`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Studiolav: Συνέντευξη με το studio που εντυπωσιάζει το Λονδίνο

Studiolav: Συνέντευξη με το studio που εντυπωσιάζει το Λονδίνο

Φελίσια Ταστάνη - 05/06/2024 DESIGN SOCIETY FAVOURITES

Από το Benaki shop στο Costa Navarino, το δημιουργικό δίδυμο μοιράζεται τις σχεδιαστικές αρχές του

Το Studio Lav είναι ένα βραβευμένο, multidisciplinary design studio στο Λονδίνο, που ιδρύθηκε από το δίδυμο των Ελλήνων designers Λουκά Αγγέλου και Βάσως Ασφή, οι οποίοι γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου.

Το studio, το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από τα αρχικά των ονομάτων των ιδρυτών του, Loukas & Vasso, έχει συνεργαστεί με μουσεία και γκαλερί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, όπως το Southbank Centre, Selfridges, το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, για την ανάπτυξη προϊόντων για τα καταστήματά τους. Με τα χρόνια, το studio έχει ασχοληθεί και με την καλλιτεχνική διεύθυνση έργων (art direction), ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει και τη δική του σειρά μαθημάτων interior design στην παγκόσμια πλατφόρμα Domestica.

Είτε πρόκειται για τον σχεδιασμό χώρου (interior design) είτε αντικειμένου ή προϊόντος (product design), το κοινό χαρακτηριστικό σε κάθε έργο τους, ανεξαρτήτως κλίμακας, είναι πως το κάθε ένα από αυτά αφηγείται μια ιστορία. Δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια και στα υλικά που χρησιμοποιούν, και παράγουν τελικά προϊόντα πλούσια σε περιεχόμενο.

Η χρήση της αφήγησης είναι κεντρική στη δουλειά τους, η οποία συχνά επικεντρώνεται στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, των αντικειμένων και του περιβάλλοντός τους. Αντλούν έμπνευση από την ελληνική κληρονομιά, την παράδοση αλλά και την καθημερινότητα, για να δημιουργήσουν και να πουν νέες συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τη δουλειά τους. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η viral δημιουργία τους, Atlas tote bag, που κατάφερε να κάνει re-branding σε ένα iconic ελληνικό καλτ χρηστικό αντικείμενο -τον ελληνικό τενεκέ ελαιόλαδου- και να το εξελίξει σε ένα σύγχρονο αντικείμενο για το εσωτερικό του σπιτιού ή μια βόλτα στην πόλη.

Vl4qKLRB6h.jpg

Photography Vagelis Valeontis


Η Αθήνα και το Λονδίνο είναι δύο μοναδικά σχεδιαστικά τοπία. Πώς τα αντιμετωπίζετε για να δημιουργήσετε συνεκτικές σχεδιαστικές προτάσεις; Τι στοιχεία των δύο πόλεων εντάσσετε στο έργα σας; Μπορείτε να μοιραστείτε σκέψεις σας, σχετικά με το πώς η ελληνική κληρονομιά επηρεάζει τη σχεδιαστική αισθητική σας (design aesthetic);

Αντλούμε έμπνευση τόσο από την παράδοση, την πολιτιστική κληρονομιά, όσο και από τη σύγχρονη πραγματικότητα και ό,τι αποτέλεσμα μπορεί να φέρει ο συνδυασμός των δύο. Το ελληνικό στοιχείο και η Αθήνα ή οι επιρροές από το Λονδίνο δεν είναι απαραίτητα πάντα εμφανείς στο τελικό προϊόν, αλλά σίγουρα υπάρχουν μνήμες και εμπειρίες που επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο τη σχεδιαστική μας σκέψη.

Ενώ δεν πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να ορίσουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία στα έργα μας τα οποία να είναι συνυφασμένα με τη μια ή την άλλη πόλη, παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι η προσέγγισή μας σε κάθε νέο project έχει έναν υβριδικό χαρακτήρα, επειδή είναι επίσης αποτέλεσμα του συνδυασμού εμπειριών και αναφορών (δραστηριότητας) μας και στις δύο πόλεις.

Τα πολιτιστικά αντικείμενα (cultural objects) που συχνά σχεδιάζετε, φέρουν βαθιά ιστορική και συναισθηματική σημασία. Πώς προσεγγίζετε τον σχεδιασμό των πολιτιστικών αντικειμένων και πώς διασφαλίζετε ότι οι δημιουργίες σας ανταποκρίνονται τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό; 

Στον σχεδιασμό των Cultural Objects, ενώ η εκκίνηση γίνεται πάντα με κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον εκάστοτε τόπο ή χώρο, στη συνέχεια η απομάκρυνση από την αρχική ιδέα αλλά και η αποδόμηση των στοιχείων αυτών είναι που τελικά μας οδηγούν συνήθως στην επιθυμητή αποτύπωση μιας ιδέας. Επίσης έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με τη χρήση και την εφαρμογή μοτίβων, είτε σε 2D είτε σε 3D επίπεδο.

9YZmcP5S84.jpg

Photography Yannis Bournias
Στα αριστερά: Τα Nomads γλυπτικά αντικείμενα προέκυψαν ως συνεργασία των Studiolav & Sandhelden. Είναι τρισδιάστατα εκτυπωμένα (3D printed) γλυπτικά αντικείμενα από άμμο και εμπνευσμένα από τη φύση. (Διαβάστε περισσότερα designsociety.gr) | Στα δεξιά ο “Kubaras”, που έχει βραβευτεί με το BigSee Product Design Award 2021.


Προσεγγίζετε με ανάλογο τρόπο και τον σχεδιασμό των χώρων (interior design) ή ακολουθείτε διαφορετικές μεθόδους και στρατηγικές ανάλογα την κλίμακα;

Μέσω της δουλειάς μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν διάλογο που δεν περιορίζεται μόνο στον τρόπο που κάτι λειτουργεί και χρησιμοποιείται, αλλά επίσης αφορά τον τρόπο με τον οποίο ένα αντικείμενο μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία, καθώς και να δημιουργηθεί μια σχέση μεταξύ αντικειμένου και χρήστη. Αυτός πάντα είναι και ο τρόπος προσέγγισης όταν σχεδιάζουμε έναν χώρο. Ενώ οι διαδικασίες υλοποίησης ενός χώρου και ενός αντικειμένου μπορεί να διαφέρουν…

Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η καθημερινότητα του παρόντος αλλά και του παρελθόντος, τα έθιμα, οι συνήθειες και οι απλές καθημερινές συμπεριφορές. Μέσω της δουλειάς μας προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν διάλογο που δεν περιορίζεται μόνο στον τρόπο που κάτι λειτουργεί και χρησιμοποιείται, αλλά επίσης στον τρόπο με τον οποίο ένα αντικείμενο μπορεί να αφηγηθεί μια ιστορία.

Επίσης, παρόλο που μοιραζόμαστε μια κοινή αισθητική, είμαστε πολύ διαφορετικοί σαν χαρακτήρες και αυτό μας βοηθάει ιδιαίτερα στο να αντιλαμβανόμαστε στοιχεία που ο καθένας μας ξεχωριστά δε θα πρόσεχε απαραίτητα.

_xVM3fR_oX.jpg

Photo credits Manos Chatzikonstantis


xa5hVn42rF.jpg


7RhigT1QtY.jpg

Βοτανικός Loft


ST1oXUVJse.jpg

FLAT20 hair salon | Photography Manos Chatzikonstantis


Τέλος, φαίνεται ότι εξελίσσεστε διαρκώς, με ένα από τα πιο πρόσφατα έργα που δημοσιεύσατε να είναι το νέο Benaki shop στο Costa Navarino. Μπορείτε να μας πείτε για πρόσφατα έργα ή συνεργασίες που έχουν διευρύνει-δοκιμάσει τα δημιουργικά όριά σας και έχουν επεκτείνει τα όρια του design είτε στο Λονδίνο είτε στην Αθήνα;

Η εξέλιξή μας είναι οργανική και έρχεται μέσα από την πολύχρονη τριβή μας με το αντικείμενο. Ενώ τα projects που αναλαμβάνουμε ποικίλλουν και έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογής, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η σχεδιαστική μας προσέγγιση είναι μια δυνατή βάση και ενώνει την ποικιλομορφία των project μας.

Επίσης, δεν θα θέλαμε να περιοριστούμε δημιουργικά, ή όπως είπες δεν θέλουμε να μην δοκιμάζουμε τα δημιουργικά μας όρια. Στο Λονδίνο, η νέα μας συνεργασία με την εταιρεία Grosvenor για το interior styling των γραφείων τους υπό το νέο μοντέλο flexible working, μας προκαλεί να εδραιώσουμε δημιουργικά την παρουσία τους σε μια αρκετά competitive/ανταγωνιστική αγορά, συνδυάζοντας την αισθητική του hospitality με αυτή των γραφείων.

Τέλος, αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε στην Ελλάδα με μια φοβερή ομάδα στον τομέα του hospitality, για ένα απαιτητικό αλλά και πολύ δημιουργικό project που είναι ένας τελείως νέος χώρος σχεδιασμού για εμάς. Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες ακόμα, αλλά σίγουρα όταν θα είμαστε έτοιμοι θα το μοιραστούμε.

GZ1ZQp3LWc.jpg


lWn6ZSpB34.jpg

Το νέο κατάστημα του μουσείου Μπενάκη στο Navarino Agora, σε συνεργασία με την αρχιτέκτονα Κωνσταντία Μάνθου | Photography Manos Chatzikonstantis


Επιπλέον άρθρα από την ίδια:


Urbi et Orbi: Καινοτόμο design με βασικό υλικό το μπετόν

Urbi et Orbi


Μιχαήλ Αναστασιάδης: Πειραματισμοί με το φως

Μιχαήλ Αναστασιάδης


PRODUCT CATALOGUE

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ένα παρελθοντικό μέλλον | Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών

Δήμητρα Πατσιώτη - 24/06/2024

The Renaissance Theatres

Archetype team - 21/06/2024

AI: Αντιγραφή Ιδανική ή Αναπαράσταση Ιδεατή;

Τάσος Γιαννακόπουλος - 19/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες