Με τον κτιριακό τύπο της «πολυκατοικίας» η Αθήνα εξελίχθηκε σε μια σύγχρονη μητρόπολη του 20ού αιώνα. Για περισσότερα από 45 χρόνια, το μοντέλο αυτό αποτέλεσε την αδιαμφισβήτητη επιλογή, την ιδανική κατοικία για όλα τα κοινωνικά στρώματα. Η έκθεση «Athens’ Polykatoikias 1930-1975. Formation of a Typology» [«Οι πολυκατοικίες της Αθήνας, 1930-1975. Η διαμόρφωση μιας τυπολογίας»] προσεγγίζει τον κτιριακό τύπο της «πολυκατοικίας» ως αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, στο οποίο αποτυπώθηκαν ιδέες και οράματα για τη ζωή και τη συμβίωση στην πόλη, που σταδιακά συμπυκνώθηκαν σε μια εμβληματική τελική μορφή.
Φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια παρακολουθούν την πρωτοποριακή εξέλιξη των κύριων χαρακτηριστικών της πολυκατοικίας –κατόψεις, είσοδοι και μπαλκόνια. Η παρουσίαση σχεδίων πολυκατοικιών από πέντε δεκαετίες είναι ένας αναδρομικός φόρος τιμής στις Ελληνίδες και τους Έλληνες αρχιτέκτονες που συνέβαλαν στη γέννηση αυτού του κτιριακού τύπου, αλλά και προσέφεραν μοντέλα για την ανεπίσημη μαζική παραγωγή πολυκατοικιών στη μεταπολεμική περίοδο.
Η έκθεση βασίζεται στην έκδοση Athens’ Polykatoikias 1930-1975 του Γερμανού αρχιτέκτονα Kilian Schmitz-Hübsch και του Έλληνα φωτογράφου Δημήτρη Κλεάνθη, η οποία κυκλοφόρησε το 2023.
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα - Πέμπτη: 8 π.μ. - 10 μ.μ.
Παρασκευή: 8 π.μ. - 5 μ.μ.
Σάββατο: 8 π.μ. - 1.30 μ.μ.
Γλώσσα: Αγγλικά
Είσοδος: Ελεύθερη
Goethe-Institut Athen
Ομήρου 14-16
100 33 Αθήνα, Κάτω φουαγιέ
***
Ο Kilian Schmitz-Hübsch (γεν. 1968 στη Βόννη) σπούδασε αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου. Αφού εργάστηκε για τον Oswald Mathias Unger και τους Rave Architekten στο Βερολίνο, το 2004 ίδρυσε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο στο Μπίνγκεν. Από το 2008 ως το 2014 δίδαξε ως βοηθός του καθηγητή Alban Janson στην έδρα «Grundlagen der Architektur» [«Βάσεις της Αρχιτεκτονικής»] στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης. Έχει διοργανώσει εκθέσεις με θέμα διάφορες οικιστικές τυπολογίες και είναι συνεπιμελητής του βιβλίου αρχιτεκτονικής με τίτλο Unerkannte Räume (εκδ. Jovis, Βερολίνο 2015), καθώς και ο συγγραφέας της έκδοσης Athens’ Polykatoikias 1930-1975 (εκδ. Kettler, Ντόρτμουντ 2023). Από το 2016 έχει συμμετάσχει σε πολλές κριτικές επιτροπές βράβευσης στο πλαίσιο αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Από το 2024 είναι λέκτορας Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων στην Ακαδημία Μόδας και Ντιζάιν του Βισμπάντεν.
Ο Δημήτρης Κλεάνθης (γεν. 1985 στην Αθήνα) σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, εγκληματολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και φωτογραφία στο Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας της Νέας Υόρκης. Από το 2012 εργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος στην Αθήνα, με εστίαση στην αρχιτεκτονική φωτογραφία και το φωτογραφικό ρεπορτάζ. Δουλειές του έχουν παρουσιαστεί σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις διαφόρων πολιτιστικών φορέων, όπως είναι το Μουσείο Μπενάκη, η Ελληνοαμερικανική Ένωση και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και σε περιοδικά και άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα: Wallpaper*, VICE, Conde Nast Traveller, εφημ. «Καθημερινή», Athens Voice κ.ά. Υπογράφει το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης Athens’ Polykatoikias 1930-1975 (εκδ. Kettler, Ντόρτμουντ 2023). Οι φωτογραφίες του συνοδεύουν επίσης το πρόσφατο βιβλίο της Marina Warner Temporale (Sylph Editions, Λονδίνο 2023).
Η Μυρτώ Κιούρτη ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Advanced Architectural Design από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, καθώς και διδακτορικό από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει αναπτύξει μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική προσέγγιση με την ονομασία «Συγκινησιακός Λειτουργισμός», η οποία συνδυάζει την αρχιτεκτονική με τις κοινωνικές επιστήμες και την ψυχανάλυση. Από το 2002 διατηρεί το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο στην Αθήνα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλούς φορείς, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη και τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Αρθρογραφεί τακτικά στον ελληνικό τύπο (Καθημερινή, Athens Voice, Lifo, κ.ά.) για τον κοινωνικό αντίκτυπο της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα.
Χάρης Μαργιούκλας - 03/02/2025
Σοφία Θρουβάλα - 30/01/2025
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: