Με ποιες διαδικασίες επιλέγεται, σχεδιάζεται και κατασκευάζεται ο αστικός εξοπλισμός των ελληνικών πόλεων, όπως παγκάκια, φωτισμός, παρτέρια και κάδοι; Ποια είναι τα κριτήρια που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στον σχεδιασμό του αστικού εξοπλισμού, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα και η προσβασιμότητα των δημοσίων χώρων; Πώς συλλειτουργούν και σε τι διαφέρουν οι διαφορετικές κλίμακες σχεδιασμού του δημόσιου χώρου, όπως οι αναπλάσεις μέσω αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, οι ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συντήρηση και τον επανασχεδιασμό και οι εφήμερες αστικές παρεμβάσεις;
Σας προσκαλούμε σε μια ανοιχτή κυκλική συζήτηση την Τρίτη 28 Μαΐου στις 18.30-21.00 στην πλατεία Κεραμεικού, προκειμένου να εξετάσουμε τα διάφορα ζητήματα και να θέσουμε νέες ερωτήσεις γύρω από τη βιωσιμότητα του δημόσιου χώρου. Η συζήτηση θα διεξαχθεί σε μορφή roundtable, με όρους δηλαδή ισότιμης συμμετοχής και με τη συμβολή καλεσμένων συνομιλητ(ρι)ών, οι οποίοι/ες θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους από την εργασία πάνω σε διαφορετικά πεδία του δημόσιου χώρου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν μέλη της ομάδας LUDD και της URBANA, η Εβίτα Φανού και ο Κωστής Μασούρας.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και η συζήτηση είναι ανοιχτή σε όποια/ον ενδιαφέρεται να μοιραστεί οπτικές και παρατηρήσεις για τον δημόσιο χώρο.
Η κυκλική συζήτηση διοργανώνεται στα πλαίσια της δράσης LAMPSCAPES, ενός 5ήμερου εργαστηρίου κατασκευής αστικού εξοπλισμού μέσα από την επανάχρηση υλικών, που υλοποιεί η ομάδα LUDD σε συνεργασία με το δίκτυο CIVINET. Το έργο LAMPSCAPES χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 2024», στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ 2024» στον Α.Π.1: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ & ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ».
………………………………………………………………………………………………………………………
Τοποθεσία: Πλατεία Μετρό Κεραμεικού, προς την Τεχνόπολη
………………………………………………………………………………………………………………………
Tα KÆNA* Τα KÆNA είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 και διερευνά θέματα γύρω από τη βιωσιμότητα του ελληνικού δομημένου περιβάλλοντος και τις διαδικασίες παραγωγής του. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα προσιτό πλαίσιο που θα δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν διαφορετικές προοπτικές και ανησυχίες γύρω από το θέμα και ταυτόχρονα να διερευνηθούν οι αλληλένδετες πτυχές της βιωσιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος της Ελλάδας, θίγοντας τις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και άλλες πλευρές της μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες.
*Προφέρεται όπως κενά/καινά.
LUDD
H LUDD είναι μία συνεργατική διεπιστημονική ομάδα που δραστηριοποιείται στη διασταύρωση αρχιτεκτονικής, τεχνολογίας και πολιτιστικής παραγωγής. Αναπτύσσοντας εργαλεία, αντικείμενα και μεθοδολογίες που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα, επιδιώκει να προβάλει νέους τρόπους αντίληψης, διάπλασης και κατοίκησης του χώρου με βάση την ποικιλομορφία, την πολυφωνία και τη μεταβλητότητα. Σε αυτό το πλαίσιο ενεργεί παράλληλα ως εργαστήριο σχεδιασμού και κατασκευής προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες στη μελέτη και παραγωγή σύνθετων και τεχνικά απαιτητικών έργων που συνδυάζουν ένα ευρύ φάσμα υλικών, τεχνολογιών, ψηφιακών και εφαρμοσμένων μεθόδων παραγωγής ή πειραματικών προσεγγίσεων. Μέσα από το έργο της, που εκτείνεται από αντικείμενα, έπιπλα και εγκαταστάσεις μέχρι αστικές παρεμβάσεις και συμμετοχικές πρωτοβουλίες, διερευνά τη διασύνδεση σύγχρονων σχεδιαστικών πρακτικών και τεχνολογικών μεθόδων παραγωγής με προσεγγίσεις που αφορούν τα κοινά, τη βιωσιμότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την τεχνική στη πράξη.
Archetype team - 03/12/2024
Archetype team - 02/12/2024
Archetype team - 29/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: