`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Διαλέξεις και Διάλογοι | 18ος Κύκλος Διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων

24/05/2022, 19:00
24/05/2022, 21:00
Καφέ του Μουσείου Μπενάκη
Διάλεξη αρχιτεκτονικής

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο του 18ου κύκλου διαλέξεων Ελλήνων Αρχιτεκτόνωνεγκαινιάζει μία νέα ιδέα με τίτλο "διαλέξεις & διάλογοι", δηλαδή την παράλληλη παρουσίαση του έργου δύο αρχιτεκτονικών γραφείων και, στη συνέχεια, τον διάλογο μεταξύ τους αλλά και με το κοινό.

Οι Διαλέξεις Ελλήνων Αρχιτεκτόνων αποτελούν ιστορικά εμβληματικό θεσμό του ΕΙΑ, καθώς, την τελευταία εικοσαετία, έχουν προσκληθεί και παρουσιάσει το έργο τους σημαντικοί δημιουργοί. Η παρουσίαση των ποικίλων εκφάνσεων του αρχιτεκτονικού έργου, αλλά και η κριτική τους, αποτέλεσαν διαχρονικά χαρακτηριστικά αυτής της πρωτοβουλίας. Θεωρούμε ότι αυτή η νέα πειραματική μορφή μπορεί να δώσει την αφορμή για δημόσια συζήτηση για την αρχιτεκτονική και τη σχέση της με τους θεσμούς και τις διαδικασίες παραγωγής και κρίσης της, αλλά και τις πολλαπλές εκδοχές της τόσο στον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο χώρο.

Τον γενικό συντονισμό των διαλέξεων εκ μέρους του ΔΣ του ΕΙΑ έχουν οι: Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Αρχιτέκτων, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, Διονύσης Σοτοβίκης, Αρχιτέκτων και Σοφία Τσιράκη, Αρχιτέκτων, αναπλ. καθηγήτρια ΕΜΠ.


Στη δεύτερη παρουσίαση του κύκλου, στις 24 Μαΐου 2022, ώρα 19:00, στο Καφέ του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, συμμετέχουν οι:

Γεωργία Δασκαλάκη – Γιάννης Παπαδόπουλος / Daskalaki I Papadopoulos Architects

με θέμα: Έργα Διαγωνισμών - Αρχιτεκτονικής Συνέχειες και Μεταλλαγές


Μυρτώ Κιούρτη / Myrto Kiourti

με θέμα: Συγκινησιακός Λειτουργισμός: Το κουτί που πετάει


Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάσος Κωτσιόπουλος.

Θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.                                                                                                      

Επίσημος χορηγός υλικών ΕΙΑ: Vitex


Η Γεωργία Δασκαλάκη είναι αρχιτέκτων μηχανικός (E.Μ.Π. 2004, Msc στην κατεύθυνση «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός, 2009) και αναμένεται να ολοκληρώσει το διδακτορικό της με θέμα: Η αρχιτεκτονική των ελληνικών λουτροπόλεων (μέσα 19ου αιώνα-μέσα 20ού αιώνα): υγεία, αναψυχή και μοντερνικότητα, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε πολιτικές υγείας και αναψυχής που συνδέονται με την αρχιτεκτονική στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει διδάξει Ιστορία και Θεωρία Μοντέρνας και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής και Αρχιτεκτονική Σύνθεση ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Επίσης έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την έρευνά της στο Architectural Histories του EAHN (European Architectural Historians Network) και πρόσφατα συμμετείχε στη συλλογική έκδοση Public Health in the Early Modern City in Europe: Salutogenesis Through Architecture, που αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο 2022 από τον εκδοτικό οίκο Palgrave and Mac Millan.

WTO3tDFPrL.jpg


Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι διπλωματούχος Αρχιτέκτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (2005). Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου (2013-) και διδάσκει Αρχιτεκτονική σύνθεση στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ (ΠΔ407, 2022-). Η έρευνα των διδακτορικών σπουδών του επικεντρώνεται στην Κριτική και Θεωρία της πολιτιστικής κληρονομιάς της αρχιτεκτονικής. Έζησε και δραστηριοποιήθηκε στην Κύπρο (2012-2020), με το αρχιτεκτονικό γραφείο να εδρεύει στη Λευκωσία. Δίδαξε μαθήματα Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης και Οικοδομικής ως Ειδικός Επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις (2014-2019). Η συλλογική κατοικία, όπως και οι χώροι εκπαίδευσης,  μέσα από το δίπολο συλλογικού - ατομικού, αποτελούν κεντρικό πεδίο έρευνάς του τόσο στη διδασκαλία όσο και στην εφαρμογή.

0WynK8B7xq.jpg


Η Μυρτώ Κιούρτη είναι αρχιτέκτονας, έχει σπουδάσει στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και έχει κάνει ένα μεταπτυχιακό στον προωθημένο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στο Columbia University στη Νέα Υόρκη. Το Διδακτορικό της εκπόνησε στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με υπεύθυνο τον Δημήτρη Φιλιππίδη, και σήμερα κάνει μεταδιδακτορική έρευνα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Τουρνικιώτη και τον Θάνο Παγώνη. Διδάσκει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ. Διατηρεί από το 2002 αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα στην Αθήνα. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε γνωστά διεθνή και ελληνικά περιοδικά αρχιτεκτονικής (Architectural Research Quarterly, Cambridge University Press, Journal of Architectural and Planning Research, ΔΟΜΕΣ, Architizer, Divisare, Ελληνικές Κατασκευές, Archetype, Archisearch κλπ.).

Fk5u3Uv_hG.jpg

 

Την έρευνά της έχει εκπονήσει με υποτροφίες Fulbright, Gerondelis Foundation, Ωνάσειο Ίδρυμα κλπ. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε σημαντικά Συνέδρια, Σχολές Αρχιτεκτονικής και Ιδρύματα (Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, Biennale Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, London School of Economics, Σχολή Αρχιτεκτονικής του Μιλάνου, Paris-Sorbonne, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Μουσείο Μπενάκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μουσείο Ακρόπολης, Ίδρυμα Κακογιάννη κλπ.) Έχει συστηματική παρουσία στα ΜΜΕ (Καθημερινή, Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Το Ποντίκι, Το Βήμα, Athens Voice, Lifo, ΕΡΤ, STAR κλπ.).

uHYTYjtfKs.jpg


 

24/05/2022, 19:00
24/05/2022, 21:00
Καφέ του Μουσείου Μπενάκη
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Διακοσμητικές Επιφάνειες Τοίχου Miga

FINE LINE

Σποτ Οροφής Hide 105 Dark Rotate

MP ILLUMINATION – MARINOS PATRIKIOS

Actiu Home Office

The Green Office

Κάθισμα TNK Flex by ACTIU

The Green Office

Ρυθμιζόμενο σε ύψος γραφείο Mobility by ACTIU

The Green Office
LOAD MORE ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νεφέλη Κονταρίνη. Μια πρωτογενής έννοια. Μια πορεία με σκέψη και αμφισβήτηση

Μανώλης Οικονόμου - 06/07/2022

Ο χώρος στον κινηματογραφικό κόσμο του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Μανώλης Οικονόμου - 04/07/2022

«Κτίριο Τεχνών, Δ. Δασκαλόπουλος» (Κολλέγιο Αθηνών)

Archetype team - 03/07/2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

June Issue vol.2 | 2022
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες