Ο Τομέας Πολεοδομίας-Χωροταξίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης οργανώνει διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο "Πόλη υπό κατασκευή: σχέδια, διαδικασίες και πρακτικές για τον χώρο της Θεσσαλονίκης". Το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση και να αναδείξει νέα ερευνητικά δεδομένα για τα ζητήματα του χώρου της σύγχρονης Θεσσαλονίκης μέσα από προσεγγίσεις που φωτίζουν αστικές πραγματικότητες και διαδικασίες, και κάνουν ορατούς τους πολλαπλούς δρώντες που συμμετέχουν, αλληλεπιδρούν ή αποκλείονται από την συνεχή παραγωγή του χώρου. Το συνέδριο είναι η πρώτη δραστηριότητα της νεοσύστατης Ερευνητικής Μονάδας για τις πόλεις του Ευρωπαϊκού Νότου που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Τομέα Πολεοδομίας-Χωροταξίας με σκοπό να αναπτυχθεί η έρευνα για τις ιδιαίτερες συνθήκες αστικοποίησης και τις σύγχρονες προκλήσεις των πόλεων του Ευρωπαϊκού Νότου.
Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε και συζητάμε τον χώρο επηρεάζει καθοριστικά τον τρόπο που τον σχεδιάζουμε, τον βιώνουμε, το διαφοροποιούμε, τον ξαναδημιουργούμε. Το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει την συζήτηση για τον χώρο της Θεσσαλονίκης, όχι ως ένα παγιωμένο αστικό τοπίο αλλά ως μία διαδικασία σε εξέλιξη, στον Ευρωπαϊκό Νότο. Μια διαδικασία που συντελείται συνεχώς σε πολλές κλίμακες, από την παγκόσμια κλίμακα των αόρατων ροών της οικονομίας και της πληροφορίας μέχρι αυτήν της γειτονιάς και του δρόμου, και στις μεταξύ τους συναρθρώσεις. Η αέναη αυτή διαδικασία κινητοποιείται, εμπλέκει και αφορά ανθρώπους, κοινότητες, θεσμούς και φορείς, σε συνεχή αλληλεπίδραση. Μέσα από τις πολλαπλές αλληλεπιδράσεις παράγεται ο χώρος, συγκεκριμένος και χειροπιαστός, φαντασιακός και αφηρημένος, φυσικός και συμβολικός. Ακολουθώντας τους στοχασμούς αστικών γεωγράφων όπως της Doreen Massey και του David Harvey, αλλά και θεωρητικών του αστικού χώρου όπως της Patsy Healy και του Ali Madanipour, στο συνέδριο υιοθετείται η κατανόηση του χώρου ως ένα δυναμικό πεδίο υπό κατασκευή, χωρίς αναπόφευκτες κατευθύνσεις, αποκλειστικές διαδρομές και μονοσήμαντες ταυτότητες. Ο χώρος της πόλης συνεχώς διαμορφώνεται, τροποποιείται, αλλάζει με διαρκείς μεταθέσεις σχέσεων και συσχετισμών. Δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει στοιχεία σχεδιασμού και διαχείρισης του χώρου της ως τυπική ελληνική πόλη αλλά και ιδιαιτερότητες λόγω της κλίμακάς της και των ιδιαίτερων δικτυώσεων της στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο μέσα στο χρόνο. Ο κυρίαρχος λόγος για τον χώρο της πόλης αντανακλά ένα μικρό μόνο μέρος από αστικές πραγματικότητες, χωρικές συνθήκες και δυναμικές, ενώ ο επιστημονικός τίθεται αποσπασματικά. Η κοινή αντίληψή για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη μετεωρίζεται ανάμεσα στις προβεβλημένες εικόνες και τις βιωμένες καθημερινότητες, ανάμεσα στις αναθεωρημένες περιηγήσεις του παρελθόντος και την αδυναμία συγκρότησης κοινών οραμάτων για το μέλλον. Τα κατακερματισμένα τοπία της αστικής διάχυσης ανατολικά και δυτικά του πυκνοδομημένου ιστού, η ανεπάρκεια χώρων πρασίνου και οι πολλαπλές υποβαθμίσεις ρεμάτων και ακτογραμμών, τα σενάρια των τοπικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συνθέτουν το φάσμα των περιβαλλοντικών αλλοιώσεων της πόλης όπως αυτές παράγονται συνεχώς, διαμορφώνουν και συνδιαλέγονται με τους χώρους της καθημερινής ζωής. Η κατοίκηση του αστικού χώρου παράγεται καθημερινά από πολλούς δρώντες σε πολλαπλές συσχετίσεις, που θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όρια ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, την κατοικία και τον δημόσιο χώρο, και παράγουν νέα τοπία ανάμεσα ή και πέρα από αυτά.
Το Συνέδριο προσκαλεί εισηγήσεις που αφορούν στον χώρο της Θεσσαλονίκης και τον τρόπο που αυτός κατασκευάζεται συνεχώς. Στοχεύει στο να διευρύνει τον προβληματισμό για τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη εστιάζοντας σε σχέδια, διαδικασίες και πρακτικές που προσδιορίζουν τις συνθήκες αστικοποίησης και τις εξελίξεις στο χώρο. Επιχειρεί να αναδείξει ερευνητικές προσεγγίσεις που αφορούν τόσο στα μεγάλα σχέδια, στα ανοικτά χωρικά θέματα και τις αποκρίσεις, συνεισφορές, αντιστάσεις των πολλαπλών εμπλεκόμενων σε αυτά, όσο και στις αναδυόμενες πραγματικότητες, τάσεις και φαινόμενα στον χώρο της πόλης. Επιχειρεί να κάνει ορατούς τους διαφορετικούς δρώντες και να φωτίσει τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις, τις ταυτότητές τους και τα οράματά τους για το μέλλον, τις σχέσεις και τις συγκρούσεις τους. Φιλοδοξεί ακόμη να ιχνηλατήσει τις διαδρομές των ροών και των δυνάμεων που διαμορφώνουν διαλεκτικά τις διαφορετικές πραγματικότητες της σύγχρονης αστικής συνθήκης, στις διαφορετικές κλίμακες που αυτές συγκροτούνται, να εντοπίσει συνδέσεις, ταυτοχρονίες, διαφορετικότητες αλλά και δυνατότητες νέων συνθηκών.
Το Συνέδριο επιδιώκει να αναδείξει κριτικές προσεγγίσεις, αναλύσεις, κατανοήσεις και αναπαραστάσεις του χώρου της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο σύγχρονων θεωρήσεων και πρακτικών του χωρικού σχεδιασμού, της αρχιτεκτονικής της πόλης, της αστικής γεωγραφίας, οι οποίες διαπερνούν όλες τις κλίμακες του αστικού χώρου και υπερβαίνουν μονοσήμαντες επιστημονικές πειθαρχίες, στοχεύοντας σε γόνιμες αλληλεπιδράσεις.
Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Ηρώ Καραβία - 20/11/2024
Archetype team - 19/11/2024
Μπορείς να καταχωρήσεις το έργο σου με έναν από τους τρεις παρακάτω τρόπους: