`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος

Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος

Archetype team - 24/04/2019 ΧΡΟΝΙΚΟ

Δελτίο Τύπου

Επανέκδοση του βιβλίου «Ο πολιτικός μηχανικός Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος. Οδοιπορικό σε οικοδομικά και τεχνικά έργα που σχεδίασε και επέβλεψε (1912-1945)», του συλλέκτη Γιάννη Λάμπρου, σε ψηφιακή μορφή, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Η ψηφιακή έκδοση υποστηρίχθηκε σε προσωπική βάση από τον κ. Ανδρέα Κ. Δρακόπουλο, εγγονό του πολιτικού μηχανικού Ανδρέα Κ. Δρακόπουλου.

Στο πλαίσιο της επανέκδοσης του βιβλίου έγινε φωτογράφιση των σωζόμενων κτηρίων, από τους φωτογράφους Στέργιο Καράβατο και Jeff Vanderpool. Παράλληλα, η έρευνα στο αρχείο της Εργοληπτικής, στο αρχείο του Γεώργιου Διαμαντόπουλου και στα αρχεία των ομότιμων καθηγητών του Ε.Μ.Π. κ. Νίκου Καλογερά και κ. Μάνου Μπίρη, έφερε στο φως άγνωστες μέχρι σήμερα φωτογραφίες των κτηρίων, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στην ψηφιακή έκδοση. Συνολικά, προστέθηκαν πάνω από 100 νέες και παλιές φωτογραφίες, που παρέχουν στους αναγνώστες τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα κτήρια που σχεδιάστηκαν από σπουδαίους αρχιτέκτονες και κατασκευάστηκαν από την «Εργοληπτική». Επίσης, κρίθηκε απαραίτητο να συμπεριληφθούν τέσσερα νέα έργα (η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» στον Όλυμπο, ο σταθμός Α’ Βοηθειών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα και οι μύλοι και το σιλό στο Κερατσίνι), των οποίων η ιστορία και η κατασκευή παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τέλος, στη νέα αυτή έκδοση έχουν τεκμηριωθεί περισσότερα κτήρια ως προς την ακριβή θέση, το έτος ανέγερσης και την εταιρεία που ανέλαβε την ανοικοδόμησή τους. Η επιμέλεια του βιβλίου έγινε από την αρχαιολόγο Ειρήνη Γρατσία και η ταύτιση των κτηρίων έγινε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Νίνο.
 
Στόχος της νέας ψηφιακής έκδοσης από τη "MONUMENTA" είναι να καταστήσει το βιβλίο προσβάσιμο σε όλους όσοι επιθυμούν να μελετήσουν την αρχιτεκτονική του Μεσοπολέμου, αλλά και να γνωρίσουν τον αρχιτεκτονικό πλούτο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, στις οποίες δραστηριοποιήθηκε η «Εργοληπτική» και ο Ανδρέας Κ. Δρακόπουλος.

Βρείτε την ψηφιακή έκδοση ΕΔΩ.

o4J6mO_bJZ.jpg


Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στον πολιτικό μηχανικό Ανδρέα Κ. Δρακόπουλο (1891-1973), ο οποίος ήταν μέτοχος και τεχνικός διευθυντής σε μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες των δεκαετιών 1920 και 1930, την «Εργοληπτική Α.Ε.», που προήλθε από τη συγχώνευση με τη "Γενική Εταιρεία Μπετόν Αρμέ", και οι δύο δημιουργήματα του πολιτικού μηχανικού Μόσχου Διαμαντόπουλου. Ο Ανδρέας Δρακόπουλος σχεδίασε, επέβλεψε και είχε την ευθύνη μεγάλου αριθμού ιδιωτικών και δημοσίων έργων, τα περισσότερα από τα οποία πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα. Το έργο του αναδεικνύεται μέσα από το σπάνιο υλικό του Αρχείου της "Εργοληπτικής" που διέσωσε ο συλλέκτης Γιάννης Λάμπρου. Χιλιάδες έγγραφα, φωτογραφίες και σχέδια δίνουν πληροφορίες για την κατασκευή εκατοντάδων κτηρίων -κάθε χρήσης-, πληροφορίες που για πρώτη φορά έρχονται στο φως εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για κτήρια, πολεοδομικά και τεχνικά θέματα αλλά και για το έργο σπουδαίων αρχιτεκτόνων και πολιτικών μηχανικών που συνεργάστηκαν με την "Εργοληπτική".
 
Το 422 σελίδων βιβλίο χωρίζεται σε δύο ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται φωτογραφίες και έγγραφα από την περίοδο των σπουδών και της θητείας του Ανδρέα Δρακόπουλου ως στρατιωτικού μηχανικού, στην περιφέρεια της Ηπείρου την περίοδο 1913-17, καθώς επίσης υλικό που παρουσιάζει τις εταιρείες «Μπετόν Αρμέ» και «Εργοληπτική». Στη δεύτερη ενότητα παρουσιάζονται τα κτήρια και τα έργα που επέβλεψε στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τις παραπάνω εταιρείες. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται σχέδια, έγγραφα, επιστολές και φωτογραφίες των κτηρίων κατά την κατασκευή και μετά την ολοκλήρωσή τους.

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σπίτια-drones και τοπία-τρόπαια

Κώστας Μανωλίδης - 17/06/2024

Σαλαμίς | Εξοχική Κατοικία στη Σαλαμίνα

Archetype team - 14/06/2024

Guillermo Santoma: Oικοσυστήματα στο μεταίχμιο αρχιτεκτονικής & design

Σοφία Θρουβάλα - 12/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες