ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
The High Rise Block

The High Rise Block

Κεφάλας Βασίλειος, Σαπίδου Δήμητρα - 06/10/2021 ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ

Διπλωματική εργασία

ΦοιτητέςΚεφάλας Βασίλειος, Σαπίδου Δήμητρα

Επιβλέποντες καθηγητές: Πολυχρονόπουλος Δημήτριος, Γρηγοριάδου Μαρία, Γιουζέπας Δημήτριος

Πανεπιστήμιο: Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης | Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης

6a6iBLscg2.jpg

Σχεδιασμός συλλογικής κατοικίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ένα οικοδομικό τετράγωνο που συνδέει τον ιδιωτικό και τον δημόσιο χώρο. Το οικόπεδο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, έναντι του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με Ε= 20.662,07τ.μ. Πρόκειται για ένα κτήριο κατοικιών, του οποίου στόχος είναι να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων. Η ζωή σήμερα ακολουθεί μια ρουτίνα, καθιστώντας την κατοικία των ανθρώπων έναν απλό χώρο στέγασης, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απουσία της ουσιαστικής επικοινωνίας, μόλις η πόρτα αυτού κλείνει. Στοχεύσαμε, λοιπόν, στον σχεδιασμό μιας συλλογικής κατοικίας, στην οποία θα μπορούν οι κάτοικοι να αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και να συναθροίζονται στους κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται ενδιάμεσα στους ορόφους όπου αναπτύσσονται οι οικίες. Επιπρόσθετα, σχεδιάσαμε έναν χώρο καλλιεργιών όπου οι ένοικοι μπορούν να παράγουν αγαθά πρώτης ύλης, όπως κάποια είδη οπωροκηπευτικών, μία ακόμη δραστηριότητα που στοχεύει στη συλλογικότητα των ανθρώπων. 

sx2UuhgGyV.jpg
1B2EyrtIwT.jpg

Καθώς αναπτύσσαμε την ιδέα της συλλογικότητας, θέλαμε να προσθέσουμε και ακόμη έναν στόχο, τον σχεδιασμό ενός  δημόσιου χώρου και το πώς αυτός θα συνδεθεί με τον ιδιωτικό. Βασικό στοιχείο του χώρου είναι η κεντρική πλατεία που αποτελεί την καρδιά του οικοπέδου, στην οποία καταλήγουν όλοι οι άξονες.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε ένα πάρκο αναψυχής το οποίο καταλήγει σε ένα κομμάτι θάλασσας και οδηγεί σε μια πλατφόρμα, η οποία εκτείνεται πάνω στο νερό κι έτσι ο επισκέπτης έρχεται σε άμεση επαφή με το στοιχείο του νερού. Βασικό κομμάτι τού δημόσιου χώρου είναι μια μεταλλική διαδρομή, που καταλήγει σε μία μικρή–δευτερεύουσα πλατεία και σε έναν χώρο στάσης. Η διαδρομή αυτή εκτείνεται πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και η μετάβασή του σε αυτή γίνεται ομαλά από το επίπεδο του δρόμου. Είναι ένα έντονο στοιχείο της ιδέας που ακολουθεί μια από τις κλίσεις του οικοπέδου, η οποία χαράσσεται και στο κτήριο. 

uu9SFX_QBN.jpg

Το κτήριο χωρίζεται σε τρεις όγκους, με βασικό άξονα τον κεντρικό πυρήνα. Στον κεντρικό πυρήνα, εξελίσσεται μια κατακόρυφη διαδρομή η οποία παράλληλα ενώνει τους όγκους δεξιά και αριστερά του κεντρικού πυρήνα. Στους ελεύθερους ορόφους παρατηρούμε κλειστούς χώρους, που χρησιμοποιούνται για τη συνάθροιση των ενοίκων. Στους χώρους αυτούς διαμορφώνονται ένα γυμναστήριο, ένα αναγνωστήριο, μια βιβλιοθήκη και ένα καθιστικό.

5W5RSOJjR2.jpg

Το ένα τμήμα του κτηρίου εκτείνεται σε μεγαλύτερο ύψος και ανέρχεται στα 67,40μ., ενώ το χαμηλότερο τμήμα φτάνει στα 54,40μ. Αποτελείται από 18 ορόφους με καθαρό ύψος 3μ. ο κάθε όροφος, και τον χώρο της Pilotis με ύψος 6,40μ. Οι διαστάσεις του κτηρίου είναι 81,40*28,00, με Ε=2.279,2τ.μ. Είναι σύμμικτη κατασκευή, καθώς τα υποστυλώματα μορφής SHS και τα δοκάρια μορφής IPE είναι μεταλλικά, ενώ οι πλάκες του κτηρίου είναι σύμμικτες (μέταλλο-μπετό). Για τις τοιχοποιίες του κτηρίου επιλέχθηκε η ξηρά δόμηση, με σκοπό την ελάφρυνση του κτηρίου. Για την επένδυση των τοιχοποιιών χρησιμοποιήθηκε ξύλο, μέταλλο και σοβάς. 

2drffDb2Zm.jpg
2opbHpeFHF.jpg

Στο κτήριο κατανέμονται 112 διαμερίσματα τεσσάρων διαφορετικών τύπων. 

Το διαμέρισμα τύπου Α, με Ε=40τ.μ., αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο καθιστικού-κουζίνας και δωματίου και ένα μπάνιο. 

Το διαμέρισμα τύπου Β, με Ε=91,25τ.μ, αποτελείται από έναν χώρο καθιστικού, κουζίνα, 2 υπνοδωμάτια και μπάνιο. 

Το διαμέρισμα τύπου Γ, με Ε=120τ.μ., αποτελείται από ενιαίο χώρο καθιστικού–κουζίνας, 3 υπνοδωμάτια και μπάνιο.

Το διαμέρισμα τύπου Δ, με Ε=140τ.μ., είναι μεζονέτα που στο κάτω επίπεδο κατανέμονται ο χώρος του καθιστικού, η κουζίνα και ένας χώρος ξενώνα, ενώ στο πάνω επίπεδο αναπτύσσονται τα 3 υπνοδωμάτια και το μπάνιο.

5lEdpWrtoq.jpg
EvIHs61i1p.jpg


https://www.youtube.com/watch?v=yRoBulcpWIQ&t=7s&ab_channel=DimitraSapidou 

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnicool Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Piano House

Archetype team - 12/07/2024

Στρώμα Magnistretch: Το “Στρώμα των Αθλητών” συστήνεται σε Αρχιτέκτονες, Interior Designers και Ξενοδόχους

Archetype team - 11/07/2024

Κέντρα πόλεων ή τουριστικοί περίπατοι;

Ηρώ Καραβία - 10/07/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

May Issue | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες