`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Διαλέξεις & Διάλογοι: 20ός Κύκλος Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων | Ε' Εκδήλωση

23/04/2024, 19:00
23/04/2024, 22:00
Μουσείο Μπενάκη
Διάλεξη αρχιτεκτονικής

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 23 Απριλίου και ώρα 19:00, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, την πέμπτη εκδήλωση του 20ού κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με τίτλο “διαλέξεις & διάλογοι”.

Οι διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους, αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Η παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, ο διάλογος μεταξύ τους αλλά και με το κοινό, θεωρούμε ότι μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι Αναστάσιος Κωτσιόπουλος (Αρχιτέκτων, ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ), Διονύσης Σοτοβίκης (Αρχιτέκτων) και Σοφία Τσιράκη (Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια ΕΜΠ).

Στην πέμπτη διάλεξη του κύκλου συμμετέχουν οι:

Draftworks* architects (Χριστιάνα Ιωάννου, Χρίστος Παπαστεργίου)

"ΤΟ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝ"

Η παρουσίαση έχει σκοπό να συζητήσει τη δουλειά της ομάδας μας σε διάφορες κλίμακες και προγράμματα, με αφορμή την έννοια του εναπομείναντος, μια έννοια η οποία φέρνει μαζί δυο αρχιτεκτονικές συνιστώσες: Πρώτον το κενό, ως χώρο που "ξεμένει", η σημασία του οποίου για εμάς πηγάζει από μια προσωπική συνθετική μυθολογία ήδη από τα φοιτητικά μας χρόνια και θεωρεί την αρχιτεκτονική ως μια πράξη δημιουργίας ενός κτισμένου πλαισίου, το οποίο διαμορφώνει διάφορα ήδη και κλίμακες κενών και "άχρηστων" χωρων. Δεύτερον το απρόβλεπτο, το παράπλευρο και το αυτοφυόμενο, και την προσπάθεια της αρχιτεκτονικής μας να ενσωματώσει αυτόν τον παράγοντα, κυρίως μέσα από την υιοθέτηση της βλάστησης και της φύσης ως μέρος της κτισμένης αρχιτεκτονικής. Θα καταλήξουμε συζητώντας για το πώς αναγνωρίζουμε τον περίκλειστο κήπο ως μια τυπολογία η οποία φέρνει μαζί τις δυο παραπάνω έννοιες ως "σχεδιασμένο εναπομείναν" και γίνεται φορέας τοπικότητας με τη συμμετοχή της φύσης, του κλίματος, της υλικότητας και της χρήσης στη συνθετική διαδικασία.

QOr_RaYOAz.jpg


Λεωνίδας Κουτσουμπός

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΘΕΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Μέσα από την παρουσίαση επιλεγμένου σχεδιασμένου και χτισμένου αρχιτεκτονικού έργου, επιχειρείται μια αναστοχαστική προσπάθεια εκλογίκευσης της συνθετικής διαδικασίας. Αναζητείται, έτσι, μια σειρά από αρχές που διέπουν τη δουλειά στο σχεδιαστήριο. Οι αρχές αυτές εφορμούν από τη διατακτική δύναμη της αρχιτεκτονικής και την ανάγκη συγκρότησης ενός συστήματος κανόνων, αλλά και των τοπικών αναιρέσεών τους. Παρουσιάζεται έτσι ένα πεδίο έρευνας που εξετάζει τη στενή σχέση της αρχιτεκτονικής δομής και της μορφής, δίνοντας έμφαση στην τεκτονική διαύγεια και διαφάνεια. Επίσης εξετάζονται τα όρια της αυτοσυγκρότησης και του ετεροκαθορισμού του αρχιτεκτονικού έργου, σε σχέση με τον εκάστοτε τόπο. Τέλος, αναζητείται η σημασία της ηθικής διάστασης του έργου, τόσο ως προς την εσωτερική συνέπεια της συγκρότησής του, όσο και ως προς την κοινωνική διάσταση της αρχιτεκτονικής και την πραγματική ή την οραματιζόμενη κάθε φορά κατοίκηση.

r68YiUEVBg.jpg


Περισσότερες πληροφορίες www.eia.gr

***

Το αρχιτεκτονικό γραφείο draftworks* architects ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2006, από τη Χριστιάνα Ιωάννου και τον Χρίστο Παπαστεργίου και σήμερα εδρεύει στη Λευκωσία και την Αθήνα. Η ομάδα έχει βραβευθεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων το 1ο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το ΚΠΕ Αλυκών Λάρνακας, το 2ο βραβείο για σχολικό συγκρότημα στο Παλέρμο (σε συνεργασία με τους AutonomeForme), διάκριση από το MIT για το έργο ‘The New Zidonians’ και 1ο βραβείο για το έργο ‘MUUSA’ στον διαγωνισμό αρχιτεκτονικών ιδεών ‘Next Helsinki’, τον οποίο επιμελήθηκε ο Michael Sorkin. Έργα του γραφείου έχουν εκδοθεί και εκτεθεί παγκοσμίως, όπως στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2008 και 2012, την Triennale του Μιλάνου 2022, το περιοδικό Bauwelt, το περιοδικό Site, το περιοδικό Blueprint και η δουλειά του γραφείου έχει παρουσιαστεί στο βιβλίο ‘ATLAS of Emerging Practices’. Το έργο "Κατοικία με Τέσσερις Κήπους" κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Χτισμένο Έργο" και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία "Συναδέλφων" των βραβείων DOMA (κριτική επιτροπή: Valerio Olgiati, Emilio Tunon, Oliver Thill) και ήταν επίσης υποψήφιο για το Βραβείο Piranesi 2019 και το Βραβείο Mies van der Rohe 22. Το γραφείο ασχολείται με μελέτες και επίβλεψη έργων σε διάφορες κλίμακες και με διαφορετικό περιεχόμενο, όπως εικαστικές εκθέσεις, ιδιωτικές κατοικίες και δημόσια κτήρια και αστικές αναπτύξεις, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα αρχιτεκτονικά μέσα, όπως τα σχέδια, οι μακέτες και η αφήγηση.  

Η Χριστιάνα Ιωάννου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ (με υποτροφία ΙΚΥ) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MSc) στο πρόγραμμα Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Από το 2010 διδάσκει εργαστήρια Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Ο Χρίστος Παπαστεργίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (MSc) στο πρόγραμμα Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ και Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού από την Bartlett School of Architecture, UCL (με υποτροφία από το ΙΚΥ). Έχει διδάξει Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και Θεωρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το 2023 εκλέχθηκε Επίκ. Καθηγητής στον Τομέα Ι, Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.  


Ο Λεωνίδας Κουτσουμπός (1976) είναι αρχιτέκτονας μηχανικός και διδάσκει ως επίκουρος καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, με ειδίκευση στη θεωρία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στην ίδια σχολή πήρε το δίπλωμά του (2001), και επίσης πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές (2004). Ως υπότροφος του ΙΚΥ εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο University of Edinburgh της Σκοτίας (2008). Έχει διδάξει επίσης στις αρχιτεκτονικές σχολές του Εδιμβούργου και της Πάτρας.

Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο που το αντιλαμβάνεται ως ένα εργοτάξιο στο οποίο κατασκευάζονται αρχιτεκτονικές ιδέες. Στο γραφείο εκπονούνται αρχιτεκτονικές μελέτες σε ποικίλες κλίμακες και μηχανεύονται τρόποι υλοποίησής τους. Το γραφείο δραστηριοποιείται σε ποικιλία κλιμάκων: κατοικίες, πολυκατοικίες και αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς δημοσίων κτιρίων. Επίσης έχει ασχοληθεί με έργα αναστήλωσης κτιρίων ιστορικού ενδιαφέροντος και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων σε συνεργασία με εφορείες αρχαιοτήτων.

23/04/2024, 19:00
23/04/2024, 22:00
Μουσείο Μπενάκη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέες Κτηριακές Εγκαταστάσεις του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Archetype team - 24/05/2024

Tα Novelties της Artemide στην Design Week 2024

Archetype team - 23/05/2024

Ενέργεια, Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον (Α' Μέρος)

Ηρώ Καραβία - 22/05/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες