`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Λουτρά στα Καβάσιλα Ιωαννίνων

Λουτρά στα Καβάσιλα Ιωαννίνων

Μαύρη Μάρθα - 16/08/2019 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική Εργασία

Φοιτήτρια: Μαύρη Μάρθα
Επιβλέπων: Παπαγιαννόπουλος Γιώργος, Επίκουρος Καθηγητής
Συμβουλευτική Επιτροπή: Θωμάς Νίκος, Επίκουρος Καθηγητής, Κοζόκος Παναγιώτης, Επίκουρος Καθηγητής
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 22/3/2019

kOiQNuI23O.jpg

Προοπτικό

Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η αξιοποίηση της θερμής πηγής στα Καβάσιλα Ιωαννίνων, μέσα από τον σχεδιασμό λουτρικών εγκαταστάσεων που συνοδεύονται από χώρους διαμονής.

Βασικά ζητούμενα της εργασίας αποτέλεσαν η ένταξη των εγκαταστάσεων στο ιδιαίτερο περιβάλλον του τόπου, η αξιοποίηση του υφιστάμενου μονοπατιού με κατεύθυνση τη θέση της πηγής, καθώς και η χάραξη νέων μονοπατιών με στόχο τη σύνδεση των λειτουργικών μονάδων, μέσα από περιπατητικές διαδρομές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας διαλογικής σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φυσικού τοπίου.

Οι λουτρικές εγκαταστάσεις επιλέχθηκε να τοποθετηθούν στους πρόποδες του βουνού, σε άμεση σχέση με τη θέση της πηγής, αναδεικνύοντας τη φυσική ροή του θερμού ποταμού που το κτήριο έχει ως στόχο σημειακά να “αγκαλιάσει”, δημιουργώντας έναν εσωστρεφή χώρο για την πραγματοποίηση της λουτρικής διαδικασίας. Οι ξενώνες, αποτελώντας ξεχωριστές μονάδες, επιλέχθηκε να τοποθετηθούν και να ενταχθούν στο δάσος, προσφέροντας μ΄αυτόν τον τρόπο στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βιώσει μια εμπειρία φιλοξενίας στο άγριο τοπίο.

Οι χαράξεις των λουτρικών εγκαταστάσεων προέκυψαν από τις χαράξεις των μονοπατιών, που εξασφαλίζουν την ομαλή κατάβαση και πρόσβαση σε αυτές. Το κτήριο κατ’ αυτόν τον τρόπο αποτελεί ένα σταυροδρόμι, ένα σημείο συνάντησης σε μια περιπατητική διαδρομή δίχως τέλος και αρχή, παρέχοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να περιηγηθεί στον χώρο προτού συμμετάσχει στη λουτρική διαδικασία.

Το κτήριο των λουτρών είναι οργανωμένο σε δύο στάθμες. Στην 1η στάθμη βρίσκεται ο χώρος της πηγής, ο οποίος μέσω μιας ημιυπαίθριας ράμπας συνδέεται με τον χώρο της εισόδου των λουτρικών εγκαταστάσεων. Η είσοδος συνοδεύεται από τους χώρους των αποδυτηρίων και τους βοηθητικούς χώρους, ενώ η πρόσβαση στον κεντρικό χώρο των λουτρών πραγματοποιείται μέσω ενός ημιυπαίθριου περάσματος, το οποίο διασχίζει κάθετα τη ροή του ποταμού που εκβάλλει από την πηγή. Ο κεντρικός χώρος των λουτρών, επίσης ημιυπαίθριος, αποτελείται από μια κεντρική πισίνα που σχηματίζεται από τη ροή του ποταμού, και τέσσερις εσωτερικούς και υπόσκαφους χώρους για χαμάμ και βοτανοθεραπεία. Στη 2η στάθμη βρίσκεται ο χώρος του καφέ με ανεξάρτητη είσοδο, ενώ πραγματοποιείται παράλληλα σε τρία σημεία η κατάβαση στην 1η στάθμη και η σύνδεση με τα μονοπάτια. Καθώς ο χώρος της πηγής και ο κεντρικός χώρος των λουτρών έχουν μεγάλο ύψος, από τη 2η στάθμη καθίσταται δυνατή η θέαση στο εσωτερικό των χώρων.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν την ιστορία των λουτρών στη διάρκεια του χρόνου, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ψυχοσωματική υγεία, τον εξαγνισμό και την αναζωογόνηση του πνεύματος, προσοχή δόθηκε στη μελέτη της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας αυτών των χώρων, με στόχο τη δημιουργία μιας χωρικής συνθήκης που να αποπνέει γαλήνη και ηρεμία αφυπνίζοντας τις αισθήσεις, στο πλαίσιο μιας μυσταγωγίας που δεν στοχεύει τόσο στην ανάδειξη του ιαματικού χαρακτήρα των λουτρών όσο στη δημιουργία μιας “γέφυρας”, η οποία αποσκοπεί να αποκαταστήσει τη σύνδεση της ανθρώπινης ύπαρξης με την εσώτερή της φύση.

lX9JbsG7zy.jpg

Γενική Διάταξη

KlIDVomUW6.jpg

Τομή Εδάφους

IKiz3CYGDJ.jpg

Κάτοψη 1ης στάθμης

xMITQOGxwP.jpg

Κάτοψη 2ης στάθμης

VC-QDjx4gs.jpg

Τομή Α-A

vdRMqU7baR.jpg

Τομές Β-B, Γ-Γ

uA5irgUQCZ.jpg

Συνολική άποψη των εγκαταστάσεων

VvpfLAfkg9.jpg

Προσέγγιση του κτηρίου από τα δυτικά

90j1CK97kJ.jpg

Άποψη ξενώνα

gboK8NDH1F.jpg

Διαμόρφωση υφιστάμενου μονοπατιού

vIb97XuR66.jpg

Εσωτερικός χώρος λουτρών

PRODUCT CATALOGUE

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Casa Flores

Archetype team - 29/03/2024

Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Μανώλης Οικονόμου - 28/03/2024

Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design | Μέρος Β’

Ηρώ Καραβία - 27/03/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες