Το Μπουλούκι ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι σε δύο ξεχωριστούς τόπους, στην Ήπειρο και στις Κυκλάδες, και διοργανώνει δύο βιωματικά - εκπαιδευτικά εργαστήρια για τις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης και τις ιστορικές τεχνολογίες.
Τριήμερο εργαστήριο στο Φεστιβάλ Βωβούσας
΄Gruapa di katrani’
*Δηλώσεις συμμετοχής έως 2 Ιουλίου 2021
Το εργαστήριο με αντικείμενο την παραγωγή και χρήση του κατραμιού θα υλοποιηθεί 16 – 18 Ιουλίου 2021 στη Βωβούσα Ζαγορίου, στο πλαίσιο του ορεινού Φεστιβάλ Βωβούσας. Το κατράμι (ή κατράνι), παχύρευστο ελαιώδες μαύρο υγρό, με έντονη καπνιστή μυρωδιά, παράγεται από την καύση των λεγόμενων «δαδιών», του εσωτερικού των γηραιών ρητινούχων πεύκων, και χρησιμοποιείται σε ποικίλες εφαρμογές, μεταξύ των οποίων η προστασία των ξύλινων επιφανειών.
Είκοσι (20) φοιτητές και νέοι επαγγελματίες από σχετιζόμενους κλάδους (δασοπονία, αρχιτεκτονική, κατασκευαστικός τομέας, επιστήμη υλικών, κ.ά.) θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μία πειραματική αναπαραγωγή της παραδοσιακής παρασκευής κατραμιού σε μικρή κλίμακα. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει όλα τα στάδια της διαδικασίας: επιλογή και συλλογή των δαδιών, κατασκευή και καύση τους, μέχρι την παραλαβή του τελικού προϊόντος, όλα υπό την καθοδήγηση του τελευταίου κατρανά από τη Βριάζα (Δίστρατο Κόνιτσας).
+ ΟΜΙΛΙΕΣ Το εργαστήριο πλαισιώνεται από δύο σειρές ανοικτών ομιλιών, με προσκεκλημένους ερευνητές και ακαδημαϊκούς, σχετικά με ζητήματα προστασίας και ανάδειξης της παραδοσιακής παραγωγής του κατραμιού.
Δωδεκαήμερο εργαστήριο στη Θηρασιά
΄Κάτω από το Τοπίο’
*Δηλώσεις συμμετοχής έως 5 Ιουλίου 2021
Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί 6 – 17 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αγριλιά της Θηρασιάς (Αρχιπέλαγος Σαντορίνης), σε έναν από τους σημαντικότερους υπόσκαφους οικισμούς της χώρας. Είκοσι (20) νέοι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και καλλιτέχνες, φοιτητές και επαγγελματίες, θα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν το έργο αποκατάστασης του κεντρικού λιθόστρωτου μονοπατιού και δύο στερνών του οικισμού, και να εμβαθύνουν εμπράκτως στην οικοδομική τέχνη και τα ηφαιστειογενή υλικά, τις εναλλακτικές αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις και τα ζητήματα διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
+ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τέσσερα σεμινάρια:
> Διαβάζοντας τις Σπηλιές | Το σεμινάριο αυτό θα εστιάσει στη χωρική ανάπτυξη, τα τυπολογικά χαρακτηριστικά και τις οικοδομικές τεχνικές που εντοπίζονται στον οικισμό της Αγριλιάς.
> Θηραϊκά κονιάματα | Το σεμινάριο αυτό θα εστιάσει στα κονιάματα δόμησης, τα επιχρίσματα και τα κισσηροδέματα της Αγριλιάς, μέσα από τη θεωρητική κατανόηση και την πρακτική εξάσκηση γύρω από την επιλογή των πρώτων υλών και την επεξεργασία τους, τις ιδιότητες και τις τεχνικές εφαρμογής τους.
> Σπόροι και Σπόλια | Το σεμινάριο αυτό θα εστιάσει στις αρχαιολογικές και γεωπονικές πτυχές του τοπίου, λαμβάνοντας την Αγριλιά και τη Θηρασιά ως περιπτώσεις μελέτης.
> Τέφρας προπλάσματα | Το σεμινάριο αυτό, που θα διεξάγουν φοιτητές και διδάσκοντες της ΑΣΚΤ, θα εστιάσει στη γλυπτική χρήση της θηραϊκής γης.
Το δωδεκαήμερο εργαστήριο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του project 'Κάτω από το Τοπίο: Θηρασιά 2021-22'
--------------------
Στο επίκεντρό του τίθεται η ξεχασμένη τοπική γνώση γύρω από τα θηραϊκά κονιάματα, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική γλώσσα των υπόσκαφων οικισμών και η αφηγηματική δύναμη του πολιτιστικού τοπίου της Θηρασιάς και της Θήρας.
>Δείτε το βίντεο από την πρώτη φάση του 'Κάτω από το Τοπίο' που ολοκληρώθηκε τον Μάιο!
Συνάντηση Συλλογικής Εργασίας
| 28 - 30 Μαΐου 2021 |
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του project.
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: