Δεύτερο βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Οι σύγχρονες τάσεις στον σχεδιασμό μουσείων σήμερα απομακρύνονται από το πρότυπο του ναού μάθησης ή του θησαυροφυλακίου ευρημάτων. Κατευθύνονται στη δημιουργία ελκυστικών χώρων που προσφέρουν ποικιλία εμπειριών. Η έννοια της φιλοξενίας απαντά σε νοηματικό και χωρικό επίπεδο στην επιθυμία ανάδειξης των αρχαιολογικών θησαυρών της Λακωνίας με τον καλύτερο τρόπο, εδώ που τα ίχνη της ιστορίας εξακολουθούν να είναι ορατά. Με ποιον τρόπο φιλοξενούνται οι αρχαιολογικές συλλογές και οι επισκέπτες, αλλά και πώς φιλοξενείται το ίδιο το μουσείο σε μια πόλη, σε ένα οικόπεδο; Το ΝΑΜΣ καλείται να γίνει δοχείο εμπειριών, και ταυτόχρονα ίσως το σημαντικότερο σύγχρονο τοπόσημο της ευρύτερης περιοχής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κτηρίου με αρχιτεκτονική ακεραιότητα, το οποίο να είναι ικανό να φιλοξενηθεί σ’ ένα ιστορικά φορτισμένο δυναμικό τοπίο.
Το ίχνος του αρχαίου δρόμου από τον Ευρώτα προς την Ακρόπολη της Σπάρτης διαφαίνεται στο έδαφος. Η επαναφορά τής μνήμης του στην περιπλάνηση, στον περιβάλλοντα χώρο, πάνω και κοντά του, είναι βασική επιλογή για τη νοηματική σύνδεση με το περιεχόμενο του ΝΑΜΣ. Ο Τ. Ζενέτος ακολουθεί μία ορθολογική προσέγγιση σχεδιάζοντας το εργοστάσιο της Χυμοφίξ. Το ΝΑΜΣ φιλοξενείται και συσχετίζεται με τα προηγούμενα με λογική παλίμψηστου, χωρίς να υποβαθμίζει τη σημασία τής ιστορικής πορείας από την αρχαιότητα ως τον μοντερνισμό, σημαίνοντας τον τόπο.
Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση στην ενότητα "Αρχιτεκτονική" ΕΔΩ
Αρχιτεκτονική μελέτη: ONOFFICE environmental architecture. Δημήτρης Αντωνίου, Ελένη Κατσούφη
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Μαρία Γερογιαννάκη, Ευγενία Δημοπούλου, Πέγκυ Θεοδωροπούλου, Παναγιώτα Κυριακοπούλου, Τζωρτζίνα Πανταζοπούλου, Αντώνης Παπαμανώλης, Δάφνη Πετράτου, Αθανασία Τσιτσιμπή.
Σύμβουλος Στατικής Μελέτης: Κωνσταντίνος Σπυράκος, Πολ. Μηχ. ΕΜΠ.
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: