`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Hidden Paradise | Janet Λιοδάκη

04/05/2023, 11:00
03/06/2023, 16:00
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
'Εκθεση ζωγραφικής

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος συνεργάζεται για πρώτη φορά με την εικαστικό Janet Λιοδάκη, παρουσιάζοντας την ατομική της έκθεση με τίτλο Hidden Paradise, σε επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Ίριδας Κρητικού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 11 Μαΐου 17:30-22:30, ενώ η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό ήδη από τις 4 Μαΐου, με διάρκεια έως τις 3 Ιουνίου 2023.

Ερχόμενος στην έκθεση, ο θεατής εισέρχεται αυθόρμητα στη γαλήνη που προφέρει η φύση, βιώνοντας την εναλλαγή από την πολύβουη ζωή της πόλης με έναν μοναδικό τρόπο. Παρατηρώντας κανείς τα έργα της Janet Λιοδάκη, βλέπει όλων των ειδών τα λουλούδια και τους καρπούς να ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του. Όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να τα αγγίξεις, να τα μυρίσεις, ακόμα και να τα γευτείς. Η καλλιτέχνης επιχειρεί μέσα από τα έργα της να μεταφέρει τον θεατή στο δικό της ησυχαστήριο, στον κήπο της και στην πανέμορφη Κρήτη, τα αντιθετικά τοπία της οποίας την έχουν μαγέψει και αποτελούν την πηγή έμπνευσής της.

Η ίδια η καλλιτέχνης δηλώνει για τα έργα της: «Με γοητεύει η σκέψη ότι δεν μπορεί να είναι έτσι, δεν μπορεί να υπάρχει τόση τελειότητα, και όμως έτσι είναι και είναι εδώ. Σε έναν κόσμο όπου όλα αλλάζουν στη στιγμή και όπου όλα είναι ρευστά, η φύση είναι μια μοναδική, καταπληκτική δύναμη που μας δείχνει τελικά πόσο μικρός και ασήμαντος είναι ο άνθρωπος… Η φύση έχει αυτή την αέναη δύναμη, τη δυνατότητα της αυτοθεραπείας και τη δύναμη της εξακολουθητικής ανανέωσης. Μπροστά της νιώθω δέος και θαυμασμό, και αυτό ακριβώς επιχειρώ με αμείωτη λαχτάρα να ζωγραφίσω. Η λεπτομέρεια είναι το πιο σημαντικό ίσως στοιχείο για τα έργα μου.»

Η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού αναφέρει για την έκθεση: «Η φύση, η τόσο πλούσια και ατελεύτητη, εξακολουθεί να εκπλήσσει τη ζωγράφο με κάθε ματιά. Στην προσπάθεια απόδοσης ετούτης της έκπληξης, γεννιούνται τα έργα αυτά που πάλλονται από ζωντάνια και από ρυθμό, από κίνηση και εκρηκτική έκφραση. Ο μέγας μικρόκοσμος του κρητικού λόγγου είναι εξακολουθητικά εδώ, χαϊδεύει τα πέλματα, προσκαλεί σε μοναχικούς περιπάτους όσους ξέρουν πώς να μην προσπερνούν»… «Ο μαγικός κόσμος ετούτων των κήπων που αγγίζει την τελειότητα, ο παλμός των χρωμάτων με τη θαυμαστή ικμάδα και τις μυριάδες χροιές, η ποικιλότητα των σχημάτων με τις σαγηνευτικές φυσικές φόρμες, τα θροΐσματα και τα θωπεύματα ενός μικρόκοσμου του κοντινού βλέμματος που ποτέ δεν εφησυχάζει, κατακτώντας τη σφαίρα του ρεαλιστικού, τρέπονται εξαιτίας της σχεδιαστικής και της ζωγραφικής τους δεινότητας -ερήμην της ίδιας τους της δημιουργού- σε υπερρεαλιστικούς λειμώνες της ψυχής, της καρδιάς και του νου. Σε τόπους ευφορικής και διαλογιστικής αναψύξεως που εισηγούνται μια θεμελιώδη απαρχή, μια άλλη προσέγγιση της αιωνιότητας.»  


Σύντομο Βιογραφικό:

Η Τζάνετ Λιοδάκη γεννήθηκε το 1953 στο Sheffield της Αγγλίας, ενώ από το 1975 ζει και εργάζεται μόνιμα στα Χανιά. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στο Windsor College, σπούδασε στο High Wycombe College of Technology με κατεύθυνση τις εικαστικές τέχνες για ένα έτος (1970), ενώ από το επόμενο έτος σπούδασε στο Cardiff College of Arts, ζωγραφική και γλυπτική (1971-1973). Εκθέτει σταθερά στην Ελλάδα από το 1978, ενώ παρέδιδε μαθήματα ζωγραφικής και σχεδίου σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου για αρκετά χρόνια (1994-2000).

Η πρώτη ομαδική έκθεση στην οποία έλαβε μέρος στην Ελλάδα, ήταν στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα, με Βρετανούς καλλιτέχνες που ζούσαν στην Ελλάδα. Έχει πραγματοποιήσει 12 ατομικές εκθέσεις, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 35 ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Αγγλία.

Τα έργα της έχουν δημοσιευθεί σε 12 καταλόγους ομαδικών εκθέσεων, μεταξύ αυτών σε έναν κατάλογο ομαδικής έκθεσης της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και στον κατάλογο του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου της Συλλογής Κ. Σχιζάκη. Έργα της Τζάνετ Λιοδάκη βρίσκονται στον σύλλογο Εικαστικών Τεχνών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Αγγλία, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι Art22, Art views, Axia news.

Χορηγός οίνου για τη βραδιά των εγκαινίων είναι το Μέγα Σπήλαιο.

Εγκαίνια έκθεσης: 11 Μαΐου 2023 17:30-22:30


Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 & 17:30-20:30

Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00

Κυριακή, Δευτέρα κλειστά

Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Λεμπέση 12, Αθήνα | Metro Ακρόπολη Τηλ.: 211 182 38 18, info@technohoros.org

04/05/2023, 11:00
03/06/2023, 16:00
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Magnistretch Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

HAGODECK Kαλύμματα φρεατίων με επιλογή τελικής επιφάνειας

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σαλαμίς | Εξοχική Κατοικία στη Σαλαμίνα

Archetype team - 14/06/2024

Guillermo Santoma: Oικοσυστήματα στο μεταίχμιο αρχιτεκτονικής & design

Σοφία Θρουβάλα - 12/06/2024

The athlete’s apartment

Νίκη Γκοτσίδη - 10/06/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες