`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Νεφέλη Κονταρίνη. Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση

Νεφέλη Κονταρίνη. Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση

Μανώλης Οικονόμου - 06/07/2022 ΧΡΟΝΙΚΟ

Βιβλιοπαρουσίαση

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο το βιβλίο Νεφέλη Κονταρίνη. Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση.

«Κλείνοντας τα μάτια και κοιτώντας βαθιά μέσα μου, βλέπω σκοτάδι. Μια μαύρη τρύπα, η οποία σιγά σιγά μετατρέπεται σε εικόνες. Εικόνες που συνθέτουν μια προσωπική διαδρομή στον χώρο όχι μόνο της ζωής αλλά και της τέχνης. Ουσιαστικά ένας κοινός τόπος όσων με έχουν επηρεάσει και έχουν καθορίσει το προσωπικό μου όραμα…».

Ελάχιστη Γεωμετρία Ι Τέχνη και Επιστήμη - Σύμπαν Ι Αρχαιότητα Ι Πόλεμος και Ειρήνη Ι Τέχνη-Φιλοσοφία (Τα πάντα ρεί) Ι Τόπος-Χρόνος, Εικόνα-Κινηματογράφος Ι Γυναίκα-Χειραφέτηση Ι Ιστορικό Τρίγωνο Ι Δημόσιος χώρος-Μουσεία Ι Πλοίο-Μουσείο Αβέρωφ Ι Λουτρό των Αέρηδων Ι Παζάρ Χαμάμ Ι Ισλαμικό Μουσείο Ι Κεραμεικός. 

Με την έκδοση αυτή, η εικαστικός Νεφέλη Κονταρίνη παρουσιάζει το συνολικό έργο της, εκκινώντας από το 1985 και φτάνοντας στις μέρες μας. Ο αναγνώστης, μέσα από πλήθος φωτογραφιών, παρακολουθεί τη δουλειά τής εικαστικού στο πέρασμα των χρόνων, ενώ για τη Νεφέλη Κονταρίνη και το έργο της γράφουν οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Αρετή Αδαμοπούλου, Ευαγγελία Διαμαντοπούλου, Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, Geraldine Georget, Σταύρος Κατσανέβας, Χριστόφορος Μαρίνος, Σάββας Μιχαήλ, Αναστασία Μιχαήλ-Πορτόλου, Άννα Μπαλλιάν, Κωνσταντίνος Μπάσιος, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Κώστας Ντάφλος, Παντελής Ξαγοράρης, Γιώργος Παπακωσταντίνου, Κώστας Στρατουδάκης, Φωτεινή Τσιμπιρίδου. Επίσης, με την Κονταρίνη συνομιλούν ο ΜΙΤ και ο Ζαχαρίας Σώκος. 

Βιογραφικό

Η Νεφέλη Κονταρίνη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Σπούδασε στο Croydon College of Art and Design στο Λονδίνο (1979-1982). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου, μαθήματα Φιλοσοφίας στην Εταιρεία Φιλοσοφικών Ερευνών και Ιστορία της Τέχνης και Φιλοσοφία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έζησε στη Φλωρεντία μελετώντας την τέχνη και την αρχιτεκτονική της πόλης. Στη συνέχεια ολοκλήρωσε το διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με θέμα "Μουσική, κουλτούρα και επικοινωνία" του Πανεπιστημίου Αθηνών (2013-2014). 
Αρχικά ασχολήθηκε με την κεραμική, αλλά σύντομα στράφηκε στη γλυπτική, δημιουργώντας αφαιρετικές κατασκευές με καθαρές γεωμετρικές φόρμες, και με υλικά όπως το μέταλλο, το μάρμαρο, το φως νέον, και χρησιμοποιώντας τον ήχο σαν ένα ακόμη υλικό ήδη από τη δεκαετία του 80. Στη συνέχεια θα προχωρήσει σε έργα χώρου και εγκαταστάσεις. Από τη δεκαετία του 1990, μετά από ένα φωτογραφικό οδοιπορικό σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (Δελφοί, Ολυμπία, Δίον, Δωδώνη, Ελευσίνα, Σούνιο ...), αναπτύσσει μια στενή σχέση με ιστορικές περιοχές της Ελλάδας και επιχειρεί ένα είδος διαλόγου της ιστορίας με το παρόν. Με εξειδικευμένα για κάθε χώρο έργα, αναδεικνύει την ατμόσφαιρα, το πνεύμα και την ιδιαίτερη ιστορική φόρτιση του κάθε χώρου, με σύγχρονα υλικά και εικαστικά μέσα, διατηρώντας πάντα την καθαρότητα και τη λιτότητα της μορφικής της έκφρασης. 
Έχει δημιουργήσει έργα για δημόσιους χώρους και υπήρξε μέλος της επιτροπής τής Αττικό Μετρό Α.Ε. για την τοποθέτηση έργων τέχνης στους σταθμούς του Μετρό (2007-2009). Το 2011 ολοκλήρωσε το Μνημείο των Πεσόντων στον Τυρό Αρκαδίας. 
Κατά την περίοδο 1984-2003 δίδαξε εικαστικά στις Σχολές Μωραΐτη, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, Κολλέγιο Αθηνών, Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, Σχολή Hill, Εργαστήρι Χαλκίδας και Σχολή Βακαλό. Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών της δραστηριοτήτων ασχολήθηκε με την οργάνωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκθέσεων σπουδαστών. Παράλληλα επιμελήθηκε θεματικές εκθέσεις σε ιστορικούς χώρους όπως στο Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ – Μουσείο Πολεμικού Ναυτικού στο Παλαιό Φάληρο και στα χαμάμ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, εντάσσοντας το χωρικό στοιχείο δυναμικά στην αφήγηση. Επίσης οργάνωσε ατομικές εκθέσεις σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη διαλεκτική σχέση του περιβάλλοντος χώρου με τα έργα. Άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. 
Παρουσίασε τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε πολλά μουσεία και συλλογές (Εθνική Πινακοθήκη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Collection Mediterranean Society, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Συλλογή Εμφιετζόγλου, Συλλογή της Alpha Bank κ.α.).

Q1wzaPjzU0.jpg


ΝΕΦΕΛΗ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗ. Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση
Eκδότης Θεμέλιο
ISBN 9789603104391
Έτος κυκλοφορίας 2022

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas
ΝΕΟ!

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

Χαλαζιακό Ψηφιδωτό Quartz Mosaic

PROLAT

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Archetype team - 23/04/2024

Ύψη κτιρίων και αισθητική του άστεως

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 22/04/2024

Christian Church in Zhangjiagang City

Archetype team - 19/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες