Μετά τις δύο επιτυχημένες ετήσιες διοργανώσεις του θερινού σχολείου με γενικό τίτλο VILLE & ARCHITECTURE, ΠΟΛΗ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ (2022 Paris Transformations I: Architecturales, Urbaines, Métropolitaines Παρίσι Μετασχηματισμοί Ι: Αρχιτεκτονικοί, Αστικοί, Μη τροπολιτικοί και 2023_ Paris Tranformations II: Paysage, Jardins, Parcs Urbains, Παρίσι Μετασχηματισμοί ΙΙ: Τοπίο, Κήποι, Αστικά πάρκα), ανακοινώνουμε για το έτος 2024 το τρίτο στη σειρά, με τίτλο Paris _Transformations III: Les lieux du spectacle, ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΙΙ: Οι χώροι του θεάματος.
Οι παραστατικές τέχνες, εκφρασμένες στον χώρο του θεάτρου, της όπερας, του χορού και της μουσικής, στο διάβα των αιώνων και μέχρι τις μέρες μας κατέχουν κεντρική θέση στο πολιτιστικό τοπίο της πόλης του Παρισιού. Ηγετικές μορφές της εξουσίας και της πολιτικής θέλησαν να συνδέσουν το όνομά τους με τις τέχνες και την ανέγερση περικαλλών κτηρίων για θεάματα, ενώ πολλοί είναι οι αρχιτέκτονες που έχουν ταυτίσει τη φήμη τους με αυτά (Charles Garnier, Auguste Perret, Christian de Portzmparc, Jean Nouvel, Renzo Piano, Nieto Sobajano, κλπ). Ανάμεσα στα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της πόλης συναντάμε κτήρια αφιερωμένα στις τέχνες του θεάματος, με γνωστότερο όλων την περίφημη Opéra Garnier, ένα μνημειακό κτήριο του 19ου αιώνα, το οποίο δεσπόζει στον αστικό ιστό και παράλληλα αποτελεί κεντρικό στοιχείο στη χάραξή του καταδεικνύοντας τον συμβολικό χαρακτήρα της αστικής παρουσίας της λυρικής τέχνης. Οι χώροι του θεάματος, εξ ορισμού ταυτισμένοι με την έννοια του μετασχηματισμού ως προϋπόθεση για την απαιτούμενη σκηνική ψευδαίσθηση, με άρμα τη σκηνογραφία αλλά και ως αποτέλεσμα ανταπόκρισης σε εξελισσόμενες ανάγκες και δυνατότητες δημιουργίας εφήμερου χώρου, κυρίως μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, αποτελούν εξαιρετικό πεδίο για διερεύνηση ειδικά στο Παρίσι, όπου η παρουσία των χώρων για θεάματα είναι πλούσια, πολυσχιδής και εξόχως ενδιαφέρουσα.
Το σύνολο των μετασχηματισμών, αρχιτεκτονικών και αστικών, με έμφαση στον σχεδιασμό των χώρων θεάματος και την υποδοχή του «εφήμερου» χώρου σε υφιστάμενα κελύφη, θα αποτελέσει το αντικείμενο του ετήσιου θερινού σχολείου αρχιτεκτονικής και πόλης για το 2024, PARIS TRANSFORMATIONS ΙΙΙ: Les lieux du spectacle ΠΑΡΙΣΙ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΙΙ: ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ.
Το θερινό σχολείο του 2024, όπως και τα προηγούμενα δύο (2022 και 2023), θα πλαισιωθεί από σημαντικές προσωπικότητες (αρχιτέκτονες, σκηνογράφους, καλλιτέχνες, κοινωνικούς επιστήμονες και ερευνητές, καθώς και τοπικούς παράγοντες), μέσω διαλέξεων ή παρεμβάσεών τους κατά τη διάρκεια των επί τόπου επισκέψεων.
Ενδεικτικά, στη θεματολογία του σεμιναρίου θα περιληφθούν αναφορές και επισκέψεις στην Οpéra Garnier (αίθουσα σκηνή και παρασκήνια), Théâtre Édouard VII, L’Olympia, Fondation Jérôme Seydoux Pathé, Cité de la Musique Philharmonie de Paris, La Cartouchérie, Centre national de la Dance, Atéliers Bérthier, Théâtre de la Bouffe du Nord, Théâtre des Champs Elysées, Comédie Française, cinéma Rex και Luxor, Cirque d'Hiver Bouglione, Μ C93 Bobiggy, Le Centquatre Paris_104, La Sample, La Gare Jazz, Lavoir Moderne Pa risien, και βέβαια στο Θέατρο της Cité Internationale Universitaire de Paris.
ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Sunday July 7th: Αφιξη στο Παρίσι και εγκατάσταση στο Ελληνικο Σπίτι CIUP - Eπίσκεψη στο Θέατρο της CiUP - Cocktail
δεξίωση στο “Ελληνικό Σπίτι”
Monday July 8th: Εισαγωγική διάλεξη / Γενική παρουσίαση του θερινού σχολείου - Buffet / Γεύμα στο “Ελληνικό Σπίτι” - Επίσκεψη 1 - Ελεύθερο δείπνο
Tuesday July 9th: Διαλέξεις - Buffet / Γεύμα στο “Ελληνικό Σπίτι” - Επίσκεψη 2 - Ελεύθερο δείπνο
Wednesday July 10th: Διαλέξεις + Εργαστήριο - Buffet / Γεύμα στο “Ελληνικό Σπίτι” - Επίσκεψη 3 - Ελεύθερο δείπνο - Παρακολού
θηση παράστασης
Thursday July 11th: Διαλέξεις - Buffet / Γεύμα στο “Ελληνικό Σπίτι” - Επίσκεψη 4 - Ελεύθερο δείπνο
Friday July 12th: Διαλέξεις - Buffet / Γεύμα στο “Ελληνικό Σπίτι” - Επίσκεψη 5 - Δείπνο σε τυπικό παρισινό εστιατόριο
Saturday July 13th: Παρουσιάσεις των εργασιών του Εργαστηρίου
Sunday July 14th: Αναχώρηση και ολοκλήρωση του θερινού σχολείου
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Το θερινό σχολείο είναι ανοικτό σε φοιτητές αρχιτεκτονικής, θεατρικών σπουδών και σκηνογραφίας σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο. Είναι επίσης ευπρόσδεκτοι νέοι αρχιτέκτονες, θεατρολόγοι και σκηνογράφοι, που έχουν αποφοιτήσει μετά το 2020.
-
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν επαρκείς γνώσεις ιστορίας της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της πόλης.
-
Απαραίτητη η γνώση της αγγλικής γλώσσας.
-
Η γνώση της γαλλικής γλώσσας εκτιμάται ιδιαίτερα.
Για να δηλώσετε συμμετοχή, θα πρέπει να συμπληρώσετε την online αίτηση και να υποβάλετε επιπλέον ένα ενιαίο αρχείο PDF που θα περιέχει τα ακόλουθα έγγραφα:
Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών: Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024.
Όλα τα δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν στη διεύθυνση fondation.hellenique.adm@wanadoo.fr με θέμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ECOLE D'ETE TRANSFORMATIONS". Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν θα ενημερωθούν έως τις 5 Απριλίου 2024.
ΚOΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧHΣ
Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 790 ευρώ και καλύπτει τα εξής:
Το κόστος συμμετοχής των 790 ευρώ δεν περιλαμβάνει:
Το κόστος συμμετοχής πρέπει να καταβληθεί σε δύο δόσεις:
Σε περίπτωση ακύρωσης για σοβαρούς λόγους πριν από την 1η Ιουνίου 2024, θα επιστραφούν 400 ευρώ. Μετά τις 20 Ιουνίου 2024 δεν θα χορηγείται καμία επιστροφή χρημάτων.
ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΊΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι εργασίες του θερινού σχολείου θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα. Η επιτυχής παρακολούθηση του θερινού σχολείου προϋποθέτει την τακτική και ενεργή συμμετοχή σε ολόκληρο το πρόγραμμα και τα εργαστήριά του. Οι συμμετέχοντες/ουσες στο θερινό σχολείο υποχρεούνται να εκπονήσουν μια εργασία, η εκφώνηση της οποίας όπως και η σχετική βιβλιογραφία θα τους δοθεί ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, προκειμένου να την προετοιμάσουν πριν έρθουν στο Παρίσι. Η εργασία αυτή θα ολοκληρωθεί κατα τη διάρκεια του θερινού σχολείου, θα παρουσιαστεί/παραδοθεί την τελευταία μέρα του και θα οδηγήσει σε ηλεκτρονική έκδοση. Κατά την ολοκλήρωση του θερινού σχολείου, απονέμεται πιστοποιητικό συμμετοχής σε όσους έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, το οποίο αντιστοιχεί σε 3 ECTS.
ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΙΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Το θερινό σχολείο ΠΑΡΙΣΙ _ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΙΙΙ: Οι χώροι του θεάματος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Σπιτιού ( Fondation Hellénique) της Cité Internationale Universitaire του Παρισιού. Το Ελληνικό Σπίτι έχει μια πλούσια ιστορία στενά συνδεδεμένη με τις ζωές και τις παρακαταθήκες σημαντικών Ελλήνων διανοουμένων, καλλιτεχνών, επιστημόνων και αρχιτεκτόνων.
Σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Τάκης Ζενέτος, ο Παναγιώτης Κανδύλης, ο Αριστομένης Προβελέγγιος, ο Γιάννης Τσιώμης και άλλοι έχουν φιλοξενηθεί στους χώρους του.
Η Fondation Hellénique βρίσκεται μέσα σε ένα πάρκο 34 εκταρίων στο Παρίσι και έχει άριστη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το πάρκο λειτουργεί ουσιαστικά ως υπαίθριο μουσείο που παρουσιάζει την αρχιτεκτονική του 19ου και 20ού αιώνα, με κτίρια που έχουν σχεδιαστεί από διάσημους αρχιτέκτονες όπως οι Le Corbusier, Lucio Costa, Claude Parent, Dudock και άλλοι. Το Ελληνικό Σπίτι, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Ζάχο κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, συνδυάζει άψογα νεοκλασικά στοιχεία με επιρροές Art Deco. Τα δωμάτιά του, που ανακαινίστηκαν πλήρως το 2021, διαθέτουν ατομικά μπάνια και μικρές κουζίνες.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ & ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Maria Gravari Barbas, Αρχιτέκτων, Καθηγήτρια, IREST, EIREST, Université Paris 1 Panthéon Sorbonne
Αμαλία Κωτσάκη, Αρχιτέκτων, Kαθηγήτρια, Σχολή Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθύντρια Νear_Ci_Cu Εργαστηρίου Nεοελληνικής Αρχιτεκτονικής_Πόλης και Πολιτισμού
Demetra Kanellopoulou, Αρχιτέκτων, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, École Nationale Supérieure d’ Architecture Paris Malaquais, μέλος ερευνητικού εργαστηρίου Laboratoire AAU CRESSON
Περισσότερες πληροφορίες: Fondation Hellénique Cité internationale Universitaire de Paris
transformations3.sciencesconf.org
Archetype team - 13/09/2024
Ηρώ Καραβία - 11/09/2024
Αργυρή Ευθυμιάδου - 09/09/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: