Φοιτήτριες: Βασταρδή Δέσποινα-Βασιλική, Βουνάτσου Βασιλική
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Έβελυν Γαβρήλου
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Παρουσίαση: Ιούνιος 2022
Αντικείμενο της διπλωματικής μας εργασίας αποτελεί η προοπτική επέκτασης του Αγροτικού συνεταιρισμού «ΖΑΓΟΡΙΝ» που βρίσκεται στη Ζαγορά Πηλίου, η στέγαση των εποχιακών εργατών που επισκέπτονται το Πήλιο κατά την περίοδο της συγκομιδής, αλλά και η ενίσχυση του αγροτουρισμού στην περιοχή. Ο συνεταιρισμός «ΖΑΓΟΡΙΝ» βρίσκεται σε λειτουργία από το 1916 και φημίζεται για τα άριστης ποιότητας μήλα. Άλλοι καρποί που επεξεργάζεται ο συνεταιρισμός είναι το κάστανο, το κεράσι, το αχλάδι και το ακτινίδιο. Ο αριθμός των συνεταίρων που απαρτίζουν το «ΖΑΓΟΡΙΝ» φτάνει τους εφτακόσιους και ετησίως εξάγονται 13.000.000 κιλά μήλων. Παρά το μεγάλο μέγεθος της παραγωγής του, ο συνεταιρισμός υποφέρει από αρκετές ελλείψεις, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διεξαγωγή συνεντεύξεων με αρκετούς συνέταιρους.
Σκοπός της εργασίας μας είναι να προτείνει πιθανές λύσεις για τις ελλείψεις αυτές, με ένα κτίριο το οποίο λειτουργεί επικουρικά στον ήδη υπάρχοντα συνεταιρισμό και παράλληλα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο για την περιοχή. Εκεί, μπορεί κανείς να ενημερωθεί για τη διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής των μήλων και των κάστανων -καθώς και των παραγώγων τους-, να συμμετάσχει στη συγκομιδή αλλά και σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως αυτές που φιλοξενούν οι γιορτές του μήλου και του κάστανου που λαμβάνουν χώρα ετησίως στα χωριά του Πηλίου.
Τοποθετημένο στις βουνοπλαγιές του Πηλίου, το κτίριό μας προσκαλεί τον επισκέπτη να βυθιστεί βαθιά μέσα στο βουνό, και, διασχίζοντάς το, να απογειωθεί στην απέραντη θέα του Αιγαίου. Τα προγράμματα που έχουμε συμπεριλάβει στο έργο μας συμβάλλουν σε μια απόπειρα επανασύνδεσης του ατόμου με τη φύση, μέσω της συμμετοχής του σε διάφορες παραγωγικές διαδικασίες. Επιχειρούμε να απαντήσουμε στο ζήτημα της κατοίκισης των εργατικών νομάδων αλλά και να μετατρέψουμε μια «απλή» αγροτική διαδικασία σε γιορτινή εμπειρία.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εργασία πατώντας εδώ.
Zagro Center: Agrotourism Cooperative of Zagora
Students: Vastardi Despoina-Vasiliki, Vounatsou Vasiliki
Supervisor: E. Gavrilou
Department of Architecture / University of Thessaly
June 2022
The object of our diploma thesis is the prospect of expanding the Agricultural Cooperative "ZAGORIN" located in Zagora Pelion, the accommodation of seasonal workers visiting Pelion during the harvest season and the enhancement of agrotourism in the region. The cooperative "ZAGORIN" has been in operation since 1916 and is famous for its excellent quality apples. Other fruits processed by the cooperative are chestnut, cherry, pear and kiwi. The number of partners that make up "ZAGORIN" reaches seven hundred and annually 13,000,000 kilos of apples are exported. Despite the large size of its production, the cooperative suffers from several shortcomings as it was found during interviews with several partners.
The purpose of our work is to propose possible solutions for these shortcomings, with a building that functions as an auxiliary to the already existing cooperative and at the same time is a cultural center for the region. There, one can be informed about the procedure of processing and producing apples and chestnuts - as well as their derivatives - to participate in the harvest and in recreational activities, such as those hosted by the apple and chestnut festivals that take place annually in the villages of Pelion.
Located on the mountainsides of Pelion, the building invites the visitor to sink deep into the mountain and by crossing it, to take off in the endless view of the Aegean Sea. The programs we have included in our work contribute to an attempt to reconnect the individual with nature, through their participation in various production processes. We attempt to answer the issue of the habitation of working-class “nomads” but also to turn a "simple" agricultural process into a festive experience.
You can read more here.
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: