Αλεξάνδρα Βούγια
Η Αλεξάνδρα Βούγια (Θεσσαλονίκη, 1983) αποφοίτησε το 2007 από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε το MSc in Advanced Architectural Design στο Graduate School of Architecture, Planning and Preservation – GSAPP του Columbia University (2008). Τον Ιούνιο του 2016 της απονεμήθηκε το διδακτορικό δίπλωμα από την Architectural Association – School of Architecture του Λονδίνου. Η διατριβή με τον τίτλο Estranging Forms: Modernist Abstraction and De-Alienating Tactics [Μορφές Ανοικείωσης: Η Αφαίρεση στο Μοντέρνο ως Στρατηγική ενάντια στην Αποξένωση], εξέτασε την πορεία προς την αφαίρεση στην τέχνη και την αρχιτεκτονική του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, με έμφαση σε παραδείγματα του μεσοπολεμικού μοντερνισμού.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διατριβής επικεντρώθηκε στον μεσοπολεμικό μοντερνισμό της Γερμανίας και ανέλυσε την αρχιτεκτονική αφαίρεση ως στρατηγική ενάντια στην κοινωνική αλλοτρίωση.
Η Αλεξάνδρα έχει εργαστεί ως αρχιτέκτων στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Συνεργατικού Γραφείου Φατούρα, μιας αρχιτεκτονικής και ερευνητικής ομάδας που ασχολείται με έργα σε ένα εύρος κλιμάκων: προσωπικά αντικείμενα, δρώμενα, αρχιτεκτονικούς χώρους, αστικό σχεδιασμό και πολεοδομικά σχέδια (από το 2009). Διδάσκει στην Architectural Association από το 2012, μαθήματα ιστορίας/θεωρίας και σχεδιασμού σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, ενώ είναι συντονίστρια του MArch Architecture & Urbanism (DRL).