Σας ανακοινώνουμε πως το Athens Waterfront, η Δορυφορική Εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ του ΝΕΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ BAUHAUS (ΝΕΒ), 9-13 Απριλίου, αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Θα λάβουμε σύντομα πληροφορίες για τις προϋποθέσεις της συνέχισης του προγράμματος.
Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Bauhaus (ΝΕΒ) είναι μια δημιουργική και διεπιστημονική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να προσφέρει μια πολιτιστική διάσταση στην πράσινη μετάβαση και να συνδέσει την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία με τους χώρους διαβίωσης και τις εμπειρίες των πολιτών. Το ΝΕΒ, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, υιοθετεί τον Συμμετοχικό Σχεδιασμό στοχεύοντας στη συμμετοχή όλων των ανθρώπων, χωρίς περιορισμούς, για τη διαμόρφωση κοινών λύσεων. Οι βασικές αξίες του ΝΕΒ είναι η Βιωσιμότητα, η Αισθητική και η Συμπερίληψη.
Με τον τίτλο εργασίας «Πλανήτης για όλους», το κεντρικό Φεστιβάλ ΝΕΒ στο Βέλγιο συγκεντρώνει, στις 9-14 Απριλίου 2024, καινοτόμους, δημιουργούς, επιστήμονες, ανθρώπους και συλλογικότητες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, για να συζητήσουν και να διαμορφώσουν το μέλλον μας που είναι βιώσιμο, χωρίς αποκλεισμούς και όμορφο. Ας εξερευνήσουμε μαζί θέματα όπως το καταφύγιο και τα περιβάλλοντα διαβίωσης, η γη και το νερό, η μόδα και η ανθρώπινη ευημερία υπό το πρίσμα του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα των Φεστιβάλ θα εκτείνεται σε πέντε ημέρες σε τέσσερις άξονες δραστηριοτήτων:
Φόρουμ - μια πλατφόρμα για ενδιαφέρουσες συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών γύρω από το Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus.
Fair - ένα εργαστήριο και έκθεση που αναδεικνύει έργα και πρωτότυπα που ευθυγραμμίζονται και υποστηρίζουν τις βασικές αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus.
Φεστιβάλ - μια γιορτή που ενώνει τον πολιτισμό, την τέχνη και τη φιλικότητα, χρησιμεύοντας ως μια στιγμή συλλογικής χαράς, τιμώντας την ελευθερία της έκφρασης και αγκαλιάζοντας ριζοσπαστικές, καινοτόμες και ανατρεπτικές ιδέες και οράματα.
Δορυφορικές εκδηλώσεις: εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που διοργανώνονται ανεξάρτητα στις Βρυξέλλες και πέρα από αυτές, με βασικές δραστηριότητες σύμφωνα με τις Νέες Ευρωπαϊκές αξίες του Bauhaus.
Αξίες του Νέου Ευρωπαίου Bauhaus
Η εκδήλωσή μας θα ευθυγραμμιστεί, θα αγκαλιάσει και θα προωθήσει τουλάχιστον όλες τις αξίες του Νέου Ευρωπαίου Bauhaus, ενισχύοντας τη δημιουργία αισθητικά ευχάριστων και βιώσιμων περιβαλλόντων που ενθαρρύνουν αρμονικούς και χωρίς αποκλεισμούς τρόπους συμβίωσης.
Για εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκτός Βρυξελλών, είμαστε ελεύθεροι να ευθυγραμμιστούμε με την εβδομάδα του Φεστιβάλ στο Βέλγιο. Αυτός ο συγχρονισμός επιτρέπει μια συνεκτική και εντυπωσιακή εμπειρία σε διαφορετικές τοποθεσίες, ενισχύοντας την αίσθηση της ενότητας και του κοινού εορτασμού.
Αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus
Η εκδήλωσή μας θα απεικονίσει τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus:
Πολυεπίπεδη προσέγγιση: από παγκόσμια σε τοπική. Η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση φέρνουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα, η αλλαγή συμβαίνει σε τοπικό επίπεδο και έχει αντίκτυπο σε όλους τους ανθρώπους. Στην προσέγγιση περιλαμβάνονται και έργα μικρής κλίμακας.
Συμμετοχική προσέγγιση: περιλαμβάνει την κοινωνία των πολιτών και ανθρώπους όλων των ηλικιών και σε όλη την ποικιλομορφία τους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των νέων και των μειονεκτούντων ομάδων (άτομα με ειδικές ανάγκες) και των μειονοτήτων.
Διεπιστημονική προσέγγιση: απαιτεί την εισαγωγή πολλών διαφορετικών ικανοτήτων και γνώσεις από διαφορετικούς τομείς.
Το Αθήνα Waterfront Road, ως δορυφορική εκδήλωση στην Αθήνα, διερευνά πιλοτικά στο θαλάσσιο μέτωπο της Aττικής, ένα όραμα για τη διασύνδεση των πράσινων τόπων ολόκληρης της Αττικής, με βάση τις αρχές και τις αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπαουχάους. Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ του NEB υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και της Περιφέρειας Αττικής και η συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους σηματοδοτούν την εκκίνηση αυτής της προσπάθειας.
Με οδηγό τις συμμετοχικές διαδικασίες που προτείνονται στο πρόγραμμά μας, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά υπαίθριων Workshop Συμμετοχικού Σχεδιασμού (Αθήνα Waterfront Road), καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και δημόσιες συζητήσεις που θα σχετίζονται με τις αξίες μας γύρω από τον φυσικό κόσμο και τη σχέση μας με το δομημένο περιβάλλον. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα σε ανοιχτούς κοινόχρηστους δημόσιους χώρους του παράκτιου μετώπου της Αττικής, από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2024.
Σήμερα, στο θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας υλοποιείται, από την Περιφέρεια Αττικής, η σημαντικότερη ίσως διαχρονικά πολεοδομική παρέμβαση για την πόλη -η ενοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της από άκρο σε άκρο: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που ανοίγει τον δρόμο για ένα συμμετοχικό σχέδιο Waterfront, μέσω της τέχνης και της συμπερίληψης. Επίκεντρο της εκδήλωσης, ως πρόταση αξίας του θαλασσίου Μετώπου για όλη την Αττική, θα είναι η προβολή του έργου της περιφέρειας Αττικής στον όρμο Παλαιού Φαλήρου (ένα έργο που ήδη χρηματοδοτείται από το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους), αλλά και άλλων πάρκων της ενδοχώρας με στόχο την διασύνδεσή τους στο θαλάσσιο μέτωπο.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσής μας, ως πρόγραμμα συμμετοχικού σχεδιασμού μέσω της τέχνης, της τεχνολογίας και της συναπόφασης, βασίζεται και προάγει τις τρεις βασικές αξίες του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους:
Η εκδήλωσή μας απεικονίζει τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Μέσω της πολυεπίπεδης προσέγγισης του Συμμετοχικού σχεδιασμού από την Παγκόσμια διάσταση στα μικρά έργα του Θαλασσίου Μετώπου, της Συμμετοχικής προσέγγισης που άλλωστε είναι και ο σκοπός της εκδήλωσής μας και της Διεπιστημονικής προσέγγισης που αντικατοπτρίζεται στο Φόρουμ της εκδήλωσής μας, αλλά και τη θεματολογία των εργαστηρίων μας. Η ενίσχυση του αισθήματος του ανήκειν μέσω ουσιαστικών εμπειριών και της ενσωμάτωσης νέων ανθεκτικών πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής, είναι ο κύριος Θεματικός άξονας του Athena Waterfront.
Με το πρόγραμμά μας πιστεύουμε ότι οι κοινότητες θα εστιάσουν στην επανασύνδεσή τους με το φυσικό περιβάλλον, στην κατανόηση των επιπτώσεων του τρόπου της ζωής μας στον φυσικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής μας και της ευθύνης μας στην αλλαγή του τεχνητού περιβάλλοντος και κατ' επέκταση στην επίδρασή μας στο κλίμα, αλλά και τη δημιουργία υποδομών με προτεραιότητα την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.
Μανώλης Οικονόμου - 20/01/2025
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: