`

ΕΓΓΡΑΨΟΥ

για να λαμβάνεις τα νέα του Archetype στο email σου!

 Πατώντας 'Subscribe' συμφωνείς με την Πολιτική Απορρήτου

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η Αντιπαροχή και οι αρχιτέκτονες (της): Ιστορίες κοινωνικών δυνάμεων, χωρικών πολιτικών και του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα, 1929–74

02/03/2022, 10:00
02/03/2022, 18:00
Ημερίδα

To ερευνητικό πρόγραμμα «Η Αντιπαροχή και οι αρχιτέκτονες (της): Ιστορίες κοινωνικών δυνάμεων, χωρικών πολιτικών και του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα, 1929–74» [ARCHIPAROCHI] (Σεπτέμβριος 2018–Μάρτιος 2022), με Φορέα Υποδοχής τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, χρηματοδοτήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), με αρ. Σύμβασης Έργου 1693. 

Η έρευνα μελέτησε την ιστορία της αντιπαροχής στην Αθήνα, στην κομβική περίοδο μεταξύ των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων και του τέλος της Δικτατορίας. Ειδικότερα, επιδίωξε να ανασυνθέσει τις πολύτροπες και δυναμικές σχέσεις μεταξύ των διαφόρων υποκειμένων του φαινομένου και τη διαμόρφωση του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα, θέτοντας στο επίκεντρο τους «αρχιτέκτονες της αντιπαροχής»: α. τους άτυπους αρχιτέκτονές της (μηχανικούς και υπομηχανικούς, εργολάβους και υπεργολάβους, διάφορους επαγγελματίες της οικοδομής, τους ίδιους τους οικοπεδούχους και τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες νεόδμητων διαμερισμάτων), β. τις ευρύτερες χωρικές πολιτικές και στρατηγικές, και γ. τους επαγγελματίες αρχιτέκτονες στην Ελλάδα. Η εστίαση αυτή προήγαγε τη συγκριτική ερμηνεία μεταξύ συναφών ερευνητικών πεδίων που μέχρι πρόσφατα εξετάζονταν μεμονωμένα στη σχετική βιβλιογραφία, και ανέδειξε σημαντικά ιστορικά παραδείγματα διαπλοκής και αμοιβαίας νοηματοδότησης ανάμεσα στην αντιπαροχή, τις διάφορες κοινωνικές δυνάμεις και δυναμικές, τις κεντρικές πολιτικές, οικονομικές και χωρικές στρατηγικές, και το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα. 

Μέσα από πρωτότυπη αρχειακή έρευνα και την εφαρμογή σύγχρονων ερευνητικών και μεθοδολογικών εργαλείων, με ξεχωριστή έμφαση στις υποκειμενικότητες της αντιπαροχής (τις προφορικές ιστορίες των αρχιτεκτόνων της), η έρευνα προσφέρει εναλλακτικές οπτικές για ένα πλατύ φάσμα ιστορικών ζητημάτων αναφορικά με την ελληνική μεταπολεμική ανάπτυξη και τις χωρικές της διαστάσεις, καθώς και τις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης που τη συνοδεύουν. Από μια στοχευμένη αρχιτεκτονική ιστοριογραφική οπτική, η έρευνα κατέγραψε τις διαφορετικές επαγγελματικές και πολιτικές προκλήσεις —και ευκαιρίες— με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι οι αρχιτέκτονες στο φόντο συμβατικών κατασκευαστικών πρακτικών, δομικών κοινωνικών μεταλλαγών και της αναδυόμενης εμπορευματοποίησης της κατοικίας στην Ελλάδα.


CNih4vLm8N.jpg

Με χαρά σάς προσκαλούμε στην ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του ερευνητικού έργου "Η Αντιπαροχή και οι Αρχιτέκτονες (της): Ιστορίες κοινωνικών δυνάμεων, χωρικών πολιτικών και του επαγγέλματος του αρχιτέκτονα στην Ελλάδα, 1929-74", που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαρτίου 2022 στην αίθουσα Καυταντζόγλου του κτηρίου Αβέρωφ (Πατησίων 42) και ώρες 10.00-18.00.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

02/03/2022, 10:00
02/03/2022, 18:00
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

PRODUCT CATALOGUE

ΝΕΟ!

Maestro Dual Mattress

Magniflex Hellas

Υαλοσανίδα GLASROC X

SAINT GOBAIN

ES64 LESS FRAME 2.0 ΕΤΕΜ

ETEM

Σχισμές αποστράγγισης για ντουσιέρες από ανοξείδωτο χάλυβα Dallmer Ceraline από την Caramondani Hellas

CARAMONDANI HELLAS
ALL PRODUCTS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Vitra: Η ιστορική πορεία στο design και η έδρα στην Ελλάδα

Βασίλης Ξιφαράς - 24/04/2024

Open House Athens 2024 | Celebrating 10 years

Archetype team - 23/04/2024

Ύψη κτιρίων και αισθητική του άστεως

Ανδρέας Γιακουμακάτος - 22/04/2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

February Issue vol.2 | 2024
ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ
SUBSCRIBE

ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ARCHETYPE

Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους:

Μέσα από το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου στο archetype.gr Συνδέσου Εδώ
Αν δεν έχεις ήδη λογαριασμό, μπορείς να δημιουργήσεις το προφίλ του αρχιτεκτονικού σου γραφείου Εγγράψου Εδώ
Εναλλακτικά, μπορείς να μας στείλεις πληροφορίες και φωτογραφίες για το έργο σου στο info @ archetype.gr Στείλε Πληροφορίες