Διπλωματική εργασία
Τίτλος: Σπόρος της γεύσης - αγορά και εστίαση | γαστρονομία και τοπική κουλτούρα
Φοιτήτριες: Καϊσίδου Τατιάνα – Ρίζου Στελίνα
Επιβλέποντες: Παπαδόπουλος Λόης | Ψυχούλης Αλέξανδρος
Ίδρυμα: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία ενός χώρου εστίασης και αγοράς στην πόλη του Βόλου και τη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου γύρω από αυτόν. Η χωροθέτησή του γίνεται στο κέντρο της πόλης, επιδιώκοντας την αποσυμφόρηση αυτής και την ένταξη μιας πράσινης κοιτίδας στο αστικό τοπίο.
Καλύπτει έκταση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και οριοθετείται από τις οδούς: Κ. Καρτάλη, Δον Δαλεζίου, Ρήγα Φεραίου και Ανθίμου Γαζή. Η προσπάθειά μας επιζητά την ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας του Βόλου. Αφουγκραζόμενες τα προβλήματα της σημερινής εποχής και επιλέγοντας τοπικούς παραγωγούς και καλλιεργητές για την τροφοδοσία του χώρου, επιτυγχάνεται η λειτουργία του χωρίς μεσάζοντες και κατ’ επέκταση, η διατήρηση του κόστους σε χαμηλά επίπεδα.
Το κτήριο του πολυχώρου, βασικό στοιχείο του οικοπέδου, έχει τη μορφή σπείρας και υψώνεται καθώς περιστρέφεται. Στο κέντρο της σχηματίζεται ένα αίθριο, περιμετρικά του οποίου τοποθετείται η αγορά. Το αίθριο έχει βυθιστεί ένα μέτρο από την επιφάνεια του εδάφους, θέλοντας να δώσει την αίσθηση μιας “κλειστής γειτονιάς”, οικείας σε αυτούς που αλληλεπιδρούν στον χώρο της. Δημιουργώντας διαφορετικά ύψη, κάποια τμήματα της κατασκευής είναι ορατά στην πόλη και συνυπάρχουν με τις περιβάλλουσες αστικές δομές, ενώ άλλα γίνονται αντιληπτά μόνο εάν εισχωρήσεις σε αυτήν.
Ο πολυχώρος εστίασης και αγοράς θα αποτελέσει μια πρότυπη εστία συνεύρεσης των διαφορετικών στοιχείων, που συγκροτούν τον ετερογενή καμβά της ελληνικής γαστρονομίας, εστιάζοντας κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου. Παραγωγοί, μάγειρες, φορείς, Έλληνες και ξένοι επισκέπτες και γευσιγνώστες θα συμβάλλουν στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Βασική μας επιδίωξη είναι η επιμόρφωση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα διατροφής.
Archetype team - 20/12/2024
Ηρώ Καραβία - 18/12/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: