Παρουσίαση και συζήτηση για το έργο εν προόδω και το βιβλίο του Ζήση Κοτιώνη "Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα".
Η εκδήλωση θα γίνει στο περιβάλλον μιας προσωρινής εγκατάστασης, η οποία συμπεριλαμβάνει προβολές βίντεο, αντικείμενα και επιτελεστική διάλεξη του συγγραφέα.
Ομιλητές:
Εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη θα χαιρετήσει η Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια.
Επιτελεστική διάλεξη με απόσπασμα από το βιβλίο θα πραγματοποιήσουν ο συγγραφέας με τον Γιάννη Ισιδώρου, εικαστικό.
Όπως αναφέρει ο Ζήσης Κοτιώνης στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, Στις απαρχές του τεχνικού πολιτισμού κάνει την εμφάνισή της η ανθρωπόκαινος εποχή. Η σύγχρονη ιδέα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει και διαμορφώνει τη γεωλογική συγκρότηση και την εξέλιξη της γης, ενυπάρχει ήδη στα θραύσματα των προσωκρατικών κοσμολογιών. Στις θεωρητικές υποθέσεις του Αναξίμανδρου ανευρίσκεται η σύλληψη του κόσμου ως τεχνικού κατασκευάσματος, όπως είναι μια κυλινδρική κολόνα ή ένας μεταλλευτικός κλίβανος.
Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα είναι ταυτόχρονα εικαστική εγκατάσταση και ποιητικό δοκίμιο. Αφηγείται πρακτικές περιπλανήσεων, καταγραφών, ανοικτών αναγνώσεων των προσωκρατικών φιλοσόφων και γενεαλογήσεις εδαφικών ευρημάτων. Η επιτόπια περιπλάνηση γίνεται κάποτε ταξίδι στην οικουμενική γεωγραφία και ταξίδι μέχρι τη σύγχρονη ιστορία, από τα παράλια της Μεσογείου ως τα παράλια της Ιαπωνίας. Οι αστοχήσαντες πυρηνικοί αντιδραστήρες της Φουκουσίμα είναι τεχνολογικές μεταμορφώσεις του αναξιμάνδρειου κλιβάνου.
Το βιβλίο απευθύνεται περισσότερο σε εκείνες και εκείνους που θέλουν να αδράξουν μέσα από την “τοπο-στιγμή” τη γενικότητα, το βάθος της ιστορίας και την έκταση των “φυσικοπολιτισμών”. Να αδράξουν τη γενεαλογία της τεχνικής ως βίωμα και προσωπική ανάμνηση, μέσα στη βαρετή συνήθως αλλά καμιά φορά συναρπαστική διεθνή συζήτηση για τη γαία και το μέλλον του παρόντος της.
Έκδοση: Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα. Γενεαλογίες της Τεχνικής
Συγγραφέας: Ζήσης Κοτιώνης
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018
Σειρά “Αναχρονισμοί”.
Υπεύθυνος σειράς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: