`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Ng' ambo Atlas. Zanzibar

Ng' ambo Atlas. Zanzibar

Αλεξάνδρα Παπαδάκη - 22/03/2019 ΧΡΟΝΙΚΟ

Βιβλιοπαρουσίαση | Η Ng'ambo είναι η λιγότερο γνωστή «άλλη πλευρά» της πόλης της Ζανζιβάρης

Η Ng'ambo είναι η λιγότερο γνωστή «άλλη πλευρά» της πόλης της Ζανζιβάρης. Κατά τη διάρκεια του βρετανικού προτεκτοράτου η περιοχή αυτή χαρακτηρίστηκε ως η «συνοικία των ιθαγενών», ενώ σήμερα πρόκειται να γίνει το νέο κέντρο της πρωτεύουσας της Ζανζιβάρης. Οι τοπικές και διεθνείς αντιλήψεις για την πολιτιστική και ιστορική σημασία της Ng'ambo παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα επισκιασμένες από τις κοινωνικές και πολιτιστικές διαιρέσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των αποικιακών χρόνων. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: παρά την περιορισμένη διεθνή φήμη και την έλλειψη αναγνώρισης της σημασίας της, η Ng'ambo συνέβαλε και συνεχίζει να συμβάλει με ζωτικό τρόπο στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης της Ζανζιβάρης.

Ng'ambo Atlas. Το ιστορικό αστικό τοπίο της «άλλης πλευράς» της πόλης της Ζανζιβάρης συγκεντρώνει το υλικό που συλλέχθηκε μέσω του πολεοδομικού έργου Ng'ambo Tuitakayo!  («η Ng’ambo που θέλουμε» στα Σουαχίλι) βασιζόμενο στην πολιτιστική κληρονομιά, το οποίο πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Ζανζιβάρης σε συνεργασία με τους African Architecture Matters και το City of Amsterdam, υπό την αιγίδα της UNESCO μεταξύ 2012 και 2016.

Στόχος του έργου Ng'ambo Tuitakayo! ήταν να σχεδιαστεί ένα τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (Local Area Plan) για το νέο κέντρο της πρωτεύουσας της Ζανζιβάρης. Από την αρχή, οι ασκήσεις σχεδιασμού της ομάδας βασίστηκαν στην αναγνώριση της τοπικής αστικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ οι αρχές που περιγράφονται στη σύσταση της UNESCO για το ιστορικό αστικό τοπίο (Recommendation on Historic Urban Landscape) παρείχαν το πλαίσιο για τα επόμενα στάδια της εργασίας.

Η ομάδα του έργου συνειδητοποίησε, ότι ο πολιτιστικός και ιστορικός πλούτος της «άλλης πλευράς» της Stone Town αξίζει και μια ευρύτερη αναγνώριση από ό,τι θα προσέφερε ένα τεχνικό έγγραφο αστικού σχεδιασμού. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να συγκεντρωθούν όλα τα ευρήματα σε έναν Άτλαντα - μία μορφή που κατέστησε δυνατή τη συγκέντρωση και παρουσίαση του πλούσιου ιστορικού τού σχεδιασμού τής Ng’ambo.

Σκοπός της σύνταξης και έκδοσης του Ng'ambo Atlas είναι να προκαλέσει μία αναθεώρηση στον τρόπο που γίνονται μέχρι σήμερα οι πολεοδομικές μελέτες στις αστικές περιοχές, κυρίως στην Αφρικανική ήπειρο, με το επιχείρημα ότι η αστική κληρονομιά χρήζει περισσότερης προσοχής, καθώς είναι ζωτικός παράγοντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.

Ο Άτλας αυτός παρουσιάζει πάνω από εκατό χρόνια ιστορίας και αστικής ανάπτυξης της Ng'ambo με χάρτες, σχέδια, έρευνες και εικόνες. Παρέχει πληροφορίες για το σημερινό πολιτιστικό τοπίο της, μέσω ποικίλων θεμάτων όπως η αρχιτεκτονική, η τοπωνυμία, η αστική κληρονομιά, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η δημόσια αναψυχή, η κοινωνική αλληλεπίδραση, η βιοτεχνία, και όχι μόνο.

Ng'ambo Atlas - 32 ιστορικοί χάρτες αστικού σχεδιασμού και έρευνας και πάνω από 150 αρχειακές και σύγχρονες εικόνες.

ZJHV4IuMQs.jpg

Ng'ambo Atlas
Εκδότης: LM Publishers
ISBN: 9789460225178
Σελίδες: 192
Ημ. Έκδοσης: 2019
Συγγραφείς: Department of Urban and Rural Planning, Zanzibar and African Architecture Matters
Γλώσσα: Αγγλικά
Σκληρό εξώφυλλο, διαστάσεις 42 x 26.7 εκ.

_TXgQrIUuT.jpg


Αγορά βιβλίου από τους LM Publishers: https://lmpublishers.nl/catalogus/ngambo-atlas-historic-urban-landscape-of-zanzibar-towns-other-side/ 
Δωρεάν online pdf από το ASCL: https://www.asclibrary.nl/docs/9939361562802711.pdf


4OUWCKM2Zu.jpg


PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas
ΝΕΟ!

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Vitra: Η ιστορική πορεία στο design και η έδρα στην Ελλάδα

Βασίλης Ξιφαράς - 24/04/2024

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Archetype team - 23/04/2024

Ύψη κτιρίων και αισθητική του άστεως

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 22/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες