Κουβέντες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος
Πώς μπορεί η αρχιτεκτονική εκπαίδευση να εφοδιάσει τους φοιτητές με τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που θέτουν η κλιματική και οικολογική κρίση; Πώς μπορούν να εξεταστούν κριτικά οι κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις της κλιματικής κρίσης στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, και ειδικότερα μέσω του σχεδιασμού; Πώς μπορεί η αρχιτεκτονική εκπαίδευση να συμβάλει στον επανορισμό της αρχιτεκτονικής ως γνωσιακό αντικείμενο, προκειμένου αυτή να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και του πλανήτη;
Η επόμενη εκδήλωση από τα ΚÆNA θα εστιάσει στην εκπαιδευτική διαδικασία, διερευνώντας ζητήματα γύρω από τη μεθοδολογία, τη διεπιστημονικότητα, αλλά και το πώς μπορούν να αναπτυχθούν καινοτόμες προσεγγίσεις που επικαιροποιούν και επαναπροσανατολίζουν το ίδιο το γνωστικό αντικείμενο.
Με τη συμβολή διδασκόντων και διδασκόμενων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα ΚÆNA καλούν σε μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τη σύγχρονη κατάσταση και το μέλλον της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης.
Θα μιλήσουν ο Πέτρος Φωκαΐδης, αρχιτέκτονας και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Μεταξία Μαρκάκη, αρχιτέκτονας και λέκτορας στο ETH της Ζυρίχης, και ομάδα φοιτητών αρχιτεκτονικής που συμμετείχαν στο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα School of Commons.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όποια/ον ενδιαφέρεται να μοιραστεί οπτικές και παρατηρήσεις για το δομημένο περιβάλλον και την εκπαίδευση.
****
ΠΕΤΡΟΣ ΦΩΚΑΪΔΗΣ ● ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο Πέτρος Φωκαΐδης (Δρ. ΕΜΠ) είναι αρχιτέκτονας και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου διδάσκει θεωρίες της αρχιτεκτονικής και σχεδιασμό. Η έρευνά του εστιάζει στην αρχιτεκτονική, σε υποδομές και σε ευρύτερους μετασχηματισμούς του τοπίου, με στόχο την κατανόηση μετααποικιακών οραματισμών, γεωπολιτικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αλλαγών, με ιδιαίτερη έμφαση στον Παγκόσμιο Νότο. Είναι συνεπιμελητής (με την Α. Χρονάκη) του συλλογικού τόμου Θέσεις της Μνήμης (Νήσος, 2016) και (με την Π. Πύλα και S. Bozdogan) της έκδοσης Coastal Architectures and Politics of Tourism: Leisurescapes in the Global Sunbelt (Routledge, 2023). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας εργασίας Docomomo Κύπρου και μέλος της συντακτικής ομάδας του έγκριτου διαδικτυακού περιοδικού ανοικτής πρόσβασης Architectural Histories.
ΜΕΤΑΞΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ ● ΕΤΗ ΖΥΡΙΧΗΣ
Η Μεταξία Μαρκάκη είναι αρχιτέκτονας και λέκτορας στο ETH της Ζυρίχης, όπου εκπονεί τη διδακτορική της έρευνα με τίτλο "Αρκαδία. Πολιτικές γης και φύσης στα ελληνικά περιφερειακά τοπία" στο Institute for Landscape and Urban Studies (ΕΤΗ LUS). Σπούδασε στη Σχολή Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και στην ENSAPLV στο Παρίσι, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον αστικό σχεδιασμό στο ΕΤΗ. Έχει διδάξει έρευνα και σχεδιασμό στο ETH Studio Basel και στο Harvard GSD με τους καθηγητές Herzog & de Meuron, και είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου achtung: die Landschaft (Lars Müller Publishers, 2015). Από το 2015, αποτελεί μέλος της διδακτικής και ερευνητικής ομάδας ΕΤΗ Architecture of Territory. Η Μεταξία ξεκίνησε το σχεδιαστικό της έργο το 2019,με το συνεργατικό project Landscape-in-between, λαμβάνοντας το πρώτο βραβείο του διεθνούς διαγωνισμού Europan15 για νέους αρχιτέκτονες και πολεοδόμους, και από το 2020 αποτελεί μέλος της αρχιτεκτονικής ομάδας that studio, με έδρα την Αθήνα.
Γ. ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ, Δ. ΜΗΤΣΙΚΩΣΤΑΣ, Ε. ΚΑΡΚΑΣΗ, Μ. ΖΑΠΑΡΤΑ ● SCHOOL OF COMMONS
Οι καλεσμένοι φοιτητές θα μιλήσουν με αφορμή την κοινή εμπειρία τους στον πρώτο κύκλο του προγράμματος School of Commons που έλαβε χώρα στη Γαλλία το 2022.
Η Σχολή των Κοινών “School of Commons” είναι ένα εγκεκριμένο τριετές πρόγραμμα Erasmus+ (2022-2024), το οποίο με τη διοργάνωση εργαστηρίων και δράσεων μέσα από την ανταλλαγή, τη συνεργασία ανάμεσα σε τρεις χώρες και τους εμπλεκόμενους φορείς, επιδιώκει να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ σπουδαστών αρχιτεκτονικής, διδακτικού προσωπικού, επαγγελματιών και τοπικών κοινωνιών, και να συστηματοποιήσει την παρουσία βιωματικών παιδαγωγικών μεθόδων στα προγράμματα σπουδών των συνεργαζόμενων σχολών αρχιτεκτονικής, με την καθοδήγηση ομάδων αρχιτεκτόνων και διδασκόντων καθηγητών. Παράλληλα αποσκοπεί στη δημιουργία νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων μέσα από την απόκτηση δεξιοτήτων και την εμπειρία των εργαστηρίων για τους φοιτητές, και στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών. Η Σχολή των Κοινών ενεργοποιεί τη συνεργασία ανάμεσα σε τρεις χώρες, τρία ιδρύματα, τρεις συλλογικότητες αρχιτεκτόνων, και πρωτοβουλίες που είναι ήδη σε εξέλιξη σε τρεις τοποθεσίες. Οι χώρες που εκπροσωπούνται στη Σχολή των Κοινών είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Οι Σχολές Αρχιτεκτονικής που συμμετέχουν είναι οι École Nationale Supérieure d’architecture de Grenoble (ENSAG), το DAD Politecnico di Torino και η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Οι πρωτοβουλίες και τοποθεσίες από τις τρεις χώρες αντίστοιχα είναι οι La Place des Possibles/ Saint-Laurent-en-Royans, La Casa di BelMondo/ Belmonte και το TiriLab Initiative, Θεσπρωτία.
****
Για ερωτήσεις ή πληροφορίες επικοινωνήστε στο kaena.sessions@gmail.com ή μπείτε στη σελίδα του στο instagram @kaena.athens
………………………………………………………………………………………………………………………
Διοργανώνουν: KÆNA
Καλεσμένοι ομιλητές:
Μεταξία Μαρκάκη, αρχιτέκτονας και λέκτορας στο ETH της Ζυρίχης
Πέτρος Φωκαΐδης, αρχιτέκτονας και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Φοιτητές Αρχιτεκτονικής - συμμετέχοντες του εργαστηρίου School of Commons (Γ. Κουσούλας, Δ. Μητσικώστας, Ε. Καρκάση, Μ. Ζαπάρτα)
Τοποθεσία: Λεοννάτου 4, Μεταξουργείο (πρόσβαση από πεζόδρομο κάθετο στην Κολοκυνθούς)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
***
Λίγα λόγια για τα KÆNA*
Τα KÆNA είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 και διερευνά θέματα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος και τις διαδικασίες παραγωγής του. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προσιτό πλαίσιο που θα δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν διαφορετικές προοπτικές και ανησυχίες γύρω από το θέμα και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι αλληλένδετες πτυχές της βιωσιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος της Ελλάδας, θίγοντας τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες πλευρές της μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.
*Προφέρεται όπως κενά/καινά.
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: