`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Μεταξύ Οδού Πειραιώς & Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου: Δίκτυο Δημοσίων Χώρων και Λειτουργιών

Μεταξύ Οδού Πειραιώς & Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου: Δίκτυο Δημοσίων Χώρων και Λειτουργιών

Χρυσάνθη Μάστορη - 25/06/2023 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική Εργασία

Φοιτήτρια: Χρυσάνθη Μάστορη
Υπεύθυνοι καθηγητές: Ειρήνη Κλαμπατσέα, Σταύρος Σταυρίδης
Σύμβουλος: Κώστας Καραδήμας
Πανεπιστήμιο: ΕΜΠ
Ημερομηνία: Σεπτέμβριος 2022


Η παρούσα διπλωματική αφορμάται από το ενδιαφέρον για την οδό Πειραιώς και τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, δύο αρτηρίες επικοινωνίας που ξεδιπλώνονται παράλληλα στον αστικό ιστό. Η περιοχή ενδιαφέροντος εντοπίζεται ακριβώς στη ζώνη που συνδέει την Αθήνα με τον έτερο τόπο της, τον Πειραιά, και ταυτόχρονα βρίσκεται μεταξύ των 2 αυτών διόδων επικοινωνίας που συνδέουν τα δύο κέντρα, αποτελώντας τομές που διασπούν τη συνέχεια του οδικού δικτύου. Από τη ζώνη αυτή των 8 χιλιομέτρων, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μια μικρότερη περιοχή, περίπου 2 χιλιομέτρων, που χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη αίσθηση στενότητας, καθώς στην ουσία πρόκειται για μια σειρά οικοδομικών τετραγώνων που βρίσκονται “εγκλωβισμένα” ανάμεσα στους δύο άξονες. Πρόκειται στην ουσία για τμήμα της αρχαίας οχυρωμένης οδού των Μακρών Τειχών. Ανάμεσά τους, μια στενή επιφάνεια κατειλημμένη από υπόστεγα, βιοτεχνίες και λιγοστές κατοικίες, ένα απόσπασμα γραμμικής πόλης βυθισμένο σε ετερογενείς αστικούς ιστούς.

ssnHc_gJBi.jpg
VFoM_ti-qY.jpg
xhearxffay.jpg
g3s-e32XUj.jpg
VioYSvHzZn.jpg


Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου υπερτοπικού χαρακτήρα, με αναφορά στο δίπολο Αθήνας-Πειραιά. Θεωρείται ότι ένα δίκτυο πρασίνου θα ενίσχυε τον χαρακτήρα της Πειραιώς ως πολιτιστικού άξονα, ενώ σημαντική κρίθηκε η ενίσχυση του δικτύου αυτού με κτηριακές επεμβάσεις (τόνωση του οικιστικού δικτύου και ενίσχυση των κοινωφελών λειτουργιών), σε μια διαλεκτική σχέση υπαίθριου και μη υπαίθριου. Οι χρήσεις που προτείνονται, είτε σε εγκαταλελειμμένα κτήρια είτε σε νέα, είναι α. Κοινωνική κατοικία, β. Φοιτητική κατοικία, γ. Πολιτισμός, δ. Πολιτιστική Εκπαίδευση, ε. Αθλητισμός, στ. Αναψυχή.

Η παρέμβαση αρθρώνεται ανάμεσα στον υπάρχοντα αστικό ιστό, προσπαθώντας στον βαθμό που είναι εφικτό να τον σεβαστεί, και χαρακτηρίζεται από προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές ποιότητες οικοδομικών τετραγώνων, συνέχεια και εσωτερικότητα. Τα συστατικά στοιχεία της λύσης είναι τα εξής: δεντροφυτεμένη πράσινη διαδρομή από πατημένο χώμα, αστική πλατεία, δίκτυο κίνησης πεζού, δίκτυο κίνησης ποδηλάτου και πράσινος χώρος συγκέντρωσης. Διακρίνονται 7 τυπολογίες επίλυσης, με γνώμονα το περιβάλλον που η πράσινη διαδρομή συναντά και το πώς τα συστατικά στοιχεία που αναφέρθηκαν διαπλέκονται μεταξύ τους, ενώ επιχειρήθηκε σε όλο το μήκος της ο επισκέπτης να βιώνει ένα κοινό αφήγημα.

Οι τυπολογίες είναι οι εξής: Κορύφωση, Γεφύρωση, Εισχώρηση σε ποδηλατόδρομο, Αιώρηση, Οριζόντια ενεργοποίηση υπάρχοντος δρόμου, Οριζόντια ενοποίηση ακαλύπτων και τέλος Κατάβαση.

Η πρόταση στην ουσία πρόκειται για μια διαδρομή, που αποσκοπεί να προσδώσει ενότητα σε ένα πολυμορφικό περιβάλλον. Επιχειρήθηκε να σχεδιαστεί η σπονδυλική στήλη ενός αστικού περιβάλλοντος που θα λαμβάνει υπόψιν την ιστορία του τόπου, τις ιδιαίτερες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που το διαμόρφωσαν και τα μοναδικά χωρικά χαρακτηριστικά στα οποία οδήγησαν, στην προσπάθεια σύστασης μιας πρότασης για τμήμα του άξονα Αθήνας-Πειραιά που θα βάζει στο επίκεντρο τον κάτοικο της πόλης, αποδίδοντάς του ποιότητες δημόσιου χώρου και κοινωφελών λειτουργιών.

tJZGCTVCgY.jpg
sEqMQ_XEJr.jpg
b4vvTMXqVP.jpg
RmbkCFAUvv.jpg
Aefnpgtr9E.jpg
8EnzXFbw2m.jpg
pLgJWhXgc0.jpg
_tUCsRy1Yk.jpg
8FML4oHruy.jpg
_2qJOaygjP.jpg

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

MYKONOS Βιοκλιματική Πέργκολα

GLM HELLAS

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS

Καναπές Brutus

Homad

Κάθισμα TNK Flex by ACTIU

The Green Office

Ρυθμιζόμενο σε ύψος γραφείο Mobility by ACTIU

The Green Office
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αρχιτεκτονική Σύνθεση ή Τεχνητή Νοημοσύνη; Ή και τα δύο;

Ελένη Καράκιζα Παπαθαρρενού - 22/09/2023

Winners Announced for “Tiny Library 2023 Architecture Competition”

Archetype team - 21/09/2023

Ξάνθη, η πόλη του καπνού και αρχιτεκτονική κληρονομιά. Από το χθες στο σήμερα.

Γιώργος Παπαγιαννόπουλος - 18/09/2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

July Issue vol.2 | 2023
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες