων και των χρωμάτων, ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στους μαθητές, την κοινότητα και τις αρχές. Ένα μοναδικό και συμβολικό -αλλά απλό- μέρος ταυτότητας, στο οποίο κάθε παιδί θα μπορεί να βρει τον εαυτό του και να αρχίσει να χτίζει το μέλλον του.

nccbYEStnE.jpg


Παρούσα κατάσταση

Στις αγροτικές και νότιες περιοχές της Σενεγάλης, τα δημοτικά σχολεία κατασκευάζονται από τούβλα που παράγονται επί τόπου με άμμο και τσιμέντο, ή, σε λιγότερο εύπορες περιοχές, από άψητα τούβλα από χώμα. Το κτίριο αναπτύσσεται κανονικά σε μια ενιαία δομή, που αποτελείται από μια σειρά από αίθουσες διδασκαλίας διατεταγμένες παράλληλα, όλες με είσοδο προς τα έξω. Οι στέγες είναι κυρίως κατασκευασμένες από λαμαρίνα χωρίς μόνωση. Τα παράθυρα κατασκευάζονται συχνά τοπικά από σίδερο ή από ξύλο και λαμαρίνα. Το δάπεδο, όπου υπάρχει, αποτελείται από άμμο και τσιμεντοκονία. Πολλά σχολεία είναι ημιτελή, με τα τούβλα να μένουν εκτεθειμένα. H επιφάνεια, όπου υπάρχει, γίνεται από άμμο και τσιμέντο και σπάνια βάφεται με ελαιοχρώματα.

Πολύ λίγα σχολεία έχουν σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης, καθώς αυτό συχνά απουσιάζει στις αγροτικές περιοχές. Το νερό συλλέγεται μερικές φορές σε κάδους από πηγάδια κοντά στο σχολείο, ή υπάρχουν κοινοτικά πηγάδια κοντά, τα οποία συχνά είναι μολυσμένα. Οι τουαλέτες, ελλείψει συστήματος αποχέτευσης, είναι λάκκοι σκαμμένοι στο έδαφος σε απόσταση δεκάδων μέτρων από τις αίθουσες διδασκαλίας.

Δεν διαθέτουν όλες οι αίθουσες διδασκαλίας οργανωμένο περιβάλλον. Κατά μέσο όρο, τα σχολεία αποτελούνται από 2 ή 3 αίθουσες διδασκαλίας, οι οποίες φιλοξενούν 40 έως 80 μαθητές. Πολλά σχολεία είναι υπερπλήρη και οι τοπικές κοινότητες  εργάζονται για τη δημιουργία προσωρινών αιθουσών διδασκαλίας από λαμαρίνες ή καλαμιές από κεχρί και καλάμια μπαμπού. Αυτές οι αίθουσες διδασκαλίας, αν και προσωρινές, γίνονται μόνιμες ελλείψει πόρων για την κατασκευή νέων αιθουσών από τούβλα. Τέλος, δεν υπάρχουν εσωτερικές αυλές, αίθουσες εργαστηρίων, αίθουσες διδασκαλίας, κυλικεία ή αναρρωτήρια.

Στους συμμετέχοντες θα αποσταλούν φωτογραφίες τεκμηρίωσης από σχολεία σε αγροτικές περιοχές σήμερα.

jVEDHalLOs.jpg
mPHr6L-5a6.jpg
tvcx-02Lxj.jpg
ASx6Lthlsl.jpg


Περιγραφή έργου

Το έργο πρέπει να νοηθεί ως εφικτό σε μια διαδικασία ανθρωπιστικής παρέμβασης και αυτοκατασκευής, δηλαδή χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και με την άμεση συμμετοχή της τοπικής κοινότητας. Πρέπει, επομένως, να πληροί ορισμένες κατασκευαστικές απαιτήσεις, και συγκεκριμένα:
- να είναι εύκολα υλοποιήσιμο μέσω βιώσιμων και αυτοκατασκευαστικών τεχνολογιών, οι οποίες, κατά συνέπεια, δεν απαιτούν τη χρήση βαρέων οχημάτων και πολύπλοκου εξοπλισμού,
- να χρησιμοποιεί φυσικά ή/και ανακυκλωμένα υλικά, διαθέσιμα στην περιοχή, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικό- περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να δημιουργηθεί κερδοφορία στην περιοχή,
- να ενσωματώνεται στο αγροτικό περιβάλλον.

Το ιδανικό οικόπεδο

Το έργο του δημοτικού σχολείου δεν έχει καθορισμένο οικόπεδο. Η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να σχεδιαστεί σε οποιαδήποτε αγροτική περιοχή του Νότου. Επομένως, τα αστικά κέντρα και οι περιφερειακές πρωτεύουσες πρέπει να εξαιρεθούν. Για τους λόγους αυτούς δεν απαιτείται κανένα πλαίσιο από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι μπορούν να οραματιστούν ένα ιδανικό οικόπεδο σε οποιοδήποτε αγροτικό χωριό και σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που ορίζονται στην πρόσκληση συμμετοχής.

Προδιαγραφές

Η αρχιτεκτονική πρέπει να διαθέτει τους ακόλουθους χώρους ή ρυθμίσεις που πρέπει να αναπτύσσονται σε ένα ή περισσότερα σώματα, σύμφωνα με την ιδέα του υποψηφίου:
1. Αίθουσες. Πρέπει να υπάρχουν έξι αίθουσες διδασκαλίας, με μέσο όρο 25 μαθητών η καθεμία.
2. Γραφεία. Θα πρέπει να υπάρχουν γραφεία για τη διοίκηση και αίθουσα συνεδριάσεων για το διδακτικό προσωπικό.
3. Εργαστήρια. Θα πρέπει να υπάρχει ένας ευέλικτος χώρος για τη διοργάνωση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και εργαστηρίων για τους μαθητές.
4. Ιατρείο. Θα υπάρχει ένα περιβάλλον για την αντιμετώπιση τραυματισμών ή ασθενειών μαθητών.
5. Κυλικείο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένας χώρος για την προετοιμασία και την παροχή γευμάτων σε μη προνομιούχους μαθητές.
6. Αποθήκη. Θα πρέπει να υπάρχει ένας αποθηκευτικός χώρος για τα σχολικά είδη και τον σχολικό εξοπλισμό.
7. Τουαλέτες. Θα πρέπει να παρασχεθούν εγκαταστάσεις για μαθητές και σχολικό προσωπικό.

Ο σχεδιασμός πρέπει να πληροί τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Μέγιστη εσωτερική επιφάνεια 650 m2 για τους προηγούμενους χώρους.
- Μόνο ισόγειο. Συνεπώς, δεν επιτρέπονται οι επάνω όροφοι.
- Το συνολικό κόστος μόνο των οικοδομικών υλικών (χώμα, σκυρόδεμα, ξύλο κ.λπ.) δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 70.000 ευρώ.
- Προτιμάται η χρήση φυσικών υλικών που είναι διαθέσιμα στη γύρω περιοχή, απορριμμάτων και ανακυκλωμένων υλικών.
- Προώθηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών κατασκευής.
- Να κατασκευάζεται εύκολα, με ανειδίκευτο προσωπικό και χωρίς τη χρήση βαρέων οχημάτων.
- Δεν απαιτείται σχεδιασμός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, νερού και επίπλων.
- Δεν απαιτείται εδαφικό πλαίσιο.
-Δεν απαιτείται ο σχεδιασμός των περιβαλλόντων χώρων και του δρόμου.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν (μετά την εγγραφή) τα πρόσθετα υλικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σχεδίου τους:
- Ενημερωτικά δελτία, τιμές και φωτογραφίες των κύριων υλικών.
- Εικόνες σχολείων και σπιτιών σε αγροτικές περιοχές.
- Σχέδια των εγγράφων που θα υποβληθούν.

| ΒΡΑΒΕΙΑ |

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ
5.000 €
Κατασκευή
Πρακτική άσκηση στο Kengo Kuma
Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση για το βιβλίο
Πιστοποιητικό


2ο ΒΡΑΒΕΙΟ
2.000 €
Πρακτική άσκηση στο EMBT
Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση για το βιβλίο
Πιστοποιητικό

3ο ΒΡΑΒΕΙΟ
1.000 €
Πρακτική άσκηση στο SBGA
Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση για το βιβλίο
Πιστοποιητικό

2 ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση για το βιβλίο
Πιστοποιητικό

5 ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση για το βιβλίο
Πιστοποιητικό

20 ΦΙΝΑΛΙΣΤ
20 TOP 50
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση για το βιβλίο
Πιστοποιητικό


Όλα τα βραβευμένα έργα θα δημοσιευτούν στο επίσημο βιβλίο του διαγωνισμού, στην επίσημη ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα του διαγωνισμού. Όλα τα έργα θα μεταδοθούν σε όλους τους εταίρους μέσων ενημέρωσης, διεθνείς αρχιτεκτονικούς ιστότοπους και περιοδικά. Όλα τα έργα θα μοιραστούν με διεθνή, εθνικά και τοπικά ιδρύματα και ενώσεις.


ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Kengo Kuma | Kengo Kuma & Associates Japan
Ο Kengo Kuma γεννήθηκε το 1954. Ίδρυσε την Kengo Kuma & Associates (KKAA) το 1990. Ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, μετά από διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο Keio και στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο. Τα έργα της KKAA βρίσκονται σε εξέλιξη σε περισσότερες από 30 χώρες. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους αρχιτέκτονες, παγκοσμίως αναγνωρισμένος για τη βιώσιμη προσέγγισή του και αφοσιωμένος στον σεβασμό για το περιβάλλον και την
παράδοση.

Agostino Ghirardelli | SBGA | Blengini Ghirardelli Italy
Ο Agostino Ghiradelli απέκτησε πτυχίο αρχιτεκτονικής από το Università degli Studi di Genova το 1999. Έχει συνεργαστεί και με πολλές διεθνείς εταιρείες, έχει εργαστεί στη Νέα Υόρκη και το Παρίσι και έχει επιβλέψει εργοτάξια σε όλο τον κόσμο. Επικεντρώνεται τόσο στην έρευνα όσο και στη φάση σχεδιασμού έργων Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας. Για τον σκοπό αυτόν συνεργάστηκε με δημόσιους φορείς και διετέλεσε λέκτορας σε διάφορους διεθνείς φορείς.

Benedetta Tagliabue | Benedetta Tagliabue – EMBT Architects Spain
Η Benedetta Tagliabue σπούδασε αρχιτεκτονική στο Istituto di Architettura di Venezia (IUAV) και σήμερα ενεργεί ως διευθύντρια της διεθνούς αρχιτεκτονικής εταιρείας Miralles Tagliabue EMBT, που ιδρύθηκε το 1994 σε συνεργασία με τον Enric Miralles, με έδρα τη Βαρκελώνη, τη Σαγκάη και το Παρίσι. Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων έργων της είναι το Κοινοβούλιο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο, το Diagonal MarPark και η αγορά Santa Caterina στη Βαρκελώνη.

Manuel Aires Mateus | Aires Mateus Portugal
Ο Manuel Aires Mateus γεννήθηκε στη Λισαβόνα το 1963 και αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας το 1986. Άρχισε να συνεργάζεται με τον αρχιτέκτονα Gonçalo Byrne το 1983 και άρχισε να αναπτύσσει έργα με τον αδελφό του, Francisco, το 1988. Από το 1986 έχει συνεργαστεί ως διδάσκων με διάφορα πανεπιστήμια, όπως το Harvard Graduate School of Design, το College of Architecture, Art and Planning of Cornell University, το Oslo Architecture School και το  Faculty of Architecture of the University of Ljubljana.

Raul Pantaleo | TAM Associati Italy
Ο Raoul Pantaleo ασχολείται με την πρακτική των κοινωνικών επικοινωνιών και τη γραφιστική για διάφορες Δημόσιες Διοικήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ο Raul Pantaleo είναι ένας από τους συνιδρυτές του “studio TAMassociati”, μιας πρακτικής που ειδικεύεται σε έργα κοινωνικού προσανατολισμού σε κρίσιμους τομείς. Μεταξύ των κύριων βραβείων που έχει λάβει, είναι: το βραβείο LafargeHolcim Awards Acknowledgment (2017), το Aga Khan Award (2013) και το Zumtobel Gruop Award (2014).

Mphethi Morojele | Mpheti Morojele Architects South Africa
Ο Mphethi Morojele είναι ιδιοκτήτης και ιδρυτής του MMA Design Studio, ενός βραβευμένου στούντιοαρχιτεκτονικής και  σχεδιασμού με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του MMA Design Studio έχει συνεργαστεί για να παραγάγει μερικά από τα πιο εμβληματικά και πολιτιστικά σημαντικά έργα στη Νότια Αφρική, και συνεχίζει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στην ήπειρο με έργα στην Αιθιοπία, την Ουγκάντα, την Μποτσουάνα, τη Μοζαμβίκη, το Λεσότο και το Μπουρούντι.

Emmanuelle Moureaux | Emmanuelle Moureaux architecture + design Ιαπωνία
Η Emmanuelle Moureaux είναι Γαλλίδα αρχιτέκτονας και καλλιτέχνης που ζει στο Τόκιο. Είναι ιδρύτρια και διευθύντρια του “emmanuelle moureaux αρχιτεκτονική + design” στο Τόκιο. Επίσης είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Σχεδίου του Τοχόκου από το 2008, ενώ το εργαστήριο της Emmanuelle διερευνά τις δυνατότητες του χρώματος μέσω ενός έργου που ονόμασε "Το εργαστήριο των 100 χρωμάτων".

Driss Kettani | Driss Kettani Architecte Maroc
Γεννημένος το 1978 στη Φες, ο Driss Kettani σπούδασε στην Ecole Nationale d’ Architecture του Ραμπάτ, στο Μαρόκο, από όπου αποφοίτησε το 2003. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Ακτή Ελεφαντοστού πριν πάει στο Μαρόκο το 1996. Μετά από κάποιες συνεργασίες, άνοιξε το γραφείο στην Καζαμπλάνκα το 2005, δουλεύοντας σε ορισμένα έργα στέγασης, γραφείων και σχεδιασμού. Σήμερα διδάσκει στο Mohammed VI Polytechnic University.

Saad El Kabbaj Maroc
Γεννημένος το 1978 στην Καζαμπλάνκα, ο Saad El Kabbaj σπούδασε στην Ecole Nationale d’ Architecture του Ραμπάτ, στο Μαρόκο, από όπου αποφοίτησε το 2003. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, είχε κάποιες εμπειρίες στο εξωτερικό (Ελλάδα, Τυνησία και Αίγυπτος). Άνοιξε το γραφείο του στην Καζαμπλάνκα το 2005 και εργάζεται σε μια ποικιλία έργων. Αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Πανεπιστήμιο UIR στο Ραμπάτ.

Mohamed Amine Siana Maroc
Γεννημένος το 1979 στην Καζαμπλάνκα, ο Mohamed Amine SIANA αποφοίτησε από την Ecole Nationale d’ Architecture of Rabat, Μαρόκο, το 2004. Συνεργάζεται από το 2000 με διαφορετικούς αρχιτέκτονες και είχε κάποιες εμπειρίες στο εξωτερικό πριν ανοίξει το δικό του γραφείο στην Καζαμπλάνκα το 2005. Εργάζεται σε διαφορετικά είδη έργων: εσωτερικό, στέγαση, υγεία, σχεδιασμός. Αυτή τη στιγμή διδάσκει στο Πανεπιστήμιο UIR στο Ραμπάτ.


ΕΓΓΡΑΦΗ

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα ή σε ομάδες με μέγιστο αριθμό 5 ατόμων. Τουλάχιστον ένα μέλος πρέπει να είναι έως 35 ετών (κατά την ώρα της εγγραφής). Το τέλος εγγραφής ποικίλλει ανάλογα με το πότε γίνεται η εγγραφή, όπως αναφέρεται παρακάτω:

Έγκαιρη εγγραφή - €60/ομάδα
Κανονική εγγραφή - €90/ομάδα
Εκπρόθεσμη εγγραφή - €120/ομάδα

Η διαδικασία εγγραφής είναι η εξής:
1. Συμπληρώστε τη φόρμα ηλεκτρονικής εγγραφής στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού,
2. Συμπληρώστε τα απαιτούμενα πεδία, εγγραφή της ομάδας και καταβολή του τέλους συμμετοχής είτε με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, είτε με PayPal,
3. Στο τέλος της διαδικασίας εγγραφής, ο επικεφαλής της ομάδας θα λάβει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την ένδειξη «η εγγραφή ολοκληρώθηκε επιτυχώς», το οποίο θα περιέχει το αναγνωριστικό της ομάδας (κωδικός αναγνώρισης της ομάδας) που θα χρησιμοποιηθεί για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, τις λήψεις και τον σύνδεσμο για τη μεταφόρτωση του έργου εντός της προθεσμίας.
Οδηγίες: Ελέγξτε την ανεπιθύμητη αλληλογραφία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, εάν δε λάβετε εντός 2 ημερών από την εγγραφή το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για επιβεβαίωση της εγγραφής, και σιγουρευτείτε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου info@kairalooro.com δεν βρίσκεται στις αποκλεισμένες διευθύνσεις ή στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Σας συμβουλεύουμε να εγγραφείτε και να στείλετε τα έργα σας το συντομότερο δυνατόν.

Με την εγγραφή σας επιβεβαιώνετε ότι αποδέχεστε τον κανονισμό του διαγωνισμού.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΗ ΦΟΡΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΔΩ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

«Έγκαιρη» εγγραφή: από 13/01/2023 έως 28/02/2023 (ώρα 11.59 μ.μ. UTC+0)
«Κανονική» εγγραφή: από 1/03/2023 έως 9/04/2023 (ώρα 11.59 μ.μ. UTC+0)
«Εκπρόθεσμη» εγγραφή: από 10/04/2023 έως 15/05/2023 (ώρα 11.59 μ.μ. UTC+0)
Προθεσμία απάντησης σε συχνές ερωτήσεις: 1η Ιουνίου 2023
Προθεσμία υποβολής σχεδίων: 11/06/2023 (ώρα 11.59 μ.μ. UTC+0)
Αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής: από 25/06/2023 έως 01/07/2023
Δημοσίευση αποτελεσμάτων: 10/07/2023

Παρατηρήσεις: Η διάκριση μεταξύ «τυπικής», «κανονικής» ή «καθυστερημένης» καταχώρησης δεν επηρεάζει την ημερομηνία παράδοσης των σχεδίων, η οποία έχει διατυπωθεί με σαφήνεια.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Τα έργα θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τις ακόλουθες παραμέτρους:
1) Αρχιτεκτονική ποιότητα
Πρωτοτυπία και καινοτομία στη διαδικασία του σχεδιασμού, η οποία μπορεί επιπλέον να οδηγήσει στη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις λειτουργικές, κοινωνικές και τυπικές ανάγκες που καθορίζονται από το έργο.
2) Κατασκευή και υλικά
Η επιλογή της κατασκευαστικής τεχνολογίας και των βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών κατασκευής, για ένα αρχιτεκτονικό μοντέλο που μπορεί επίσης να κατασκευαστεί για ατομική χρήση και το οποίο θα χρησιμοποιεί τοπικούς πόρους.
3) Ευελιξία και ενσωμάτωση στο περιβάλλον
Η ικανότητα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού να προσαρμόζεται στις διάφορες δραστηριότητες που προβλέπονται από το έργο και να διασφαλίζει την εναρμόνισή του με το κοινωνικό και περιβαλλοντικό του πλαίσιο.

Οι αναφορές δεν είναι αθροιστικές. Η κατανομή των αναφορών θα γίνει για τα έργα που δεν καταλαμβάνουν καμία από τις τρεις πρώτες θέσεις και τα οποία λαμβάνουν τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών από την κριτική επιτροπή. Οι εύφημες μνείες επιλέγονται από την οργάνωση ή/και τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής.

Τα διαγωνιζόμενα σχέδια μπορούν, πριν τεθούν ενώπιον της κριτικής επιτροπής, να προεπιλεγούν από τον οργανισμό ή από μια κατάλληλη επιτροπή με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης, τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του διαγωνισμού, την τεχνική και οικονομική σκοπιμότητα, την πρωτοτυπία της πρότασης, τη σαφήνεια της παρουσίασης, τη συμβατότητα με το θέμα του διαγωνισμού και την αρχιτεκτονική ποιότητα της πρότασης σχεδιασμού, επίσης σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης και τις απαιτήσεις του διαγωνισμού.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ KAIRA LOORO

Το Kaira Looro είναι μια μη κερδοσκοπική αρχιτεκτονική εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από την ανθρωπιστική οργάνωση Balouo Salo και απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και νέους αρχιτέκτονες, μηχανικούς ή σχεδιαστές.
Το όνομα του διαγωνισμού προέρχεται από τη γλώσσα Mandinga: μια εθνότητα που είναι ευρέως διαδεδομένη στη Σενεγάλη, την Γκάμπια, τη Γουινέα και το Μάλι. Σημαίνει «οικοδόμηση της ειρήνης» ή «αρχιτεκτονική για την ειρήνη», δηλαδή μια προσέγγιση που αποσκοπεί στην οικοδόμηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος στο οποίο βασιλεύει η ειρήνη. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας πάνω σε ανθρωπιστικά θέματα, και παράλληλα η συγκέντρωση χρημάτων για την κατασκευή φιλανθρωπικών έργων στα οποία να διατίθενται τα έσοδα. Στόχος του διαγωνισμού είναι επίσης να προσφέρει διεθνή προβολή και ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης σε ταλαντούχους νέους αρχιτέκτονες.

Ο διαγωνισμός προωθεί μια βιώσιμη προσέγγιση, ενθαρρύνοντας την έρευνα πάνω στην αρχιτεκτονική, η οποία θα μπορέσει να δώσει μια σαφή απάντηση στην κλιματική αλλαγή και τις ανθρωπιστικές κρίσεις.
Το νικητήριο σχέδιο θα αξιολογηθεί και, όπου απαιτείται, θα κατασκευαστεί ως φιλανθρωπικό έργο από τον οργανισμό Balouo Salo, ο οποίος θα επαληθεύσει την τεχνολογική, ανθρωπιστική και οικονομική σκοπιμότητά του στο πλαίσιο του δικαιούχου.
Η οργάνωση μπορεί στη συνέχεια να διατηρήσει το δικαίωμα να προβεί σε τροποποιήσεις του σχεδίου για να το καταστήσει  πιο βιώσιμο και να εμπλέξει τους νικητές, αναγνωρίζοντας, σε κάθε περίπτωση, ότι τα μέλη της ομάδας είναι οι δημιουργοί της αρχιτεκτονικής ιδέας. Σε περίπτωση που ο σχεδιασμός δεν πληροί τα κριτήρια του οργανισμού, θα μπορέσει να κατασκευαστεί ένας άλλος βραβευμένος σχεδιασμός.

Η κατασκευή θα συγχρηματοδοτηθεί από τα έσοδα του διαγωνισμού, τα οποία θα προέρχονται από τα τέλη εγγραφής και συνεπώς θα αποτελέσουν φιλανθρωπική δωρεά. Όλα τα έργα που βραβεύονται πρέπει να νοούνται ως δωρεάν προσφορά (δωρεά) στην οργάνωση Balouo Salo, η οποία μπορεί επίσης να τα κατασκευάσει, να τα μοιραστεί και να τα δωρίσει σε άλλους οργανισμούς, ιδρύματα-εταίρους και υπουργεία που έχουν δεσμευτεί για την ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων στην Αφρική.
Ο διαγωνισμός δεν έχει κερδοσκοπικό σκοπό και όλα τα έσοδα διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Χορηγός Επικοινωνίας στην Ελλάδα: Περιοδικό Archetype

Περισσότερες Πληροφορίες: kairalooro.com


Architecture Competition: Primary School in Africa

Kaira Looro Architecture Competition is a design contest open to students and young architects with aims to discover new talents and to adopt sustainable architecture models for humanitarian purpose to improve life conditions in developing countries. Cash prizes, Internship and construction are provided for winners, selected by an international jury made up of pregistous architectural firms.
The challenge of 2023's edition is to design a ‘Primary School’ in Southern of Senegal. We are looking for a new school model that can protect and foster the development of every child's potential!

Current Situation

In the rural and southern areas of Senegal, primary schools are made of bricks produced on site with sand and cement, or, in less affluent areas, of unfired earth bricks. The building is normally developed in a single structure composed of a succession of classrooms arranged in parallel, all having an entrance to the outside. The roofs are mainly made of sheet metal without insulation. Windows are often locally produced in iron, or made of wood and sheet metal frames. The floor, where present, is a sand and cement screed. Many schools are unfinished, with bricks left exposed. The finish, where present, is made of sand and cement, and rarely painted with oil paints.
Very few schools have a connection to the water supply network, as this is often absent in rural areas. Water is sometimes collected in bins from wells near the school, or there are community wells nearby, whose water is often contaminated. The toilets, in the absence of a sewage system, are pits dug in the ground tens of metres away from the classrooms.

Not all classrooms have a formal environment. On average, the schools consist of 2 or 3 classrooms, which contain between 40 and 80 students. Many schools are overcrowded and local communities are working to set up temporary classrooms made of sheet metal or thatched millet and bamboo canes. These classrooms, although temporary, become permanent in the absence of resources to build new brick classrooms. Finally, there are no indoor courtyards, laboratory rooms, classrooms,
canteens or infirmaries.

Participants will be sent documentation photos of schools in rural areas today.

Description

The aim of the selection process is to select an architectural model of a primary school that can raise the level of education for children, secure the right to study, ensure health and provide the psycho-physical and health conditions necessary to develop each student’s potential. A facility that is not only limited to school courses, but that can host cross-curricular activities is ideal, a place that is not only a school but also a community. Through architecture, shapes and colours, the aim is to create a model that inspires confidence in the students, the community and the authorities. A unique and symbolic, yet simple, place of identity in which every child can find themselves and begin to build their future.

The project must be conceived as feasible in a process of a humanitarian intervention and self-construction, i.e., without qualified personnel and with the direct participation of the local community; it must, therefore, meet certain construction requirements, namely:
- be easily achievable through sustainable and self-constructing technologies, which therefore do not require the use of heavy vehicles and complex equipment;
- make use of natural and/or recycled materials, available in the area, so as to limit the economic-environmental impact and generate profitability in the area;
- be integrated into a rural setting.

The ideal plot

The primary school project has no set plot. The architecture could be conceived in any rural area in the South. Urban centres and regional capitals are therefore to be excluded. For these reasons, no framework is required of the participants, who can envisage an ideal plot in any rural village and according to the characteristics defined in the call for entries.

Specifications

The architecture must have the following spaces or settings developed in one or more bodies, according to the applicant’s idea:
1. Classrooms. There must be six classrooms with an average of 25 students each.
2. Offices. There should be offices for management, and a meeting room for the teaching staff.
3. Laboratory area. There should be a flexible space for organising recreational activities and laboratories for the students.
4. Sickroom. There will be an environment for dealing with student injuries or illnesses.
5. Canteen. A space is to be set aside for the preparation and provision of meals for underprivileged students.
6. Storage. There should be a storage room for school materials and equipment.
7. Toilets. Facilities for students and school staff will have to be provided.

The design must comply with the following characteristics:
- Maximum indoor area of 650 m2 for the previous areas;
- Ground floor only. Upper floors are therefore not permitted;
- The total cost of building materials alone (earth, concrete, wood, etc.) must not exceed €70,000;
- Give preference to the use of natural materials available in the surrounding areas, scrap and recycled materials;
- Promote sustainable and environmentally friendly construction technologies;
- Be easily self-constructed, with unskilled personnel and without the use of heavy vehicles;
- The design of electrical, water and furniture installations is not required;
- No territorial framework is required;
- The design of surrounding areas and the street is not required.

Participants will be sent (after registration) additional materials necessary for the development of the project:
- Factsheets, prices and pictures of the main materials;
- Images of schools and homes in rural settings;
- Layouts of the papers to be submitted.

| AWARDS |

1ST PRIZE
5.000 € + Building
Internship at Kengo Kuma & Associates
Sharing with partners
Exhibition & Events
Publication on the book
Official plate
Certificate

2ND PRIZE
2.000 €
Internship at EMBT Architects
Sharing with partners
Exhibition & Events
Publication on the book
Official plate
Certificate

3RD PRIZE
1000 €
Internship at SBGA | Blengini Ghirardellli
Sharing with partners
Exhibition & Events
Publication on the book
Official plate
Certificate

2 HONORABLE MENTIONS
Sharing with partners
Exhibition & Events
Publication on the book
Certificate

5 SPECIAL MENTIONS
Sharing with partners
Exhibition & Events
Publication on the book
Certificate

20 FINALISTS
20 TOP 50

Exhibition & Events
Publication on the book
Certificate

All awarded projects will be published in the competition’s official book, on the official website, and on social networks of the competition. All projects will be transmitted to all media partners, international architectural websites and magazines. All projects will be shared with international, national and local institutions and associations.

JURY

Kengo Kuma | Kengo Kuma & Associates Japan
Kengo Kuma was born in 1954. He established Kengo Kuma & Associates (KKAA) in 1990. Professor Emeritus at the University of Tokyo after teaching at Keio University and the University of Tokyo. KKAA projects are currently underway in more than 30 countries. He is considered one of the most influential contemporary architects, universally recognized for his sustainable approach and devoted to respect for the environment and tradition.

Agostino Ghirardelli | SBGA | Blengini Ghirardelli Italy
Agostino Ghiradelli earned a degree in architecture from the Università degli Studi di Genova in 1999. He has collaborated and has been Partner of several International Firms, has worked in New York and Paris and has supervised construction sites all over the world. He focuses both in the research and the design phase of Architecture and Urban Planning projects. To this end he collaborated with public institutions and he was a lecturer for various international institution.

Benedetta Tagliabue | Benedetta Tagliabue – EMBT Architects Spain
Benedetta Tagliabue studied architecture at the Istituto di Architettura di Venezia (IUAV) and currently acts as director of the international architecture firm Miralles Tagliabue EMBT, founded in 1994 in collaboration with Enric Miralles, based in Barcelona, Shanghai and Paris. Among her most notable projects built are the Scottish Parliament in Edinburgh, Diagonal MarPark, the Santa Caterina market in Barcelona.

Manuel Aires Mateus |Aires Mateus Portugal
Manuel Aires Mateus was born in Lisbon in 1963. He graduated from Faculdade de Arquitetura de Lisboa (1986) and he collaborates with Francisco Aires Mateus, with both having founded the studio Aires Mateus in 1988. In teaching, he collaborates with several universities since 1986, such as the Harvard Graduate School of Design, the College of Architecture, Art and Planning of Cornell University, the Oslo Architecture School, the Faculty of Architecture of the University of Ljubljana.

Raul Pantaleo | TAM Associati Italy
Raoul Pantaleo is involved with the practice of social communications and graphic design for various Public Administrations and non-profit organizations. Raul Pantaleo is one of the co-founder of “studio TAMassociati” a practice which specializes in socially oriented projects in critical areas. Among the main awards received: the LafargeHolcim Awards Acknowledgement prize (2017), Aga Khan Award (2013), Zumtobel Gruop Award (2014).

Mphethi Morojele | Mpheti Morojele Architects South Africa
Mphethi Morojele is owner and founder of the MMA Design Studio, an award-winning architecture and design studio based in Johannesburg, South Africa. The practice has collaborated to produce some of the most iconic and culturally important projects in South Africa and continues to expand its portfolio on the continent with projects in Ethiopia, Uganda, Botswana, Mozambique, Lesotho and Burundi.

Emmanuelle Moureaux | Emmanuelle Moureaux architecture + design Japan
Emmanuelle Moureaux is a French architect and artist living in Tokyo. She is founder and director of “emmanuelle moureaux architecture + design” in Tokyo. Associate Professor at Tohoku University of Art and Design since 2008, Emmanuelle’s laboratory explores the possibilities of color through a project she named "100 colors lab".

Driss Kettani | Driss Kettani Architecte Maroc
Born in 1978 in Fes, Driss Kettani studied at the Ecole Nationale d’Architecture of Rabat, Morocco where he graduated in 2003. He has spent his childhood in Côte d’Ivoire before coming to Morocco in 1996. After some collaborations, he opened his office in Casablanca in 2005, working on some housing, office projects and design. He currently teaches at the Mohammed VI Polytechnic University.

Saad El Kabbaj Maroc
Born in 1978 in Casablanca, Saad El Kabbaj studied at the Ecole Nationale d’Architecture of Rabat, Morocco where he graduated in 2003. During his studies, he had some experiences abroad (Greece, Tunisia and Egypt). He opened his office in Casablanca in 2005 and works on a various range of projects. He currently teaches at the UIR University in Rabat.

Mohamed Amine Siana Maroc
Born in 1979 in Casablanca, Mohamed Amine SIANA graduated from the Ecole Nationale d’Architecture of Rabat, Morocco in 2004. He collaborates since 2000 with different architects and had some abroad experiences before opening his own office in Casablanca in 2005. He works in different kind of projects: interior, housing, health, design. He currently teaches at the UIR University in Rabat.


REGISTRATIONS

Participants can enter individually or in teams with a maximum of 5 people. At least one member must be 35 or under (at the time of registration). The registration fee varies depending on when registration is made, as indicated below:

Early registration - €60/team
Normal registration - €90/team
Late registration - €120/team

The registration process is illustrated below:
1. Access the ‘registration’ area on the competition website;
2. Complete the required fields, registering the team and paying the entry fee by credit or debit card, or PayPal;
3. At the end of the registration process, the team leader will receive a ‘registration successful’ email containing the Team ID (team identification code) to be used for participation in the competition, downloads, and the link to upload the project by the deadline.
Instructions: Check your spam mail if the ‘registration confirmed email does not arrive within 2 days of registration and check that the e-mail address info@kairalooro.com is not in your blocked addresses or spam mail. You are advised to register and send your projects early. By registering, you confirm that you have accepted the regulation of the competition.

CLICK HERE TO GO DIRECTLY TO THE REGISTRATION FORM.

DATES

“Early”: from 13/01/2023 to 28/02/2023 (h 11.59 pm UTC+0)
“Normal”: from 1/03/2023 to 9/04/2023 (h 11.59 pm UTC+0)
“Late”: from 10/04/2023 to 15/05/2023 (h 11.59 pm UTC+0)
FAQ answer deadline: 1st June 2023
Project submission deadline: 11/06/2023 (h 11.59 pm UTC+0)
Jury evaluation: from 25/06/2023 to 01/07/2023
Winner annoucements: 10/07/2023

Notes: The distinction between “standard”, “normal” or “late” registration does not affect the delivery date for the designs, which is unequivocally set.

EVALUATION CRITERIA

Projects will be assessed by the jury, taking the following parameters into account:
1) Architectural quality
Originality and innovation of the design process which can moreover generate an architectural design that meets the functional, social and formal needs stipulated by the project.
2) Construction and materials
The choice of construction technology and sustainable and environmentally friendly construction materials for an architectural model that is also able to be self-built, and which uses local resources.
3) Flexibility and integration with the environment
The ability for the architectural design to adapt itself to the various activities stipulated by the project and to ensure that it is in keeping with its social and environmental context.

Mentions are not cumulative. The allocation of mentions will take place for those projects that do not come in any of the first three places, and which receive the largest number of mentions from the jury. Honourable mentions are selected by the organisation and/or the President of the jury.

The competing projects may, before going before the jury, be preselected by the organisation or by an appropriate committee on the basis of the evaluation criteria, their compliance with the requirements of the competition, technical and economic feasibility, the originality of the proposal, the clarity of presentation, compatibility with the competition theme and the architectural quality of the design proposal, also in compliance with the evaluation criteria and the competition requirements.

THE OBJECTIVES OF KAIRA LOORO

Kaira Looro is a not-for-profit architectural event, organised by the Balouo Salo humanitarian organisation, which is aimed primarily at students and young architects, engineers, or designers.
The name of the competition comes from the Mandinga language: an ethnicity that is widespread throughout Senegal, Gambia, Guinea, and Mali. It means ‘building peace’ or ‘architecture for peace’, that is to say, an approach aimed at building a supportive environment in which peace reigns.
The objective of the event is to raise awareness of humanitarian topics in the international community, while at the same time raising funds to build charitable projects to which the proceeds are donated. The objective of the competition is also to offer international visibility and opportunities for professional development to talented young architects.

The competition promotes a sustainable approach, incentivising research into architecture capable of offering a concrete response to climate change and humanitarian crises.
The winning design will be assessed and, where applicable, constructed as a charitable project by the Balouo Salo organisation, which will verify its technological, humanitarian and economic feasibility with the context of the beneficiary. The organisation may then reserve the right to make modifications to the design to make it more viable and involve the winners, acknowledging, in any case, that the team members are the creators of the architectural concept. Where the design does not meet the criteria of the organisation, it will be able to construct another awarded design.

Construction will be co-funded from the proceeds of the competition, coming from the registration fees that will therefore constitute a charitable donation. All awarded projects are to be understood as donated free of charge to the Balouo Salo organisation, who may also construct, share and donate them to other organisations, partner institutions and ministries who are committed to developing rural communities in Africa.
The competition has no profitable purpose, and the entire proceeds are donated to charity.

Media Partner for Greece: Archetype Magazine

More Info: kairalooro.com

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Christian Church in Zhangjiagang City

Archetype team - 19/04/2024

Παιδικές χαρές: Από τον Van Eyck στον Πικιώνη

Τάσος Γιαννακόπουλος - 17/04/2024

Νότιες Πύλες Θηβών | Λειτουργική και Αισθητική αναβάθμιση κοινόχρηστων και κοινοφελών χώρων στις παρυφές της Καδμείας

Archetype team - 16/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες