`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Σπόρος της γεύσης -αγορά και εστίαση, γαστρονομία και τοπική κουλτούρα

Σπόρος της γεύσης -αγορά και εστίαση, γαστρονομία και τοπική κουλτούρα

Καϊσίδου Τατιάνα, Ρίζου Στελίνα - 18/01/2019 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική εργασία
Τίτλος: Σπόρος της γεύσης - αγορά και εστίαση | γαστρονομία και τοπική κουλτούρα
Φοιτήτριες: Καϊσίδου Τατιάνα – Ρίζου Στελίνα
Επιβλέποντες: Παπαδόπουλος Λόης | Ψυχούλης Αλέξανδρος
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

rpGIskxGYQ.jpg

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία ενός χώρου εστίασης και αγοράς στην πόλη του Βόλου και τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου γύρω από αυτόν. Η χωροθέτησή του γίνεται στο κέντρο της πόλης, επιδιώκοντας την αποσυμφόρηση αυτής και την ένταξη μιας πράσινης κοιτίδας στο αστικό τοπίο.

Καλύπτει έκταση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και οριοθετείται από τις οδούς: Κ. Καρτάλη, Δον Δαλεζίου, Ρήγα Φεραίου και Ανθίμου Γαζή. Η προσπάθειά μας επιζητά την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας του Βόλου. Αφουγκραζόμενες τα προβλήματα της σημερινής εποχής και επιλέγοντας τοπικούς παραγωγούς και καλλιεργητές για την τροφοδοσία του χώρου, επιτυγχάνεται η λειτουργία του χωρίς μεσάζοντες και κατ’ επέκταση, η διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.

Το κτήριο του πολυχώρου, βασικό στοιχείο του οικοπέδου, έχει τη μορφή σπείρας και υψώνεται καθώς περιστρέφεται. Στο κέντρο της σχηματίζεται ένα αίθριο, περιμετρικά του οποίου τοποθετείται η αγορά. Το αίθριο έχει βυθιστεί ένα μέτρο από την επιφάνεια του εδάφους, θέλοντας να δώσει την αίσθηση μιας “κλειστής γειτονιάς”, οικείας σε αυτούς που αλληλεπιδρούν στον χώρο της. Δημιουργώντας διαφορετικά ύψη, κάποια τμήματα της κατασκευής είναι ορατά στην πόλη και συνυπάρχουν με τις περιβάλλουσες αστικές δομές, ενώ άλλα γίνονται αντιληπτά μόνο εάν εισχωρήσεις σε αυτήν.

Ο πολυχώρος εστίασης και αγοράς θα αποτελέσει μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων, που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της ελληνικής γαστρονομίας, εστιάζοντας κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου. Παραγωγοί, μάγειρες, φορείς, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες και γευσιγνώστες θα συμβάλλουν στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Βασική μας επιδίωξη είναι η επιμόρφωση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα διατροφής.

CL6mr6IwFl.jpg
nF3oWg26-1.jpg
h-39HoJcoF.jpg
0f1BQ1VNe-.jpg
oAIrXiDrCC.jpg
92U332AWPy.jpg


PRODUCT CATALOGUE

Γυψοσανίδα Ηabito

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Φυσική Βαφή με Κουρασάνι LavaPaint

PROLAT

FENIX | Πόρτες

ELTOP

Decorative HPL for Interior Design

ELTOP

Ηχομονωτικό σύστημα αποχέτευσης Skolan Safe από πολυπροπυλένιο

CARAMONDANI HELLAS

Latho Components | 3D Wooden Milled Panels 

ELTOP

MYKONOS Βιοκλιματική Πέργκολα

GLM HELLAS

Σχισμές αποστράγγισης ομβρίων και κανάλια HDPE

CARAMONDANI HELLAS
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα για το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ)

Μανώλης Οικονόμου - 28/03/2024

Αφιέρωμα στο ξενοδοχειακό design | Μέρος Β’

Ηρώ Καραβία - 27/03/2024

Επιτόπου διαδρομή | Μια εμπειρία στο τηνιακό τοπίο με στάση στον παραδοσιακό οικισμό Αγάπη

Μηλιώτη Ράλλεια, Περαματζέλη Δανάη - 25/03/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες