`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Κέντρο Μουσικής Εμπειρίας και Δημιουργίας

Κέντρο Μουσικής Εμπειρίας και Δημιουργίας

Μαρία-Αννελίζε Γεωργούλα - 11/12/2023 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική Εργασία

Φοιτήτρια: Μαρία-Αννελίζε Γεωργούλα
Επιβλέπων Καθηγητής: Κωνσταντίνος Μανωλίδης
Ημερομηνία παρουσίασης Διπλωματικής: 27/06/2023 
Τμήμα: Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


Το θέμα της διπλωματικής εργασίας έχει ως έμπνευση το έργο της σπουδαίας καλλιτεχνικής προσωπικότητας του μουσικοσυνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, με το διεθνώς αναγνωρισμένο όνομα “Vangelis”, με καταγωγή από την Αγριά του Βόλου. Η πολιτιστική προσφορά του Παπαθανασίου είναι τεράστια, με παγκόσμια εμβέλεια και με πρωτοπορία μοναδική στον χώρο αυτόν. Ιδιαίτερη επιτυχία παρουσίασαν οι μουσικές του εμπνεύσεις που συνόδευσαν κινηματογραφικές ταινίες αλλά και διαστημικές αποστολές της N.A.S.A. και E.S.A. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός κτιρίου ανάδειξης του έργου του Vangelis στην ευρύτερη περιοχή της γενέτειράς του, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν το έργο του, καθώς και σε νέους καλλιτέχνες να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν στον τόπο καταγωγής του.

7weZmluoQZ.jpg


To Κέντρο Μουσικής Δημιουργίας και Εμπειρίας χωροθετείται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό Αργαλαστής (εκτός σχεδίου), με θέα τον Παγασητικό Κόλπο και συγκεκριμένα σε ένα υφιστάμενο σήμερα ανοιχτό πλάτωμα, που συνήθως χρησιμοποιείται από επισκέπτες για αναψυχή. Το σημείο αυτό αποτελεί την αφετηρία της σύνθεσης με χρήση παρόμοια με τη σημερινή, ως χώρος πρόσβασης, στάθμευσης και παρατήρησης της πανοραμικής θεάς (οριζοντιότητας).

lGo59Eea5a.jpg


Η πρόσβαση στο νέο κτίριο επιτυγχάνεται μέσω μιας καμπυλωτής γέφυρας, που στην αρχή δίνει την εντύπωση ενός μονοπατιού και μετατρέπεται σε γέφυρα καθώς ο επισκέπτης πλησιάζει το κτίριο.

gVIDB0atzn.jpg


Αναπτύσσεται λοιπόν ένα επίπεδο, το οποίο με τη βοήθεια του ανοιχτού διαδρόμου επεκτείνεται στο ημιορεινό τοπίο και οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα δεύτερο επίπεδο, στο οποίο υπάρχει και η κεντρική είσοδος του Κέντρου. Δίπλα στην είσοδο αναπτύσσεται επίσης μια λοξή και μεγάλη σε πλάτος κλίμακα, η οποία οδηγεί στην οροφή του κτιρίου, το υψηλότερο επίπεδο, που προσφέρει μια πανοραμική θέα του ιδιαίτερου αυτού φυσικού τοπίου. 

DOtjyRnvbp.jpg


Το κτίριο διαμορφώνεται από δύο βασικούς όγκους. Ο πρώτος όγκος αναπτύσσεται στο πρώτο επίπεδο (της εισόδου) και φιλοξενεί τις δημόσιες λειτουργίες του κτιρίου. Το ισόγειο αυτό τμήμα αντιπροσωπεύει έναν πρόλογο για το έργο του Vangelis και περιλαμβάνει γενικές λειτουργίες, όπως χώρο υποδοχής και κεντρικής έκθεσης. 

yjZrG88i3X.jpg


g_o1acoLvt.jpg


Ο δεύτερος όγκος της μορφολογίας του κτιρίου είναι μερικώς υποβαθμισμένος στο φυσικό έδαφος και διαθέτει τις ιδιωτικές χρήσεις του κτιρίου. Στο επίπεδο αυτό αναπτύσσεται ο χώρος παραγωγής της μουσικής (στούντιο ηχογράφησης) των νέων καλλιτεχνών και φοιτητών που θα λαμβάνουν μέρος στα μουσικά εργαστήρια (workshop) και στις αντίστοιχες μουσικές δραστηριότητες. Οι χώροι δημιουργίας επεκτείνονται στην ανατολική πτέρυγα του κτιρίου και είναι κάπως απομονωμένοι από τον υπόλοιπο χώρο, έχοντας πρόσβαση σε μια εσωτερική αυλή.

VYXTb9NzVm.jpg


DD90nnKV60.jpg


Ο υπόλοιπος χώρος διατίθεται προς το ευρύ κοινό και διαχωρίζεται σε θεματικά τμήματα σχετικά με το έργο και τη ζωή του Vangelis. Το πρώτο θεματικό τμήμα άφορα τον χώρο του διαστήματος και περιλαμβάνει τέσσερις μεταλλικές εξωτερικά κάψουλες (διαστρικοί θαλαμίσκοι), το δεύτερο (θεματικό) τμήμα έναν χώρο σκηνής (αμφιθέατρο) και εκτέλεσης των μουσικών έργων των καλλιτεχνών αλλά και του τιμώμενου μουσικοσυνθέτη. 

aVmfd0IGV_.jpg


coJfbaMx6q.jpg


Επιπλέον, διαμορφώνεται ένα τεχνητό πλάτωμα μεγάλων επιπέδων, σαν μια πολύ φαρδιά κλίμακα, το οποίο προσφέρει έναν ελεύθερο χώρο ανάπαυσης και αναψυχής των επισκεπτών με θέα το ανατολικό τμήμα του Πηλίου.

62eAwnq5iS.jpg


Το τελευταίο θεματικό τμήμα βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο, αφορά έναν κινηματογραφικό χώρο περίκλειστο για λόγους προβολής οπτικοακουστικού υλικού, έτσι ώστε οι επισκέπτες να έχουν την εντύπωση ενός ταξιδιού στον χώρο και χρόνο του κινηματογράφου, με ιδιαίτερη έμφαση στις ταινίες με τις οποίες συνδέεται μουσικά ο Vangelis.

iZv61cZFqT.jpg


Center of Musical Experience and Creation

The thesis is inspired by the work of the great artistic personality of the music composer Vangelis Papathanasiou, with the internationally recognized name "Vangelis", originally from Agria of Volos. The cultural contribution of Papathanasiou is enormous, with a global reach and with a musical compositional vanguard unique in this area. Particularly successful were his musical inspirations that accompanied movies and space missions of N.A.S.A. and E.S.A. The purpose of this thesis is the design of a building highlighting the work of Vangelis in the wider area of his birthplace which will offer visitors the opportunity to get to know his work, as well as for young artists to be inspired and create in his place of origin.

The Center of Musical Experience and Creation is located a short distance from the settlement of Argalasti (in the countryside), overlooking the Pagasitic Gulf, specifically on an existing open plateau that is usually used by visitors for recreation. This point is the starting point of the architectural design with a similar use, as a place of access, parking, and observation of the scenic view. Access to the new building is achieved through a curved bridge that at first gives the impression of a path and later turns into a bridge as the visitor approaches the building. This approach starts as an open corridor, expands into the semi-mountainous landscape, and leads the visitor to the final level of the Center's main entrance. Next to the entrance there is also an oblique and wide staircase which leads to the roof of the building, the highest level of the project, which offers a panoramic view of this natural landscape.

The building consists of two main volumes. The first volume is developed on the level of the entrance and houses the public functions of the building. This ground floor part of the building represents an introduction to Vangelis' work and includes general functions such as a reception area and the central exhibition space. The second volume of the building's morphology is partially degraded in the natural terrain and includes the private uses of the building. At this level, the music production area (recording studio) is developed for the young artists and students who will take part in the music workshops and musical activities. The creative spaces extend into the eastern wing of the building and are somewhat isolated from the rest of the space, with access to an internal courtyard.

The rest of the interior space is available to the public and is divided into thematic sections related to the work and life of Vangelis. The first thematic section is dedicated to space missions and includes four metal capsules (resembling interstellar chambers), and the second (thematic) section is a stage area (amphitheater) for musical performances from young artists and composers.

Finally, an indoor plateau of large levels is formed, like a wide staircase, which offers a space for rest and recreation of the visitors with a view of the eastern part of Pelion. The third and last thematic area is located at a lower level, and it concerns a cinematic responsive enclosure for viewing audio-visual material, using technological advancement like augmented reality, allowing in this way for visitors to have the impression of a journey through te space and time, inspired by the films musically associated with Vangelis.


PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Γυψοσανίδα Ηabito

SAINT GOBAIN

Πατητή Τσιμεντοκονία LavaPlaster

PROLAT

FENIX | Πόρτες

ELTOP

Decorative HPL for Interior Design

ELTOP

Ηχομονωτικό σύστημα αποχέτευσης Skolan Safe από πολυπροπυλένιο

CARAMONDANI HELLAS

Latho Components | 3D Wooden Milled Panels 

ELTOP

MYKONOS Βιοκλιματική Πέργκολα

GLM HELLAS

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS

Καναπές Brutus

Homad
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κατοικία στη Λεμεσό ΧΙ

Archetype team - 23/02/2024

Ξενία: Η ιστορία και το design ενός καινοτόμου προγράμματος

Χριστίνα Ιωακειμίδου - 21/02/2024

OPEN HOUSE Athens 2024 | 13 & 14 Απριλίου

Archetype team - 20/02/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.1 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες