To New York University in Athens σάς προσκαλεί στην ομιλία-συζήτηση με τον Καθηγητή Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ Σταύρο Σταυρίδη
Η πόλη ως τόπος του κοινού: Μια πόλη των κατωφλίων;
Αντλώντας από την εμπειρία των πρακτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικής υπεράσπισης της κοινής ζωής στις σύγχρονες μητροπόλεις, αυτή η παρουσίαση επιχειρεί να προβληματοποιήσει τη μεταμόρφωση του δημόσιου χώρου σε χώρο του κοινού (σε «κοινό χώρο»). Η προσέγγιση αυτή στηρίζεται στην κριτική εξέταση κινημάτων που διεκδικούν το δικαίωμα στη στέγη, στο Μεξικό, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Ουρουγουάη, με βάση υλικό από επιτόπια έρευνα. Από τις πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στην πόλη από εκείνους που εμφανίζεται ότι «περισσεύουν», ένας κόσμος επινόησης νέων τρόπων αστικής κοινής ζωής αναδύεται σε πείσμα των καταστροφικών πολιτικών των «νέων περιφράξεων του κοινού». Οι κοινοί χώροι χαρακτηρίζονται από την πορώδη ανοικτότητα των ορίων τους και τη δυναμική της διαρκούς επέκτασής τους. Στην εικόνα του κατωφλιού μπορεί να συνοψιστεί μια τέτοια δυναμική και να προεικονιστεί η χειραφετητική προοπτική των αστικών αγώνων, για την επανοικειοποίηση και ισότιμη διαχείριση της πόλης ως τόπου του κοινού.
Ο Σταύρος Σταυρίδης είναι Δρ. αρχιτέκτονας, καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, όπου διδάσκει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και θεωρία στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών.
Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: Η συμβολική σχέση με τον χώρο (1990), Διαφήμιση και το νόημα του χώρου (1996), Από την πόλη οθόνη στην πόλη σκηνή (2002 Κρατικό βραβείο δοκιμίου), Η υφή των πραγμάτων (1996 σε συνεργασία με τη φωτογράφο Ε. Κώτσου), Μετέωροι χώροι της ετερότητας (2010), Towards the City of Thresholds (2011, 2019) Common Space (2016), Common Spaces of Urban Emancipation (2019), και έχει επιμεληθεί τη συλλογή κειμένων Μνήμη και εμπειρία του χώρου (2006). Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων στα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά και τα Πορτογαλικά, τα οποία ερευνούν τη νοηματοδότηση του αστικού χώρου και τις πρακτικές της κατοίκησής του.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλώ ενημερώστε μας για την παρουσία σας ΕΔΩ ή δηλώνοντας συμμετοχή στη φόρμα ΕΔΩ ή στο τηλέφωνο 216-1001050.
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: