ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
The athlete’s apartment

The athlete’s apartment

Νίκη Γκοτσίδη - 10/06/2024 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική Εργασία

Προπτυχιακή Φοιτήτρια: Νίκη Γκοτσίδη
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Κορίνα Φιλοξενίδου
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων - Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
2021-2022


Η διπλωματική εργασία πραγματεύεται τον σχεδιασμό μιας πολυκατοικίας στην πόλη της Κομοτηνής, που στον τελευταίο της όροφο διαμορφώνεται ένα διαμέρισμα για μια Παραολυμπιονίκη αθλήτρια. Ο σχεδιασμός βασίστηκε σε πραγματικό χαρακτήρα, την αθλήτρια Δ.Κ., παραολυμπιονίκη του στίβου σε αναπηρικό αμαξίδιο και δασκάλα του Tae Kwon Do, που ασχολείται εξίσου και με άλλα αθλήματα, όπως το badminton. Το υποθετικό μέρος του σεναρίου της πρότασης αφορμάται από την ιδέα της αντιπαροχής. Με αυτόν τον τρόπο, προκύπτει η έννοια της συλλογικής κατοίκησης. Η αναθέτρια ανταλλάσσει ένα οικόπεδο, το οποίο έχει κληρονομήσει, με ένα μέρος του ισογείου και τον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας. Έτσι, στο ισόγειο τοποθετείται ο χώρος εργασίας της αθλήτριας, όπου διδάσκει Tae Kwon Do. Στους υπόλοιπους ορόφους σχεδιάζονται διαμερίσματα προς ενοικίαση και στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας βρίσκεται η μονοκατοικία της αθλήτριας, η οποία καταλαμβάνει δύο επίπεδα. O σχεδιασμός ξεκινά από τη διαμόρφωση όλων των χώρων της πολυκατοικίας και τελικά εμβαθύνει στο interior design της κατοικίας. Η κατοικία σχεδιάστηκε για να τοποθετηθεί στην Κομοτηνή, καθώς κατέχει το δεύτερο Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης στην Ελλάδα.  

QKhD-_bD2n.jpg

Η ογκοπλασία του κτιρίου σχεδιάστηκε με βασική αρχή τη διαμόρφωση της μονοκατοικίας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολυκατοικίας. Ένας όγκος διασπάται με βάση τις λειτουργίες που τοποθετούνται καθ’ ύψος, με την λογική “βάση - κορμός - στέψη”. Η βάση της πολυκατοικίας είναι χώροι καταστημάτων, εκ των οποίων ο ένας είναι ο εργασιακός χώρος της αθλήτριας. Ο κορμός είναι τα επιμέρους διαμερίσματα της πολυκατοικίας και, τέλος, η στέψη είναι η μονοκατοικία της αθλήτριας. 

s6C51Pu6jL.jpg


cKzu5hoUgr.jpg


d4-DLpULW0.jpg


Στη μονοκατοικία, κύριο μέλημα ήταν η δυνατότητα ενσωμάτωσης όλων των λειτουργικών χώρων που χρειάζεται η αθλήτρια καθημερινά και κυρίως η επαφή όλων των λειτουργιών μεταξύ τους. Η κίνηση στον σχεδιασμό ολόκληρης της πολυκατοικίας λαμβάνει σημαντικό ρόλο, κάνοντάς την εμφανή και στην όψη. Η προσβασιμότητα στις κατοικίες σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων είναι αρκετά σημαντική και οφείλει να διασφαλίζεται. O πυρήνας κίνησης της πολυκατοικίας περιλαμβάνει κλιμακοστάσιο με θέση ΑΜΕΑ, αλλά και ανελκυστήρα. Ο χώρος αυτός αναπτύσσεται κάθετα στη δυτική πλευρά του κτιρίου και είναι ανοιχτός. Εσωτερικά της μονοκατοικίας η κίνηση εξακολουθεί να είναι σημαντική, αφού πρόκειται για διώροφη κατοικία, η οποία συνδέει τους δύο ορόφους μέσω ράμπας, που λειτουργεί και ως πίστα καθημερινής άθλησης. Πέρα από αυτή την πίστα, η άθληση στη μονοκατοικία συναντάται και στον δεύτερο όροφο, μέσα από την τοποθέτηση ενός γηπέδου badminton εξωτερικά. Στον τελευταίο όροφο της κατοικίας παρουσιάζεται εισχώρηση του όγκου, με σκοπό τη φιλοξενία ενός γηπέδου badminton για την αθλήτρια. Ένας χώρος που, εκτός από χώρος άσκησης, μπορεί να λειτουργήσει και ως ο υπαίθριος χώρος του σπιτιού, που φιλοξενεί δραστηριότητες με φίλους.

vdoPytiVN1.jpg


rzBjEqERz3.jpg


Επομένως, η άθληση χαρακτηρίζει ολόκληρη την κατοικία, αλλά και το κτίριο, αφού τα σημεία άσκησης τα συναντά κανείς στο χαμηλότερο αλλά και στο ψηλότερο σημείο του κτιρίου. Στον όροφο της μονοκατοικίας μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε ένοικος της πολυκατοικίας. Αυτό συμβαίνει, καθώς οι κοινόχρηστοι χώροι εκεί διαμορφώνονται ως χώροι χαλάρωσης για όλους και διακοσμούνται με φυτεύσεις που ξεπροβάλλουν από τα μπαλκόνια. Ακόμη, μπορεί κανείς να ανέβει για να παρακολουθήσει τους αγώνες της αθλήτριας.

hLMBtcdbKD.jpg
qNL2zL6-bA.jpg
TJEBhj9TWF.jpg

Στον σχεδιασμό του εσωτερικού της κατοικίας της αθλήτριας, σημαντικές ήταν οι διαδρομές. Τα δάπεδα παρέχουν μεγάλο πλάτος και ακτίνα στροφής, για άφθονο χώρο μετακίνησης και περιστροφής, με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια. Στόχος ήταν η διαμόρφωση μιας προσβάσιμης διαδρομής, που να συνδέει όλους τους χώρους και να διασφαλίζει ότι ο χρήστης έχει πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του σπιτιού, μέσα από σταθερά και αντιολισθητικά δάπεδα.

zPsNiNq8KZ.jpg

Κάθε χώρος της κατοικίας πρέπει να έχει επίπλωση προσαρμοσμένη στο ύψος του ατόμου που βρίσκεται στο αναπηρικό αμαξίδιο. Οι ντουλάπες και τα συρτάρια σχεδιάζονται έτσι, ώστε να προσαρμόζονται στο ύψος και στην εμβέλεια του χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου. Ακόμη, τοποθετείται ανοιχτή γκαρνταρόμπα, με ράβδους ρούχων χαμηλότερα στο έδαφος, για μεγαλύτερη ευκολία. Αντίστοιχα, τα έπιπλα κουζίνας και μπάνιου σχεδιάζονται προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αθλήτριας.

jDlrOe0OW3.jpg


8dhihTspSQ.jpg


pdYE5cMeG5.jpg


gCf9auk9wl.jpg


OWLFd84kmL.jpg


3l2dOMcB3H.jpg


PRODUCT CATALOGUE

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για έναν νέο πολιτισμό του χώρου

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 01/07/2024

Bicubic Residence

Archetype team - 28/06/2024

Το καινοτόμο Design του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer

Ηρώ Καραβία - 26/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

April Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες