`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Διαλέξεις & Διάλογοι: 19ος Κύκλος Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων | Γ' Εκδήλωση

30/05/2023, 19:00
30/05/2023, 22:00
Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138
Διάλεξη αρχιτεκτονικής

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιήσει, την Τρίτη 30 Μαΐου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την τρίτη εκδήλωση του 19ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ, καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους, αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, καθηγήτρια ΕΜΠ).

Στην τρίτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Απόστολος Καλφόπουλος / SuKu (Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Εικαστικών Τεχνών ΑΠΘ)

“APROPOS”

16WcWVj4No.jpg


Στη διάλεξή του με τίτλο “Apropos”, θα παρουσιάσει μία σειρά από συνεργατικά αλλά και ατομικά έργα, από το 1998 ως σήμερα, που εκτείνονται από την αρχιτεκτονική έως την επιμέλεια εκθέσεων και δράσεων. Το επιλεκτικό αυτό “rewind” σε διευρυμένες πρακτικές σχεδιασμού και επιμέλειας, έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για μία συζήτηση πάνω στο πώς η αρχιτεκτονική μπορεί να δημιουργήσει περιβάλλοντα για δράση, παύση και κριτικό (ανα-)στοχασμό, όπου ο σχεδιασμός επιχειρεί να υπερβεί αυτό που η οικονομία μπορεί να εκμεταλλευτεί.

Θέμης Χατζηγιαννόπουλος / TCP architects (Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ)

ΑΝΑΛΗΘΕΙΣ ΔΙΟΠΤΕΥΣΕΙΣ

Ilv3qcIg9h.jpg


Η εισήγηση περιλαμβάνει την παρουσίαση μιας επιλογής παραδειγμάτων από την πρόσφατη δραστηριότητα του ομιλητή και των “TCP architects”. Για κάθε παράδειγμα, επιχειρείται η νοερή συσχέτιση και ενδεχόμενη νοηματική ευθυγράμμιση με αρχιτεκτονικά έργα και βιώματα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη συγκρότηση ενός τρόπου του σκέπτεσθαι και σχεδιάζειν.

Περισσότερες πληροφορίες www.eia.gr

#eialectures19

***

O Απόστολος Καλφόπουλος (Ph.D, MΑrch, BSc) είναι αρχιτέκτων, επιμελητής εκθέσεων και κριτικός τέχνης. Από το 2002 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί μία σειρά από πολυδιάστατα project, εκθέσεις και έντυπα. Έχει εκτενή εμπειρία στην καλλιτεχνική διεύθυνση πολιτιστικών έργων και στον στρατηγικό πολιτιστικό προγραμματισμό. Το 2017 συν-ίδρυσε το συνεργατικό σχήμα «SuKu», το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα πάνω στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μέσα από τη συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Το διάστημα 2009-2016 διηύθυνε το «ΔΥΝΑΜΟ», έναν ανεξάρτητο, μη-κερδοσκοπικό φορέα υποστήριξης, ανάδειξης και διάχυσης της σύγχρονης δημιουργίας και της πρωτότυπης έρευνας στον χώρο των εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, της αρχιτεκτονικής και του design. Είναι αναπληρωτής καθηγητής αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και εικαστικών τεχνών στο τμήμα αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Ο Θέμης Χατζηγιαννόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με διδακτική δραστηριότητα σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα αρχιτεκτονικού, αστικού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Το δημοσιευμένο θεωρητικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν την αρχιτεκτονική συνθετική διαδικασία κατά την εκπόνηση όλων των μελετητικών φάσεων, καθώς και την αμφίδρομη σχέση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με τις εξελίξεις στην τεχνολογία της δόμησης. Είναι ιδρυτικό μέλος των “TCP architects” και διαθέτει εφαρμοσμένο έργο που έχει λάβει 14 βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, έχει παρουσιαστεί σε 21 εκθέσεις αρχιτεκτονικής και έχει δημοσιευθεί πάνω από 100 φορές στον ειδικό και ευρύτερο τύπο.


ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

HALO

ΧΟΡΗΓΟΣ 2022-2023

ELVAL- COLOUR

30/05/2023, 19:00
30/05/2023, 22:00
Μουσείο Μπενάκη, οδός Πειραιώς 138
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS

Σποτ Οροφής Hide 105 Dark Rotate

MP ILLUMINATION – MARINOS PATRIKIOS

Κάθισμα TNK Flex by ACTIU

The Green Office

Ρυθμιζόμενο σε ύψος γραφείο Mobility by ACTIU

The Green Office
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Reflections Architects’ Files

Archetype team - 02/06/2023

The Kifissias 4-est

Archetype team - 31/05/2023

Not Alone: Δομή Ανοιχτής Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών

Μαρία Παυλάκη - 30/05/2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

May Issue vol.2 | 2023
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες