`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Μανώλης Οικονόμου - 28/03/2024 ΝΕΑ

ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ), μια πολιτιστική δομή και ταυτόχρονα ένας θεσμός της πόλης των Χανίων και όχι μόνο, παύει να υπάρχει όπως το γνωρίζουμε.

Το ΚΑΜ στεγάζεται στο Μεγάλο Αρσενάλι του 1600, στον ενετικό λιμένα των Χανίων και αποτελεί ένα λαμπρό δείγμα αρχιτεκτονικής επανάχρησης κτιρίου, που αποκαταστάθηκε με σκοπό να στεγάσει τη συγκεκριμένη πολιτιστική δομή (c-a-m.gr).

Επί σειρά ετών, αποτέλεσε έναν φάρο πολιτισμού, με πληθώρα δράσεων συνδεδεμένων με την αρχιτεκτονική εκπαίδευση και με τη διάχυση της αρχιτεκτονικής (διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια, φοιτητικά εργαστήρια, θερινά σχολεία κ.ά.), ενώ μεταξύ άλλων φιλοξένησε τη Διάσκεψη των Προέδρων των Αρχιτεκτονικών Σχολών της Ευρώπης, ωστόσο, από την 1.1.2024, παύει να υπάρχει ως Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Χανίων.

Το ΚΑΜ είχε αρχικά τη νομική μορφή της Δημοτικής Επιχείρησης και έπειτα της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Χανίων, ενώ με την οικονομική κρίση συγχωνεύτηκε με άλλες Δημοτικές Επιχειρήσεις με σκοπό τη συντονισμένη οικονομική διαχείριση, διατηρώντας όμως την Αρχιτεκτονική Επιτροπή ως όργανο επιστημονικού ελέγχου των δράσεων.

Ο νόμος και η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών, περί κατάργησης των νομικών προσώπων των ΟΤΑ, και η συνεπακόλουθη άσκηση των αρμοδιοτήτων τους από τον οικείο Δήμο, πλήττει τη δυνατότητα ευέλικτου σχεδιασμού και λειτουργίας για την υλοποίηση δράσεων πολιτισμού, καθώς οι καταργηθείσες δομές των ΟΤΑ απορροφώνται από τις υπηρεσίες των Δήμων, οι οποίες δεν διαθέτουν στο οργανόγραμμά τους τις απαιτούμενες δομές, ώστε να μπορέσουν να εγγυηθούν την εκπλήρωση της αποστολής του αρχικού φορέα. Θα περιπέσει δηλαδή σε μια γραφειοκρατική αδράνεια, στερώντας από ένα μεγάλο κεφάλαιο πολιτισμού και αναγνώρισης τα Χανιά, αλλά και ευρύτερα την Ελλάδα, λόγω της διεθνούς εμβέλειάς του.

Αν και στο πλαίσιο της νομοθεσίας υφίστανται προϋποθέσεις εξαίρεσης για κοινωφελείς επιχειρήσεις “εξειδικευμένου αντικειμένου και ευρύτερης αναγνώρισης”, χαρακτηριστικά στα οποία ανταποκρίνεται με απόλυτη ακρίβεια και επιτυχία το ΚΑΜ, που επί τόσα χρόνια αποτελεί ένα διεθνές τοπόσημο για την αρχιτεκτονική, όχι μόνο της Μεσογείου, αλλά και της Ευρώπης, μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί καμία θετική προοπτική.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την επαπειλούμενη εξέλιξη και καλούμε την Υπουργό Εσωτερικών σε συνεργασία με τον Δήμο, να διαφυλάξει και να ενισχύσει το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, με τρόπο και βαρύτητα, τουλάχιστον ανάλογο της σημασίας της Αρχιτεκτονικής για τη χώρα και την Κρήτη.

PRODUCT CATALOGUE

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένα παρελθοντικό μέλλον | Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών

Δήμητρα Πατσιώτη - 24/06/2024

The Renaissance Theatres

Archetype team - 21/06/2024

AI: Αντιγραφή Ιδανική ή Αναπαράσταση Ιδεατή;

Τάσος Γιαννακόπουλος - 19/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες