`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!
Vintage pshyco. The Digger

Vintage pshyco. The Digger

Μανώλης Οικονόμου - 15/04/2024 ΧΡΟΝΙΚΟ

Από τα σκουπίδια στο σαλόνι

Στο pickup παίζει ο δίσκος του Johnny Cash, ο φωτισμός χαμηλός, ατμοσφαιρικός. Από το μεγάλο κρυστάλλινο τασάκι αναδύει ο καπνός από το τελευταίο τσιγάρο, ενώ την ίδια στιγμή η pop κόκκινη κούπα μόλις έχει γεμίσει με ζεστό καφέ. Γνωριζόμαστε από καιρό αλλά είναι η πρώτη φορά που τον επισκέπτομαι στο σπίτι του, "ήρθε η στιγμή να σου δείξω τη συλλογή μου", μου είχε πει με νόημα. Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας, σε μια παλιά Αθηναϊκή γειτονιά που τώρα πια βρίσκει ξανά τον βηματισμό της.

Το σπίτι γεμάτο αντικείμενα, μικρά και μεγάλα, κυρίως των δημιουργικών δεκαετιών '60, '70 και '80, όπου πληθώρα σχεδιαστών μεγαλούργησαν. Δεν είναι τοποθετημένα σαν σε μουσείο, αλλά με τρόπο που να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας της οικογένειας. Φωτιστικά Murano και Guzzini φωτίζουν το ευρύχωρο σαλόνι, τα ρολόγια Metamec οργανώνουν τη μέρα και οι δερμάτινες καρέκλες εμπνέουν. Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν κάποια από τα κομμάτια αυτής της ιδιαίτερης συλλογής, που επανατοποθετεί στο σήμερα χαμένα κομμάτια του αέναου puzzle του design. 

GvuUE4hGvi.jpg


Ο Digger, του Vintage pshyco, είναι ένας άνθρωπος που κινείται άνετα στον χώρο και τον χρόνο, εντοπίζοντας αντικείμενα που βρίσκονται στη λήθη, στις λάσπες και στα σκουπίδια. Έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει την ουσιαστική αξία, όχι απαραίτητα την οικονομική, αλλά την καλλιτεχνική αξία αυτών των αντικειμένων. Στη συνέχεια, και με τη λογική της διατήρησης της αυθεντικότητας, τα συντηρεί και τα επαναφέρει στο σήμερα ως σπαράγματα ενός δημιουργικού παρελθόντος

Όταν τα αντικείμενα είναι σε πολύ κακή κατάσταση, αυτά επανασχεδιάζονται παίρνοντας νέες μορφές, "το architectural rebult είναι μια από τις χαρές μου", μου αναφέρει όλο νόημα. Είμαι πεπεισμένος ότι αν ζούσε τις δεκαετίες του '50, '60 και '70 θα ήταν από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές φωτιστικών, σκεφτόμουν όταν έκλεινε η πόρτα πίσω μου. Ξεκίνησα να κατεβαίνω τις σκάλες σκεπτόμενος τις ταινίες, τις διαφημίσεις και τα βιβλία design όπου έχω δει και διαβάσει σχεδόν για το σύνολο των αντικειμένων που είδα. 

G64Qsc1h9J.jpg
QdGm0wFutK.jpg
o0nEhaDBdT.jpgΚομμάτια τις συλλογής αυτής μπορούμε να θαυμάσουμε στις παρακάτω σελίδες. 

Instagrame. vintagepshycothedigger
Facebook. Vintagepshyco Thedigger

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες Κτηριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Archetype team - 24/05/2024

Tα Novelties της Artemide στην Design Week 2024

Archetype team - 23/05/2024

Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον (Α' Μέρος)

Ηρώ Καραβία - 22/05/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες