ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Παρελθόν και μέλλον στην αρχιτεκτονική ενημέρωση

Παρελθόν και μέλλον στην αρχιτεκτονική ενημέρωση

Archetype team - 16/05/2025 ΧΡΟΝΙΚΟ

Με αφορμή την ψηφιοποίηση των περιοδικών "Αρχιτεκτονικά Θέματα" και "Θέματα Χώρου+Τεχνών"

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής διοργανώνει μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Παρελθόν και μέλλον στην αρχιτεκτονική ενημέρωση», με αφορμή την ψηφιοποίηση των περιοδικών "Αρχιτεκτονικά Θέματα" και "Θέματα Χώρου+Τεχνών", την Πέμπτη 5 Ιουνίου και ώρα 6:30μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Τα "Αρχιτεκτονικά Θέματα" (1967-2013), μαζί με τη δίδυμη επιθεώρηση "Θέματα Χώρου + Τεχνών" (1970-2013), υπήρξαν από τα σημαντικότερα εκδοτικά επιτεύγματα, αφήνοντας το στίγμα τους αδιάλειπτα επί σχεδόν 60 χρόνια, στη σύγχρονη ελληνική αρχιτεκτονική. Συνδύασαν -με ιδανικό για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο- τη δημοσιότητα του αρχιτεκτονικού έργου σε όλες τις κλίμακες με την ιστορία, τη θεωρία και την κριτική της αρχιτεκτονικής και ανοίγματα στις καλές και τις εφαρμοσμένες τέχνες. Βρήκαν ξεχωριστή θέση στις βιβλιοθήκες των περισσότερων αρχιτεκτόνων εκείνης της εποχής και στα ράφια της διδασκαλίας, τροφοδοτώντας με πληροφορία και σκέψη.

Ο κύκλος τους έκλεισε, αλλά η ψηφιοποίηση ανοίγει έναν καινούριο κύκλο προσβασιμότητας που ανήκει στη δική μας εποχή. Σε αυτή την εποχή, η πληροφορία αλλά και η σκέψη της αρχιτεκτονικής αναδύονται και διαχέονται με άλλους τρόπους και οι περιοδικές εκδόσεις έχουν αποκτήσει νέα μορφή. Η προσωπική περιπέτεια του Ορέστη Δουμάνη ήταν ηρωική και ανήκει σε έναν μεγάλο βαθμό στην ιστορία, αλλά η ενημέρωση κινείται ακόμα με δημιουργικές δυνάμεις "στρατευμένων" συνεργατών, ακόμα και αν εκφράζεται στο διαδίκτυο με ψηφιακά και άλλα μέσα.

Το ρητορικό ερώτημα της πρωτοβουλίας που θα αναλάμβανε για αρχιτεκτονική ενημέρωση ο Ορέστης Δουμάνης, αν ήταν σήμερα τριαντάρης, είναι κρίσιμο και ψάχνει φιλόδοξη απάντηση. Έχουμε το παρελθόν της αρχιτεκτονικής ενημέρωσης, αλλά ποιο είναι το μέλλον της; Δεν μένουμε στο παρόν, που είναι εύκολο να περιγράψουμε. Μπορούμε να προβάλουμε το ερώτημα σε βάθος δεκαετίας, αν όχι περισσότερο; Βλέποντας μακριά, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα το παρόν και το παρελθόν του.

ΟΜΙΛΗΤΕΣ

Πάνος Δραγώνας -  Καθηγητής Παν. Πατρών

Γιώργος Τζιρτζιλάκης - Ομότιμος καθηγητής Παν. Θεσσαλίας

Στέλιος Γιαμαρέλος - Καθηγητής Bartlett School of Architecture

Δημήτρης Παπανικολάου - Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου – Αρχισυντάκτρια/ Αρθρογράφος

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ

Παναγιώτης Τουρνικιώτης – Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Ηλίας Κωνσταντόπουλος - Ομότιμος καθηγητής Παν. Πατρών

Κώστας Τσιαμπάος -  Αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται προκράτηση θέσης.

Περισσότερες πληροφορίες: www.eia.gr


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΑΙΓΙΔΑ  Υπουργείο Πολιτισμού

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  Archetype.gr | Archisearch.gr | Alumini.gr | DOMa | GlassForum

ΧΟΡΗΓΟΣ ΖΥΘΟΥ  Babel Brewery

***

Ο Πάνος Δραγώνας είναι αρχιτέκτων και Καθηγητής Αρχιτεκτονικού & Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Υπήρξε Ειδικός σύμβουλος και Επιμελητής εκδόσεων των Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και των Θεμάτων Χώρου + Τεχνών από το 2001 έως το 2013.

ZZCFpJp3SX.jpg


Ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Με την έναρξη της συνεργασίας του στα "ΑΘ" και τα "ΘΧΤ" κινήθηκε, όχι στο ανταγωνιστικό χάσμα, αλλά στην ιδρυτική πολική ταλάντευση μεταξύ αρχιτεκτονικής και σύγχρονης τέχνης.

Kg3ESaKKfv.jpg


Ο Στέλιος Γιαμαρέλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στην Bartlett School of Architecture, University College London. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων Critical Regionalism Abroad: Aris Konstantinidis without Greece (Ζυρίχη: gta Verlag, 2025) και Resisting Postmodern Architecture: Critical Regionalism before Globalisation (Λονδίνο: UCL Press, 2022).

f2lXTCQphc.jpg


Ο Δημήτρης Παπανικολάου είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ με αντικείμενο την επίδραση της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας στην αντίληψη, χρήση, διαχείριση και σχεδιασμό του αρχιτεκτονικού και αστικού χώρου. Είναι μέλος της Συντακτικής Ομάδας και επιμελητής του τρέχοντος τεύχους του επιστημονικού περιοδικού Technology | Architecture + Design (TAD) και έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Ομάδας του περιοδικού International Journal of Architectural Computing (IJAC).

623qxM-Hz5.jpg


Η Μελίνα Αρβανίτη-Πολλάτου ζει και εργάζεται ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και τη συγγραφή, τα υλικά και τις λέξεις. Από το 2020 είναι αρχισυντάκτρια και αρθρογράφος στο αρχιτεκτονικό περιοδικό Archisearch. Το 2022, δημιούργησε την πλατφόρμα Archt. αποσκοπώντας να ενσταλάξει ποιητικές εικόνες και εγγραφές στο σώμα της πόλης και της αρχιτεκτονικής, με επίκεντρο την Αθήνα.

7teFXdaBxY.jpg


PRODUCT CATALOGUE

Συρόμενα κουφώματα SlideAir

ALUMIL

New Finsa Melamine Design Collection | Abstracts από την Eltop

ELTOP

ELTOP Latho 3D Milled Wooden Panels

ELTOP

Dallmer Ceraline, Cerafloor και Cerawall από την Caramondani Hellas | Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μονοκατοικία στην Κηφισιά

Archetype team - 16/05/2025

Παρελθόν και μέλλον στην αρχιτεκτονική ενημέρωση

Archetype team - 16/05/2025

Ημερίδα: Φως & Υγεία, Η χρονοβιολογική επίδραση του φωτισμού

Archetype team - 15/05/2025

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

March Issue | 2025
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες