Η ημερίδα «Γιάννης Τσιώμης / Η αρχιτεκτονική και η πόλη» είναι μια διεθνής συνάντηση γύρω από τη σκέψη και το έργο ενός αρχιτέκτονα, ερευνητή, καθηγητή, που άρχισε τις σπουδές στην Αθήνα και έδρασε με επίκεντρο το Παρίσι σε διαρκή ταλάντευση ανάμεσα σε δύο πόλεις και δύο κουλτούρες, γεφυρώνοντας την πολιτική με την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική με την ιστορία. Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία της Σχολής Αρχιτεκτόνων, συνδέεται με τη δωρεά της ξενόγλωσσης βιβλιοθήκης του στο ΕΜΠ και οργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, έξι χρόνια από την αναχώρησή του.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
10.15-10.45 Χαιρετισμοί
Ρένα Κλαμπατσέα, κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ
10.45-12.45 Πολίτης Αρχιτέκτων
Sandrine Linder, αρχιτέκτονας DPLG (Atelier Tsiomis)
Volker Ziegler, αναπλ. καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Στρασβούργου (Atelier Tsiomis)
Γιώργος Ανδρεάδης, αρχιτέκτονας DPLG (Atelier Tsiomis)
12.45-13.45 διάλειμμα για γεύμα και καφέ
13.45-15.00 Ιστορίες και σχεδιασμοί
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ - «Ιστορίες, Θεωρίες, Σχέδια: ο αρχιτέκτων ερευνητής»
Βασιλική Πετρίδου, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών - «Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Τσιώμης: ένας υπεύθυνος ‘μάγκας’»
Αθηνά Βιτοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ - «Επιβλέποντας διδακτορικές διατριβές. Συμβολή στην έρευνα για την ιστορία της πόλης και τον αστικό σχεδιασμό»
15.00-16.30 Προοπτικές
David Peyceré, διευθυντής του Κέντρου Αρχείων της Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής, Παρίσι. - «Το σύνθετο αρχείο ενός καθηγητή και επαγγελματία της αρχιτεκτονικής»
Νεκτάριος Πισιμίσης, υποψήφιος διδάκτορας, Εργαστήριο Έρευνας στην Αρχιτεκτονική, Αρχιτεκτονική Σχολή Τουλούζης - «Πρακτική - διδασκαλία - έρευνα: τα αρχεία του Γιάννη Τσιώμη»
Γιάννης Τουρνικιώτης, υποψήφιος διδάκτορας, Σχολή Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Σορβόννης - «Γιάννης Τσιώμης: η β(ιβλ)ιογραφία ενός Έλληνα αρχιτέκτονα»
Cloud de Grandpré, μέλος της Ακαδημίας της Αρχιτεκτονικής, Παρίσι - «Ονειρεμένη πόλη - πραγματική πόλη: η πολιτική διαίσθηση του εδάφους, μαζί με τον Bruno Latour». Για τη διάλεξη του Γιάννη Τσιώμη: «20ος-21ος αιώνας. Από τη μαγεμένη πόλη στην απομαγεμένη μητρόπολη» τον Σεπτέμβριο του 2018 - Ίδρυμα Eranos.
16.30-17.00 διάλειμμα για καφέ
17.00-17.30 Προβολή ταινίας "Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της" (2ο μέρος), 1986
17.30-19.00 Στρογγυλή Τράπεζα και συζήτηση με το κοινό
Γιάννης Πολύζος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, Δημήτρης Αντωνακάκης, αρχιτέκτονας, Μαριλίζα Μητσού, ομότιμη διευθύντρια σπουδών στην EHESS, Παρίσι, Γιώργος Κουρουπός, συνθέτης.
Συντονιστής, Παναγιώτης Τουρνικιώτης
***
Ο Γιάννης Τσιώμης (1944 - 2018) ήταν αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ιστορικός των πόλεων. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ (1963-1967) και στην Ecole des Beaux-arts στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε αναγκαστικά το 1967. Ήταν καθηγητής της Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής και του Αστικού Σχεδιασμού στην École Nationale Supérieure d’Architecture Paris la-Villette και διευθυντής σπουδών ιστορίας της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Πέρα από το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο του, παρέμεινε ενεργός αρχιτέκτονας και βραβεύτηκε σε διεθνείς αρχιτεκτονικούς και πολεοδομικούς διαγωνισμούς. Ήταν μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής και τιμήθηκε το 2002 με το Διεθνές Βραβείο Gubbio για την ευρωπαϊκή κληρονομιά. Το 1985 οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση «Αθήνα, Ευρωπαϊκή Υπόθεση», όταν η Αθήνα έγινε η πρώτη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Δημοσίευσε βιβλία για την πολιτιστική κληρονομιά, τον Le Corbusier, την Αθήνα και τον αστικό σχεδιασμό. Το πολύ σημαντικό βιβλίο του, Η Αθήνα ξένη στον εαυτό της: Η γέννηση μιας νεοκλασικής πρωτεύουσας, μεταφράστηκε το 2021 στα ελληνικά. Το αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό αρχείο του Γιάννη Τσιώμη έχει κατατεθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η ελληνική βιβλιοθήκη του στη Fondation Hellénique, το «Ελληνικό σπίτι», στη Διεθνή Πανεπιστημιούπολη του Παρισιού.
Archetype team - 03/12/2024
Archetype team - 02/12/2024
Archetype team - 29/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: