3 θεματικές διαδρομές εντάσσονται στο Οpen House Athens και μας συστήνουν την αρχιτεκτονική της Αθήνας! Τα 3 OPENWALK είναι τα εξής:
Η περιοχή της Πλάκας αποτελεί ένα τοπόσημο στον αστικό ιστό της Αθήνας, στην οποία διαπλέκονται και αποτυπώνονται διαφορετικά ιστορικά στρώματα. Τόσα χρόνια συνεχόμενης κατοίκησης από το 4.000 π.Χ., έχουν αφήσει το στίγμα τους πολιτισμοί που είτε ενσωματώθηκαν είτε όχι. Η ανάδειξη της μακραίωνης ιστορίας κορυφώθηκε με την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων, ύστερα από μελέτες συνολικής ανάδειξης του ιστορικού κέντρου. Ωστόσο, το βυζαντινό παρελθόν τής πόλης δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ισότιμα με το κλασικό. Πέρα από τη γνωστή περίοδο ακμής, κατά την αρχαιότητα, η πόλη υπήρξε σημείο αναφοράς και κατά τη βυζαντινή περίοδο.
Οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί άρχισαν να οικοδομούνται, με τον πλήρη εκχριστιανισμό της Αθήνας, στα τέλη του 5ου αιώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μετατροπή του αρχαίου ναού της Αθηνάς, του Παρθενώνα, σε βυζαντινό ναό. Από τον 10ο έως τον 12ο αιώνα, η πόλη γνωρίζει ξανά ανάπτυξη και γίνεται σημαντικό εμπορικό κέντρο. Τότε χτίζονται και όλες οι σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες που σώζονται μέχρι σήμερα. Έπειτα ακολουθεί και πάλι ακόμη μια σκοτεινή περίοδος μέχρι την Απελευθέρωση.
Την εποχή που η πόλη έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους σώζονταν περίπου 150 βυζαντινοί ναοί στο κέντρο της Αθήνας, σήμερα έχουν απομείνει μόνο 25 από αυτούς. Οι χαρακτηριστικοί τρούλοι και η «πλινθοπερίκλειστη» τοιχοποιία θα κατευθύνουν τη διαδρομή μας, έτσι ώστε να μας οδηγήσουν να ανακαλύψουμε τη βυζαντινή ιστορία της πόλης στον σύγχρονο αστικό ιστό.
Σ΄ αυτόν τον περίπατο στα ριζά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, θα γίνει μια προσπάθεια να μετατεθεί το ενδιαφέρον από τα κλασικά χρόνια που τόσο έχουν συνδεθεί με την Αθήνα, και να γίνει μια γνωριμία με τα Βυζαντινά μνημεία της.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9 & 10 Απριλίου 2022
ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 13:30-17:00, ανά 30′
ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: Πλατεία Μητροπόλεως
ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: Καπνικαρέα
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 1,5 χλμ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
Από τα μέσα του 19ου και πίσω από τη νεοκλασική μεγαλοαστική εικόνα της Αθήνας, στο δυτικό της άκρο αναπτύσσεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η βιομηχανική περιοχή της πόλης, με τα πρώτα βιομηχανικά κτίσματα να ξεπροβάλλουν πάνω στον άξονα της Πειραιώς στην ένωσή της με την Αθήνα. Από τη δεκαετία του 1860 και έπειτα, δεν άργησαν να εμφανιστούν στην περιοχή και οι πρώτες πυκνοκατοικημένες αστικές συνοικίες.
Με αφετηρία ένα από τα πρώτα τεκμήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής του Κεραμεικού, το εργοστάσιο Γκαζιού (Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων), η διαδρομή περιλαμβάνει βιομηχανικά κτίρια που διασώζονται μέχρι σήμερα και μαρτυρούν τη βιομηχανική και κοινωνική ιστορία της περιοχής, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως τη χρυσή δεκαετία της αθηναϊκής βιομηχανίας και την αποβιομηχάνιση του άξονα.
Μέσα από τον θεματικό περίπατο στους δρόμους της βιομηχανικής Αθήνας, ο επισκέπτης δύναται να αναγνωρίσει τη βιομηχανική κληρονομιά και τον ρόλο της μέσα από τα βιομηχανικά κελύφη, την αρχιτεκτονική τους, την εξέλιξή τους, αλλά και ολόκληρη την περιοχή την οποία έπλασαν τόσο αρχιτεκτονικά όσο και κοινωνικά, και που σήμερα αποτελεί πολιτιστικό πυρήνα της πόλης.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9 & 10 Απριλίου 2022
ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 11:00-14:30, ανά 30′
ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: Τεχνόπολη Δ. Αθηναίων
ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: Thission Lofts
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 1,7 χλμ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 1,5 ώρα
Στα τέλη του 19ου αιώνα εμφανίστηκε στην Αθήνα ένας νέος τύπος κατοικίας, αυτός της παραθεριστικής, με πιο έντονη την ανάπτυξη του φαινομένου στην περιοχή της Κηφισιάς. Η Κηφισιά προσέλκυσε πλήθος επιφανών ανθρώπων των τεχνών, των γραμμάτων αλλά και της πολιτικής σκηνής, οι οποίοι ανοικοδόμησαν τις εξοχικές τους επαύλεις εκεί, θέτοντάς την στο επίκεντρο των κοσμικών κύκλων.
Μέσα από έναν περίπατο στο Στροφύλι της Κηφισιάς, συναντά κανείς εντυπωσιακές, γοητευτικές επαύλεις, τα λεγόμενα «αρχοντικά». Γρήγορα μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη μεγάλη ποικιλία αρχιτεκτονικών ρυθμών και ρευμάτων που υιοθετήθηκαν στις βίλες, λόγω της επαφής των ιδιοκτητών και των αρχιτεκτόνων τους με την κεντρική Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, στο προάστιο γειτνιάζουν μεταξύ τους κτήρια νεοβυζαντινά, φρουριακά, κεντροευρωπαϊκά, αναγεννησιακά, ρομαντικά, κ.ά., δημιουργώντας ένα ποικιλόμορφο αρχιτεκτονικά περιβάλλον που, σε συνδυασμό με την παρουσία πρασίνου, μαγεύει κάθε επισκέπτη.
Στόχος της διαδρομής που έχει ως αφετηρία το Άλσος Κηφισιάς, είναι να ταξιδέψουν οι επισκέπτες στον χρόνο, όταν η γειτονιά αυτή φιλοξενούσε πλήθος σημαντικών προσωπικοτήτων της εποχής και αποτελούσε το κέντρο των εξελίξεων.
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 9 & 10 Απριλίου 2022
ΩΡΕΣ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: 11:00-14:30, ανά 30′
ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ: Άλσος Κηφισιάς, Θ. Δηληγιάννη 11
ΣΗΜΕΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΥ: Οικία Παύλου Μελά, Τατοΐου 50
ΑΠΟΣΤΑΣΗ: 1,7 χλμ.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ώρες
Για τη συμμετοχή στο OPENWALK:
Επιπλέον, λόγω covid-19 θα τηρηθούν τα εξής μέτρα ασφαλείας:
• αντισηπτικό σε κάθε κτίριο,
• υποχρεωτική χρήση μάσκας για εθελοντές και επισκέπτες, στην αναμονή και σε όλη τη διάρκεια της ξενάγησης,
• τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας κατά την αναμονή στις ουρές.
Μεγάλος χορηγός του ΟΗΑ, για άλλη μια χρονιά, είναι η εταιρεία κουφωμάτων SIASS.A. Το ΟΗΑ 2022 πραγματοποιείται, ακόμα, με την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του ATHENS CULTURE NET του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Culture is Athens.
Χορηγός επικοινωνίας: EΡΤ 3, 102 fm, 9.58 fm
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: