Κουβέντες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος
Θα μπορούσαμε να δούμε τα κτίρια προς κατεδάφιση ως αποθέματα πόρων, αντί για πηγή αποβλήτων; Πώς θα μπορούσε ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός να γίνει κυκλικός;
Λόγω της αναγνώρισης πλέον του περιβαλλοντικού αντίκτυπου του κατασκευαστικού κλάδου, η ανάγκη για περιορισμό των οικοδομικών αποβλήτων έχει ανανεώσει τελευταία το ενδιαφέρον γύρω από τη διαχρονική πρακτική της επαναχρησιμοποίησης δομικών υλικών. Παρότι για αιώνες αποτελούσε μια συνήθη δραστηριότητα, η συλλογή και επανάχρηση υλικών πόρων από παλαιότερα κτίρια σε νέα, έφθινε σημαντικά τον περασμένο αιώνα. Πλέον, το τέλος της ζωής των κτιρίων καταδικάζει δυνητικά χρήσιμους πόρους να μετατρέπονται σε έναν τεράστιο όγκο αποβλήτων, ο οποίος απορρίπτεται συχνά ανεξέλεγκτα.
Τι περιλαμβάνει όμως η διαδικασία της ανάκτησης υλικών από υπάρχοντα κτίρια, και ποια είναι τα βασικά εμπόδια για να διαδοθεί και να εδραιωθεί τόσο στην κατασκευή, αλλά και ως παράμετρος του σχεδιασμού; Πώς κάτι απλό και προφανές, όπως η διατήρηση των υλικών πόρων ακέραιων για νέα χρήση, να έχει γίνει τόσο περίπλοκο (ή και δαπανηρό) για να εφαρμοστεί στην πράξη;
Η επόμενη εκδήλωση από τα ΚÆNA, θέλοντας να διερευνήσει βιώσιμες αστικές πρακτικές, θα εστιάσει στην επανάχρηση δομικών υλικών στην αρχιτεκτονική, δίνοντας έμφαση τόσο στα δίκτυα και τις πρωτοβουλίες που προάγουν την κυκλικότητα μέσω της αποδόμησης, συλλογής και αξιοποίησης δευτερογενών υλικών, αλλά και στην αισθητική και πολιτιστική αξία της σύνθεσης με υπάρχοντες πόρους κατά την αρχιτεκτονική δημιουργία.
Θα μιλήσουν: Δημήτρης Θεοδωρόπουλος -ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου hiboux architecture-, Μύρωνας Κορσάβας, Γιώργης Νουκάκης και Νικηφόρος Παπουτσόπουλος -τα μέλη της ομάδας Recual.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όποια/ον ενδιαφέρεται να μοιραστεί οπτικές και παρατηρήσεις για το δομημένο περιβάλλον.
****
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ● HIBOUX ARCHITECTURE
Ο Δημήτρης Θεοδωρόπουλος σπούδασε αρχιτεκτονική και θεωρία στο ΕΜΠ. Είναι ιδρυτικό μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου hiboux architecture, το οποίο διακρίθηκε με το βραβείο καλύτερου πραγματοποιημένου έργου 2022. Η ομάδα επαναδιαπραγματεύεται σχεδιαστικά το μεταξύ εντοπιότητας και μοντερνισμού. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας errands που έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις, και ασχολείται με τα υπολείμματα χώρων, ιδεών, οραμάτων, πρακτικών, απομεινάρια αποτυχιών. Από το 2021 επιμελείται το πρόγραμμα Chios Art+Research Retreat, με στόχο την παραγωγή ενός αρχείου του νησιού μέσω της καλλιτεχνικής έρευνας. Έχει διδάξει αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στα τμήματα Αρχιτεκτόνων του Παν. Πατρών (2015-18) και του ΑΠΘ (2022) και αρχιτεκτονικό σχέδιο στον ΠΕΣΚΤ Πύργου Τήνου (2017-19), στα πλαίσια των οποίων οργάνωσε τα εργαστήρια «Extraterritorial» (2017), «Tragata» (2017) και «Landmarks» (2018, SIFF). Η πρακτική του δομείται πάνω στις συνεργασίες και τους καλλιτεχνικούς διαλόγους, αποσκοπώντας σε συνδημιουργημένα έργα.
ΜΥΡΩΝΑΣ ΚΟΡΣΑΒΑΣ, ΓΙΩΡΓΗΣ ΝΟΥΚΑΚΗΣ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ● RECUAL
Η πρωτοβουλία Recual (Recycling Ecological Collaborative Urban Architecture Laboratory) επικεντρώνεται στην επανάχρηση οικοδομικών απορριμμάτων με ήπια επεξεργασία, και την προώθηση μεθόδων και τεχνικών φυσικής δόμησης. Είναι μέρος της ΚΟΙΝΣΕΠ κοινωνικής ωφέλειας «Μυκήλιο», η οποία έχει ως βασικό άξονα την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την οικολογική αναγέννηση. Η ομάδα αποτελείται από αρχιτέκτονες μηχανικούς, αρχιτέκτονες τοπίου, τεχνίτες, γεωπόνους και καλλιεργητές. Από την ομάδα θα μιλήσουν ο Μύρωνας Κορσάβας, ο Γιώργης Νουκάκης και ο Νικηφόρος Παπουτσόπουλος.
****
Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, 19:00
Προβάδικο, Τριών Ιεραρχών 167, Πετράλωνα
Για ερωτήσεις ή πληροφορίες επικοινωνήστε στο kaena.sessions@gmail.com ή στο instagram @kaena.athens
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: