`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Kenneth Frampton | Mοντέρνα Aρχιτεκτονική

Kenneth Frampton | Mοντέρνα Aρχιτεκτονική

Archetype team - 16/01/2024 ΧΡΟΝΙΚΟ

Κριτική Ιστορία

Νέα έκδοση του έργου του Kenneth Frampton, Μοντέρνα Αρχιτεκτονική: Κριτική Ιστορία (Θεμέλιο, 2023)

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ η 5η εμπλουτισμένη έκδοση του εμβληματικού έργου του Kenneth Frampton, Μοντέρνα Αρχιτεκτονική: Κριτική Ιστορία. Πρόκειται για μια σημαντικά διευρυμένη, ανανεωμένη και επικαιροποιημένη νέα έκδοση, με πρόσθετα κεφάλαια που εστιάζουν στην ιδεολογική, κοινωνική και αισθητική κληρονομιά του μοντέρνου κινήματος σε μέχρι πρόσφατα παραγνωρισμένες, δυναμικά αναδυόμενες περιοχές με έντονη αρχιτεκτονική παράδοση, όπως η Νότια Αμερική, η Αφρική και η Ασία. Η νέα ελληνική έκδοση βασίζεται στην πλέον πρόσφατη εκδοχή του επιδραστικού συγγραφικού πονήματος του Βρετανού ιστορικού της αρχιτεκτονικής, που κυκλοφόρησε το 2020 από τον εκδοτικό οίκο Thames & Hudson.

Σε σχέση με την ελληνική έκδοση του 2009, η νέα έκδοση περιλαμβάνει εκτεταμένες προσθήκες, που αφενός συμπληρώνουν κριτικά την ιστορία του μεσοπολεμικού και μεταπολεμικού μοντερνισμού στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αφετέρου καταγράφουν την ανάδυση τοπικών αρχιτεκτονικών εκφάνσεων του μοντερνισμού στη Νότια Αμερική, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ως αντίδραση/αντίσταση στον επελαύνοντα παγκοσμιοποιημένο αρχιτεκτονικό νεο-φιλελευθερισμό. Ως εκ τούτου, η νέα έκδοση συνιστά μια φιλόδοξη απόπειρα να καταγραφεί η εξέλιξη του μοντέρνου κινήματος διεθνώς, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τις μέρες μας, με διάθεση να προκύψει μια λιγότερο Ευρωκεντρική, λιγότερο «Δυτική» ανάγνωση της αρχιτεκτονικής συνθήκης, ενταγμένη στο εκάστοτε τοπικό πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και ιδεολογικό συγκείμενο της κάθε εποχής. Το γεγονός αυτό καθιστά το έργο του Frampton μια ουσιαστική προσθήκη στην παγκόσμια ιστορία και την ιστοριογραφία του μοντέρνου κινήματος και πολύτιμο διδακτικό βοήθημα. Τα κείμενα συνοδεύονται από σύγχρονη και πλούσια εικονογράφηση, κριτικά σχόλια από τους αρχιτέκτονες Αιμιλία Αθανασίου και Σταύρο Αλιφραγκή, επιμελητές και μεταφραστές των νέων κεφαλαίων της 5ης έκδοσης, και ανανεωμένες βιβλιογραφικές πηγές ανά γεωγραφική περιοχή για περαιτέρω μελέτη.

ISBN 978-960-310-450-6 ~ σχήμα: 21 x 29,7 ~ 672 σελ. ~ 813 εικόνες

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σπίτια-drones και τοπία-τρόπαια

Κώστας Μανωλίδης - 17/06/2024

Σαλαμίς | Εξοχική Κατοικία στη Σαλαμίνα

Archetype team - 14/06/2024

Guillermo Santoma: Oικοσυστήματα στο μεταίχμιο αρχιτεκτονικής & design

Σοφία Θρουβάλα - 12/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες