Η έκθεση "Αρχιτεκτονική της Δυσκολίας" διερευνά το ζήτημα της συναισθηματικής κατάστασης της δυσκολίας σε συσχέτιση με τον αρχιτεκτονικό χώρο. Εξετάζει δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο η αρχιτεκτονική συμμετέχει στη δημιουργία και τη διαχείριση των ανθρώπινων συναισθημάτων. Τα έργα που εκτίθενται αφορούν σχεδιαστικές αναπαραστάσεις πραγματικών καθημερινών χώρων που δημιούργησε ομάδα φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ, πραγματοποιώντας προσεκτική παρατήρηση, ερμηνεία και αναπαράσταση σε δύο είδη υπαρχόντων χώρων που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους: χώρους που τους κάνουν να νιώθουν άβολα (χώρους δυσκολίας) και χώρους στους οποίους καταφεύγουν όταν είναι δυσκολεμένοι (χώρους καταφύγια).
Οι έννοιες που διερευνά η έκθεση είναι ιδιαίτερα επίκαιρες τις μέρες των Χριστουγέννων, καθώς οι αυξημένες προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις που δημιουργούνται από τις γιορτές, τόσο λόγω της συνύπαρξης όσο και λόγω της μοναξιάς, μπορεί να οδηγήσουν στο δύσκολο συναίσθημα της μελαγχολίας των Χριστουγέννων (Christmas bluesblues) και της διαχείρισής του μέσα από χώρους ανοίκειους και οικείους.
Η διερεύνηση της Αρχιτεκτονικής της Δυσκολίας, αν και εκκινεί από έναν πολύ προσωπικό πυρήνα της ύπαρξης, που αγγίζει τα συγκεκριμένα συναισθήματα του καθενός και της καθεμιάς ξεχωριστά, δεν είναι μόνο μια εσωτερική υπόθεση του ατόμου. Αντιθέτως, ο κύριος στόχος των έργων που εκτίθενται αφορά τη διυποκειμενική αναζήτηση του τρόπου, με τον οποίο η αρχιτεκτονική γεννά επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται από τα συναισθήματα των ανθρώπων που έρχονται να κατοικήσουν έναν χώρο, είτε ιδιωτικό είτε δημόσιο. Ξεκινά δηλαδή από το προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να έρθει σε επαφή με το κοινό και το κύριο, αυτό που αφορά και τους άλλους ανθρώπους.
Η έκθεση φιλοξενείται στο ισόγειο του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθήνας, της 1ης Υ.ΠΕ., του Υπουργείου Υγείας, έναν χώρο που, αξιοποιώντας τη Συστημική Επιστημολογική Θεώρηση, έχει ως βασικό στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού, του εφήβου και της οικογένειας, μέσα από τη θετική διεργασία του ζειν και με βασική αρχή τον σεβασμό της μοναδικότητας του Ανθρώπινου προσώπου, ανεξάρτητα από τις όποιες δυσλειτουργίες του.
Η έκθεση συνοδεύεται από ιστοσελίδα που περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε έργο που εκτίθεται. architectureofdifficulty.wordpress.com
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Λεωνίδας Κουτσουμπός, Επίκουρος Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ.
Πληροφορίες έκθεσης:
Χώρος διεξαγωγής έκθεσης: Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής, Ηπείρου 17, Αθήνα, 10433 (ισόγειο)
Διάρκεια: Δεκέμβριος 2023 - Φεβρουάριος 2024
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 -14:00
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Archetype team - 04/11/2024
Archetype team - 01/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: